Raym`s Fotosite

Macrofotografie en dieren

Macrofotografie en Dieren

Rayms Fotosite

Macrofotografie en Dieren.

Macrofotografie is 1 van mijn favoriete onderwerpen. Je ziet details van insecten die je anders niet ziet. Ieder jaar begint het weer opnieuw, met de eerste vlinders evenals de eerste libellen. Lekker met de macro en telelens op pad en zien wat je tegenkomt. De beste resultaten krijg je wanneer je gebruikt maakt van een statief. Het liefst met gebruik van een draadontspanner of afstandsbediening. Of indien mogelijk een rijstzak bijvoorbeeld. Dit zou je bijvoorbeeld bij paddenstoelen kunnen gebruiken. Dit om alle ongewenste bewegingsonscherpte te voorkomen natuurlijk.

Dieren fotograferen.

Als je een statief en een afstandsbediening gebruikt krijg je de beste resultaten. Je hebt dan ook geen bewegingsonscherpte door het indrukken van je ontspanknop. Daarnaast kun je dan ook met een lagere ISO waarde werken. Zelf stel ik bij macrofotografie handmatig scherp op het onderwerp wanneer dit mogelijk is. Ik gebruik dan de liveview en zoom flink in. Zo weet je zeker dat de scherpte ligt waar jij dat wilt. Bijkomend voordeel is dat de spiegel dan niet opklapt. Op Waarneming.nl kun je zien waar het dier of insect wat je wilt fotograferen recent is waargenomen.

Klik om naar de foto`s te gaan op de foto.

Macrofotografie en dieren: vogels. Ijsvogel, roofvogels, en andere vogels.

Vogels

Mijn favoriete vogels zijn roofvogels. Ik ben gek op alle uilen, buizerds en torenvalken. Ik fotografeer met de Tamron 150-600 mm G2, maar wel op een full frame camera. Dus zoveel millimeters zijn het dan ook niet. Hij kan ook op de crop-camera maar ik ga dan liever voor kwaliteit. Ik fotografeer vogels eigenlijk altijd vanaf een statief of de camera op de rijstzak. 

Dieren en Macrofotografie: dieren. Edelherten, vossen, bevers en wilde zwijnen.

Dieren

Zoogdieren: edelherten, vossen, damherten of bevers, prachtige om te fotograferen. Er zijn diverse gebieden waar je dieren kunt fotograferen. In het bijzonder de Oostvaardersplassen en de Amsterdamse waterleiding duinen zijn ideale plekken. De foto hierboven is mijn mooiste edelhert foto tot nu toe. Hij is genomen vanuit een stiltegebied.

Macrofotografie en Dieren. Libellen en waterjuffers

Libellen

Libellen zijn intrigerende insecten. Ze eten zelfs eigen soortgenoten op! Libellen hebben hun vleugels dwars ten opzichte van hun lichaam. Waterjuffers daarentegen hebben hun vleugels haaks op hun lijf, en zijn ook een stuk kleiner. Net als vlinders moeten libellen ‘s ochtends eerst opwarmen.  Op dat moment kun je ze mooi fotograferen.

Macrofotografie en Dieren: Vlinders en rupsen

Vlinders en Rupsen

Ik ben gek op vlinders en ga op zoek naar bijzondere soorten. Bijvoorbeeld in Viroinval. Het is een stuk rijden, maar je ziet vlinders, die in Nederland niet meer voorkomen. Maar ook in Duitsland heb je nog een paar prachtige vlinder-gebieden. Op deze pagina staan tevens rupsen. Vlinders fotografeer je het beste vroeg in de ochtend. 

Macrofotografie en dieren: Reptielen. Adder, gladde slang en boomkikker onder andere.

Reptielen

Als je al wat langer meedraait, weet je vaak wel de leuke plekken te vinden. Zo ook om reptielen en amfibieën te fotograferen. Het moet een plek zijn, met een reële kans op de adder, boomkikker of gladde slang bijvoorbeeld. Maar een beetje geluk heb je natuurlijk altijd nodig. Ik vind ze zo ontzettend vet! gelukkig heb ik ze al diverse keren kunnen fotograferen.
Macrofotografie en dieren: insecten. Wantsen, wespen en andere vreemde insecten.

Insecten

Een pagina met overige insecten. Kevers, wantsen, sprinkhanen, en zweefvliegen. Met de macrolens zie je zoveel meer details! Sommige insecten zijn echt ontzettend mooi van dichtbij. Neem nou de basterdzandloopkever, die kaken zijn ongelofelijk. Spinnen en bijvoorbeeld wespen vind je ook op deze pagina terug. Macrofotografie is zo ontzettend leuk.

Macrofotografie en Dieren: Tips

Macrofotografie is een hele aparte tak van de fotografie. Hierbij probeer ik je wat tips mee te geven.

  • Schiet indien mogelijk vanaf statief met een afstandsbediening. Pas indien nodig je instellingen aan. Ik doel hiermee op iso-waarde, sluitertijd en diafragma.
  • Benader je onderwerp voorzichtig en blijf bij dieren uit de wind.
  • Controleer ter plekke af en toe je genomen foto`s, zodat je eventueel nog wat kunt veranderen aan je instellingen.
  • Een zo laag mogelijke iso-waarde verdient de voorkeur, maar het moet wel mogelijk zijn!
  • De meeste macrolenzen hebben een stand voor heel dichtbij ( full) of voor wat verder weg. Mijn macrolens staat altijd op full.
  • Indien de omstandigheden het toelaten, kun je bij macrofotografie het beste handmatig scherpstellen op je onderwerp, en met de liveview flink inzoomen. Dan ligt de scherpte precies waar jij dat hebben wilt.
  • Ga zo haaks mogelijk op je onderwerp zitten met macrofotografie!

 

Diverse handige websites en links

Rayms Fotosite Nieuwste blogposts...
Hemelse Berg Oosterbeek bij Arnhem

Hemelse Berg

Mooi natuurgebied met watervallen, beekjes en vijvers.

Leersumse veld en Leersumse plassen

Leersumse Veld

Een prachtig natuurgebied met vennen, heide, bos en zand. 

Paddenstoelen lightpainten. Paddenstoelen verlichten met een lamp.

Paddenstoelen

Paddenstoelen lightpainten, leuk om eens te proberen!

nieuwe urbexlocaties september 2020.

Urbexlocaties

Marmerfabriek, een oude school en een oude leisteenmijn. 

Blog molens van de Zaanse schans

Zaanse Schans

De molens bij de Zaanse Schans met zonsopkomst. 

Natuurgebied de Flaes in Esbeek.

De Flaes

Natuurgebied de Flaes bij Esbeek in Noord-Brabant. 

Den Haag avondfotografie in kerstsfeer.

Den Haag

Den haag in kerstsfeer met overal verlichte kerstbomen. 

Leiden avondfotografie met de Canon 16-35 mm L F4 is USM.

Leiden

Avondfotografie Leiden met de Canon EF 16-35mm F/4.0. 

Copyright

Op al het beeldmateriaal van raymsfotosite.nl berust copyright! Niets hiervan mag worden verveelvoudigd en /of openbaar gemaakt worden op welke manier dan ook, zonder vooraf contact te hebben opgenomen! 

Webdesign, tekst en alle fotos © 2004-heden, Raym`s Fotosite. All rights reserved. All pictures guarded and monitored by Pixsy

Follow me on Social Media.