Raym`s Fotosite

Macrofotografie en dieren

Macrofotografie en Dieren

Rayms Fotosite

Macrofotografie en Dieren.

Macrofotografie is 1 van mijn favoriete onderwerpen. Je ziet details van insecten die je anders niet ziet. Ieder jaar begint het weer opnieuw, met de eerste vlinders evenals de eerste libellen. Lekker met de macro en telelens op pad en zien wat je tegenkomt. De beste resultaten krijg je wanneer je gebruikt maakt van een statief. Het liefst met gebruik van een draadontspanner. Of waar mogelijk een rijstzak bijvoorbeeld. Dit om alle ongewenste bewegingsonscherpte te voorkomen natuurlijk.

Dieren fotograferen.

Als je een afstandsbediening en een statief gebruikt krijg je de beste resultaten. Je hebt dan ook geen bewegingsonscherpte door het indrukken van je ontspanknop. Daarnaast kun je dan ook met een lagere ISO waarde werken. Zelf stel ik bij macrofotografie handmatig scherp op het onderwerp wanneer dit mogelijk is. Ik gebruik dan de liveview en zoom flink in. Zo weet je zeker dat de scherpte ligt waar jij dat wilt. Bijkomend voordeel is dat de spiegel dan niet opklapt. Op Waarneming.nl kun je zien waar het dier  wat je wilt fotograferen recent is waargenomen.

Klik op de foto`s om naar de categorie te gaan.

Macrofotografie en dieren: vogels. Ijsvogel, roofvogels, en andere vogels.

Vogels

Mijn favoriete vogels zijn roofvogels. Ik ben gek op uilen, buizerds en torenvalken. Ik fotografeer met de Tamron 150-600 mm G2, maar wel op een full frame camera. Dus zoveel millimeters zijn het dan ook niet. Ik fotografeer vogels altijd vanaf statief of de een rijstzak. 

Dieren en Macrofotografie: dieren. Edelherten, vossen, bevers en wilde zwijnen.

Dieren

Dieren: edelherten, vossen, damherten of bevers, prachtig om te fotograferen. Er zijn gebieden waar je ze goed kunt fotograferen. De Oostvaardersplassen en de Amsterdamse waterleiding duinen zijn ideale plekken. De foto hierboven is mijn mooiste edelhert foto.

Macrofotografie en Dieren. Libellen en waterjuffers

Libellen

Libellen zijn intrigerende insecten. Ze eten zelfs soortgenoten op! Libellen hebben hun vleugels dwars t.o.v. hun lichaam. Waterjuffers hebben ze haaks op hun lijf, en zijn ook  kleiner. Net als vlinders moeten libellen ‘s ochtends opwarmen.  Op dat moment kun je ze mooi fotograferen.

Macrofotografie en Dieren: Vlinders en rupsen

Vlinders en Rupsen

Ik ben gek op vlinders en zoek naar bijzondere soorten. Bijvoorbeeld in Viroinval. Het is een stuk rijden, maar je ziet vlinders die in Nederland niet meer voorkomen. Ook in Duitsland heb je prachtige vlindergebieden. Op deze pagina staan ook rupsen. 

Macrofotografie en dieren: Reptielen. Adder, gladde slang en boomkikker onder andere.

Reptielen

Als je wat langer meedraait, weet je de leuke plekken wel te vinden. Het moet een plek zijn, met een reële kans op de adder, boomkikker of gladde slang bijvoorbeeld. Maar een beetje geluk heb je natuurlijk altijd nodig. Ik vind ze zo ontzettend vet! 

Macrofotografie en dieren: insecten. Wantsen, wespen en andere vreemde insecten.

Insecten

Kevers, wantsen, sprinkhanen, en zweefvliegen. Sommige insecten zijn echt ontzettend mooi van dichtbij. Neem nou de basterdzandloopkever, die kaken zijn ongelofelijk. Spinnen en wespen vind je ook op deze pagina terug. 

Macrofotografie en Dieren: Tips

Macrofotografie is een hele aparte tak van de fotografie. Hierbij probeer ik je wat tips mee te geven.

  • Schiet indien mogelijk vanaf statief met een afstandsbediening. Pas indien nodig je instellingen aan. Ik doel hiermee op iso-waarde, sluitertijd en diafragma.
  • Benader je onderwerp voorzichtig en blijf bij dieren uit de wind.
  • Controleer ter plekke af en toe je genomen foto`s, zodat je eventueel nog wat kunt veranderen aan je instellingen.
  • Een zo laag mogelijke iso-waarde verdient de voorkeur, maar het moet wel mogelijk zijn!
  • De meeste macrolenzen hebben een stand voor heel dichtbij ( full) of voor wat verder weg. Mijn macrolens staat altijd op full.
  • Indien de omstandigheden het toelaten, kun je bij macrofotografie het beste handmatig scherpstellen op je onderwerp, en met de liveview flink inzoomen. Dan ligt de scherpte precies waar jij dat hebben wilt.
  • Ga zo haaks mogelijk op je onderwerp zitten met macrofotografie!

Diverse handige websites en links

Rayms Fotosite Nieuwste blogposts...

Roofvogels en vogels thumbnail

Roofvogels

Roofvogels en vogels. Blauwe kiekendief, kerkuilen en meer. 

Kruiend ijs Noord-Holland.

Kruiend ijs

Kruiend Ijs voor de kust van het Markermeer! 

Hemelse Berg Oosterbeek bij Arnhem

Hemelse Berg

Mooi natuurgebied met watervallen, beekjes en vijvers.

Leersumse veld en Leersumse plassen

Leersumse Veld

Een prachtig natuurgebied met vennen, heide, bos en zand. 

Paddenstoelen lightpainten. Paddenstoelen verlichten met een lamp.

Paddenstoelen

Paddenstoelen lightpainten, leuk om eens te proberen!

Blog molens van de Zaanse schans

Zaanse Schans

De molens bij de Zaanse Schans met zonsopkomst. 

Natuurgebied de Flaes in Esbeek.

De Flaes

Natuurgebied de Flaes bij Esbeek in Noord-Brabant. 

nieuwe urbexlocaties september 2020.

Urbexlocaties

Marmerfabriek, een oude school en een oude leisteenmijn. 

Copyright

Op al het beeldmateriaal van raymsfotosite.nl berust copyright! Niets hiervan mag worden verveelvoudigd en /of openbaar gemaakt worden op welke manier dan ook, zonder vooraf contact te hebben opgenomen! 

Webdesign, tekst en alle fotos © 2004-heden, Raym`s Fotosite. All rights reserved. All pictures guarded and monitored by Pixsy

Follow me on Social Media.