Selecteer pagina

Raym`s Fotosite.

Photoshop en Lightroom tutorials…

Raym`s Fotosite

raymsfotosite.nl

Lightroom en Photoshop Tutorials.

Lightroom en Photoshop uitleg. Ik vind het leuk om mijn kennis van Photoshop en Lightroom te delen. Zelf heb ik jarenlang met Photoshop gewerkt, en ben daar de laatste jaren pas Lightroom bij gaan gebruiken. Simpelweg omdat ik destijds nogal wat functies in Lightroom miste, die er tegenwoordig gelukkig wel in zitten. Vooral de samenwerking tussen Lightroom en Photoshop is ideaal. Je kunt bijvoorbeeld de basis van je foto in Lightroom doen, en daarna met je foto verder gaan in Photoshop. Deze video`s zijn wel gemaakt met legale versies van Photoshop. Werk je dus niet met een betaalde versie van deze software, kan het zijn dat je over sommige dingen niet kunt beschikken. Photoshop en Lightroom worden met regelmaat ge-update, waardoor het kan zijn dat je kleine verschillen t.o.v de video`s kunt tegenkomen. De basis echter, zal natuurlijk altijd hetzelfde blijven.

Een abonnement op Lightroom en Photoshop kan ik je zeker aanraden. Al dat gedoe met gekraakte-versies en dingen die er dan nog niet in zitten. Voor iets meer dan 12 euro per maand, heb je Photoshop en Lightroom, en krijg je alle updates binnen. Je kunt op de site van Adobe een abonnement afsluiten. Ga naar de site van Adobe en meld je ook aan! Je moet de versie hebben met Photoshop, en Lightroom Classic! Tegenwoordig zijn er zo vaak updates dat een illegale versie echt weinig zin heeft. Maskers in Photoshop komen ter sprake, en natuurlijk gaan we aan de slag met een RAW-bestand. Regelmatig voeg ik hier nieuwe tutorials toe, maar op mijn blog heb ik ook diverse tutorials staan. Je vindt daar uitleg over vuurwerk fotograferen, bliksem fotograferen, uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit en hoe een bloedmaan te fotograferen.

Photoshop tutorial: Een RAW-foto bewerken in Photoshop.

Een video met uitleg hoe je je foto`s bewerkt in de raw converter van Photoshop. In raw schieten geeft je zoveel meer mogelijkheden in de nabewerking, en het grote voordeel is dat je alles weer ongedaan kunt maken. Er komt veel aan bod: histogram goed zetten, lensprofielen, verscherpen, noem maar op. Met de raw converter maak je een goede foto beter (!), niet een slechte foto goed natuurlijk. Op 9.50 minuut ,begint in het filmpje de uitleg over het verkleinen en aanpassen van je foto voor Facebook, ook goed om te weten wat je beter wel, en beter niet kunt doen. Twijfel je nog, schiet dan in het begin in raw en in jpeg!

Photoshop tutorial: Een HDR maken in Photoshop.

Een video waarin ik stap voor stap uitleg hoe je een (32-bits) hdr maakt in Photoshop (CC). Vaak werkt een video met uitleg toch makkelijker dan allerlei ingewikkelde screenshots die je moet gaan bekijken. Aan het einde van het filmpje leg ik ook nog even uit hoe je het histogram goed zet. Belangrijk, want een hdr zonder goed contrast ziet er alsnog niet uit. Een hdr maken in Photoshop geeft je een veel natuurlijker resultaat, dan bijvoorbeeld een hdr in Photomatix. Bewerken en finetunnen kun je daarna ook altijd nog doen. 

Photoshop tutorial: Uitleg werken met maskers in Photoshop.

Mijn video met uitleg hoe je werkt, of kunt werken,  met maskers in Photoshop. Bij het woord maskers gaan veel mensen al zweten, net als ze dat doen als je voor het eerst tegen ze zegt dat ze eens in RAW zouden moeten gaan schieten. Als je eenmaal een beetje door hebt hoe het werken met maskers werkt in Photoshop, dan ga je al snel de oneindige mogelijkheden doorkrijgen. Je fotografeert iets waar veel mensen op staan, wat je niet wilt. Je neemt diverse foto`s van dezelfde plek,en thuis masker je gewoon al die mensen weg uit je foto. Of je hebt een foto met veel contrast bijvoorbeeld. Een donker gebouw met hele felle lantaarnpalen ervoor bijvoorbeeld. Geen probleem: je neemt een foto waarin je het gebouw goed belicht en  je neemt een foto waarop de hooglichten ( de lantaarnpalen) goed belicht zijn, en je maskert de lichten van de lantaarnpalen netjes in je foto.  Of je werkt met aanpassingslagen, waarvan je het masker enkel maar plaatselijk toepast in je foto. Kijk eens op je gemak de video, dan zal er veel duidelijker zijn. 

Lightroom tutorial: Een hdr maken in Lightroom.

Een uitleg hoe je een hdr maakt in lightroom in deze video. Daarna gaan we de hdr ook helemaal in Lightroom bewerken. Je kan deze video-tutorial natuurlijk ook gebruiken om je gewone foto`s te bewerken in Lightroom. Alles om het maximale uit je foto te halen komt aan bod in deze uitleg. Daarna, voor wie wil, is er nog een kleine finishing touch in Photoshop. Uiteraard maak ik alle video-tutorials zelf. Soms is een hdr overigens helemaal niet nodig, maar soms is het met hele grote contrasten toch wel heel erg makkelijk. De keuze is altijd aan jou natuurlijk.

Photoshop tutorial: Een panorama maken in Photoshop.

Een video met uitleg hoe je een panorama maakt in Photoshop. Het grote voordeel van een panorama maken in Photoshop, is dat je zelf alle lijnen recht kunt zetten, daar waar Lightroom dat zelf gaat proberen. Zorg bij het nemen van je panorama dat je bij elke foto minimaal 25-30% overlap hebt! Dit noem ik niet in de video, maar is ontzettend belangrijk! Een 2e tip is: neem heel veel foto`s naast elkaar! Je kunt altijd je panorama bijsnijden, maar beeld wat je niet hebt kan je panorama verpesten. Zelf neem ik de foto`s allemaal horizontaal, maar het kan ook verticaal uiteraard. Ik neem ze horizontaal, en neem ook 2 rijen boven elkaar! Dit gaat ook prima met een gewone statiefkop, maar zorg ook hier weer voor voldoende overlap! Uiteraard is een echte panorama-kop nog beter, maar niet iedereen wil zijn geld daaraan uitgeven. Als de panorama in elkaar zit, gaan we deze recht zetten met adaptief-groothoek in Photoshop.

Photoshop tutorial: Een handeling, ook wel een action, maken in Photoshop.

Je wilt uiteraard je workflow in Photoshop zoveel mogelijk optimaliseren en versnellen. Hiervoor kun je een action, ook wel handeling of aktie genoemd, in Photoshop maken. Wat kun je met een handeling? Je kunt bijvoorbeeld met 1 druk op de knop een logo op je foto zetten, of met 1 druk op de knop je foto verkleinen. Simpel gezegd doe je dit 1 keer in Photoshop voor, en je neemt deze handelingen op in Photoshop. Daarna hoef je enkel op de play-knop van de aktie/handeling te drukken, en Photoshop herhaalt wat je zojuist opgenomen hebt. De mogelijkheden zijn eindeloos en het gaat je veel tijd besparen!

Photoshop tutorial: Diverse manieren om het perspectief aan te passen in Photoshop.

Diverse manieren om het perspectief van je foto aan te passen, en verderop in het filmpje alles over de RAW-converter! Kort gezegd al je lijnen van je foto recht zetten. Ook als dit betekent dat je soms een beetje vals moet spelen en de trukendoos open moet trekken. Bij welke foto dan ook, moet je horizon recht staan, en bij gebouwen de verticale en horizontale lijnen recht hebben staan! Niets ergers dan als er dingen aan je foto niet kloppen. Tenzij je dit natuurlijk zo bedoeld hebt, maar dat is een ander verhaal. 

Rayms Fotosite Laatste Blogposts..

De Cope parkeergarage Papendorp, Utrecht.

De Cope.

Een fraaie parkeergarage in Papendorp, Utrecht.

urbexlocaties nieuw 2019, Bone Church, Villa Ginette, Maison Ypres, Mold Cabin, mini beast, nieuwe urbexlocatie, België, verlaten, vervallen, abandoned, lost places, urban exploration, urban exploring, Belgium

Urbexlocaties nieuw 2019. (nieuw!)

Bone Church, Villa Ginette, Maison Ypres, Mold Cabin, Mini Beast.

Bloeiende heide Strijbeekse heide tijdens zonsopkomst met grondmist.

Bloeiende Heide.(nieuw!)

Bloeiende heide, Strijbeek. Augustus 2019.

Farm Boeddha, Huize Edelweiss, Manoir Annabell

Nieuwe urbexlocaties 2019.

Farm Boeddha, Huize Edelweiss, Manoir Annabell.

Mooie trappen om te fotograferen. Wenteltrappen, spiraaltrappen, architectuur.

Mooie trappen om te fotograferen.

Wenteltrappen, spiraaltrappen en architectuur.

manoir advocat,_exidus2, xyloborus,, usine hoover,

Urbexlocaties België.

Manoir Advocat, Exidus 2, Xyloborus en Usine Hoover.