Raym`s Fotosite

Photoshop en Lightroom tutorials

Lightroom en Photoshop tutorials

Rayms Fotosite

Lightroom en Photoshop tutorials.

Lightroom en Photoshop uitleg. Ik vind het leuk mijn kennis van Photoshop en Lightroom te delen. In het bijzonder Photoshop gebruik ik al jaren. Vervolgens ben ik Lightroom erbij gaan gebruiken. Ofschoon wel pas een stuk later overigens. Simpelweg omdat ik diverse functies in het begin mistte. In het bijzonder de samenwerking tussen Lightroom en Photoshop is ideaal.

Je kunt bijvoorbeeld de basis van je foto in Lightroom doen. Daarna ga je met je foto verder in Photoshop. Photoshop en Lightroom worden met regelmaat ge-update. Daardoor kun je misschien kleine verschillen tegenkomen. De basis zal echter altijd hetzelfde blijven. Echter komen er steeds meer mogelijkheden bij.

Lightroom en Photoshop abonnement.

Ten eerste kan ik je een abonnement op Lightroom en Photoshop zeker aanraden. Al dat gedoe met gekraakte versies is niks. Soms zitten er bepaalde mogelijkheden ook niet in. Voor ongeveer 12 euro per maand heb je Photoshop en Lightroom! Daarnaast krijg dan netjes alle updates .De versie met Photoshop en Lightroom Classic moet je hebben. 

Wat staat er allemaal op deze pagina? Bijvoorbeeld werken met maskers in Photoshop. Er gaat een wereld voor je open als je dit begrijpt. Daarnaast gaan we aan de slag met de RAW converter. Met enige regelmaat voeg ik nieuwe tutorials toe. Op mijn blog staan nog diverse andere tutorials. Uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit bijvoorbeeld.  Daarnaast ook uitleg over bliksem of vuurwerk fotograferen.

Photoshop tutorial: Een RAW-foto bewerken in Photoshop.

Een video met uitleg hoe je je foto`s bewerkt in de raw converter van Photoshop. In raw schieten geeft je zoveel meer mogelijkheden in de nabewerking, en het grote voordeel is dat je alles weer ongedaan kunt maken. Er komt veel aan bod: histogram goed zetten, lensprofielen, verscherpen, noem maar op. Met de raw converter maak je een goede foto beter (!), niet een slechte foto goed natuurlijk. Op 9.50 minuut ,begint in het filmpje de uitleg over het verkleinen en aanpassen van je foto voor Facebook, ook goed om te weten wat je beter wel, en beter niet kunt doen. Twijfel je nog, schiet dan in het begin in raw en in jpeg!

Photoshop tutorial: Een HDR maken in Photoshop.

Een video waarin ik stap voor stap uitleg hoe je een (32-bits) hdr maakt in Photoshop (CC). Vaak werkt een video met uitleg toch makkelijker dan allerlei ingewikkelde screenshots die je moet gaan bekijken. Aan het einde van het filmpje leg ik ook nog even uit hoe je het histogram goed zet. Belangrijk, want een hdr zonder goed contrast ziet er alsnog niet uit. Een hdr maken in Photoshop geeft je een veel natuurlijker resultaat, dan bijvoorbeeld een hdr in Photomatix. Bewerken en finetunnen kun je daarna ook altijd nog doen. 

Photoshop tutorial: Uitleg werken met maskers in Photoshop.

Mijn video met uitleg hoe je werkt, of kunt werken,  met maskers in Photoshop. Bij het woord maskers gaan veel mensen al zweten, net als ze dat doen als je voor het eerst tegen ze zegt dat ze eens in RAW zouden moeten gaan schieten. Als je eenmaal een beetje door hebt hoe het werken met maskers werkt in Photoshop, dan ga je al snel de oneindige mogelijkheden doorkrijgen. Je fotografeert iets waar veel mensen op staan, wat je niet wilt. Je neemt diverse foto`s van dezelfde plek,en thuis masker je gewoon al die mensen weg uit je foto. Of je hebt een foto met veel contrast bijvoorbeeld. Een donker gebouw met hele felle lantaarnpalen ervoor bijvoorbeeld. Geen probleem: je neemt een foto waarin je het gebouw goed belicht en  je neemt een foto waarop de hooglichten ( de lantaarnpalen) goed belicht zijn, en je maskert de lichten van de lantaarnpalen netjes in je foto.  Of je werkt met aanpassingslagen, waarvan je het masker enkel maar plaatselijk toepast in je foto. Kijk eens op je gemak de video, dan zal er veel duidelijker zijn. 

Lightroom tutorial: Een hdr maken in Lightroom.

Een uitleg hoe je een hdr maakt in lightroom in deze video. Daarna gaan we de hdr ook helemaal in Lightroom bewerken. Je kan deze video-tutorial natuurlijk ook gebruiken om je gewone foto`s te bewerken in Lightroom. Alles om het maximale uit je foto te halen komt aan bod in deze uitleg. Daarna, voor wie wil, is er nog een kleine finishing touch in Photoshop. Uiteraard maak ik alle video-tutorials zelf. Soms is een hdr overigens helemaal niet nodig, maar soms is het met hele grote contrasten toch wel heel erg makkelijk. De keuze is altijd aan jou natuurlijk.

Photoshop tutorial: Een panorama maken in Photoshop.

Een video met uitleg hoe je een panorama maakt in Photoshop. Het grote voordeel van een panorama maken in Photoshop, is dat je zelf alle lijnen recht kunt zetten, daar waar Lightroom dat zelf gaat proberen. Zorg bij het nemen van je panorama dat je bij elke foto minimaal 25-30% overlap hebt! Dit noem ik niet in de video, maar is ontzettend belangrijk! Een 2e tip is: neem heel veel foto`s naast elkaar! Je kunt altijd je panorama bijsnijden, maar beeld wat je niet hebt kan je panorama verpesten. Zelf neem ik de foto`s allemaal horizontaal, maar het kan ook verticaal uiteraard. Ik neem ze horizontaal, en neem ook 2 rijen boven elkaar! Dit gaat ook prima met een gewone statiefkop, maar zorg ook hier weer voor voldoende overlap! Uiteraard is een echte panorama-kop nog beter, maar niet iedereen wil zijn geld daaraan uitgeven. Als de panorama in elkaar zit, gaan we deze recht zetten met adaptief-groothoek in Photoshop.

Photoshop tutorial: Een handeling, ook wel een action, maken in Photoshop.

Je wilt uiteraard je workflow in Photoshop zoveel mogelijk optimaliseren en versnellen. Hiervoor kun je een action, ook wel handeling of aktie genoemd, in Photoshop maken. Wat kun je met een handeling? Je kunt bijvoorbeeld met 1 druk op de knop een logo op je foto zetten, of met 1 druk op de knop je foto verkleinen. Simpel gezegd doe je dit 1 keer in Photoshop voor, en je neemt deze handelingen op in Photoshop. Daarna hoef je enkel op de play-knop van de aktie/handeling te drukken, en Photoshop herhaalt wat je zojuist opgenomen hebt. De mogelijkheden zijn eindeloos en het gaat je veel tijd besparen!

Photoshop tutorial: Diverse manieren om het perspectief aan te passen in Photoshop.

Diverse manieren om het perspectief van je foto aan te passen, en verderop in het filmpje alles over de RAW-converter! Kort gezegd al je lijnen van je foto recht zetten. Ook als dit betekent dat je soms een beetje vals moet spelen en de trukendoos open moet trekken. Bij welke foto dan ook, moet je horizon recht staan, en bij gebouwen de verticale en horizontale lijnen recht hebben staan! Niets ergers dan als er dingen aan je foto niet kloppen. Tenzij je dit natuurlijk zo bedoeld hebt, maar dat is een ander verhaal. 

Rayms Fotosite Nieuwste blogposts...
Mastbos Breda in de herfst met herfstkleuren.

Mastbos Breda

Het mastbos in Breda is een prachtig bos. Zeker in de herfst met mooie herfstkleuren. Vennen, bos en heide, het is er allemaal.

Vallei van de Statte. Een fotogenieke rivier met waterval in de Ardennen.

Vallei van de Statte

Een wandeling langs de rivier de Statte in de Ardennen. Na een wandeling van 1.6 km komen we aan bij Cascade de Nutons. 

Utrecht Sciencepark. Gebouwen met mooie trappen en fraaie architectuur. Tevens de wenteltrap van het voormalig provinciehuis van Utrecht op de foto gezet.

Utrecht Sciencepark

Op het Sciencepark in Utrecht staan diverse fraaie gebouwen Mijn favoriet is bovenstaand gebouw. De faculteit geneeskunde.

Station Arnhem Centraal. Een blogje over dit mooie treinstation.

Station Arnhem Centraal

Station Arnhem Centraal is een fraai ontworpen treinstation in Arnhem. Het is een fotogeniek gebouw, en geliefd bij fotografen. 

Bone Church, Villa Ginette, Maison Ypres, Mold Cabin, Mini Beast, nieuwe urbexlocaties 2019.

Nieuwe urbexlocaties 2019

Diverse nieuwe urbexlocaties Zoals Bone Church. Maar ook Villa Ginette, Maison Ypres en Mold Cabin bijvoorbeeld.

Farm Boeddha, Huize Edelweiss, Manoir Annabell

Meer urbex van dit jaar

Farm Boeddha, een leuke verlaten boerderij. Tevens Maison Sans Escalier en Manoir Annabelle. Wat een leuke locaties.

manoir advocat,_exidus2, xyloborus,, usine hoover

Manoir Advocat urbex

Een bezoekje aan verschillende urbexlocaties. Onder andere Manoir Advocat, Exidus 2 en Xyloborus. Tevens foto`s van Usine Hoover.

Prison H7, the Pumpstation, Ferme Serenade en Ferme Soenen thumbnail

Urbexlocaties begin 2019

Een aantal eigen ontdekkingen. Namelijk Hoeve ADM en de Graffiti Factory. Verder Ferme Soenen, Ferme Serenade en Prison H7. 

Copyright

Op al het beeldmateriaal van raymsfotosite.nl berust copyright! Niets hiervan mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden op welke manier dan ook, zonder vooraf contact te hebben opgenomen! 

Webdesign, tekst en alle fotos © 2004-heden, Raym`s Fotosite. 

All rights reserved. All pictures guarded and monitored by Pixsy ! Gebruik zonder toestemming kan leiden tot juridische stappen.

Follow me on Social Media.