Raym`s Fotosite

Macrofotografie en dieren

Macrofotografie en dieren

Rayms Fotosite

Macrofotografie.

Macrofotografie is 1 van mijn favoriete onderwerpen. Je ziet details van insecten die je anders niet ziet. Ieder jaar begint het weer opnieuw, met de eerste vlinders evenals de eerste libellen. Lekker met de macro en telelens op pad en zien wat je tegenkomt. De beste resultaten krijg je wanneer je gebruikt maakt van een statief. Het liefst met gebruik van een draadontspanner of afstandsbediening. Of indien mogelijk een rijstzak bijvoorbeeld,. Dit zou je bijvoorbeeld bij paddenstoelen kunnen gebruiken. Dit om alle ongewenste bewegingsonscherpte te voorkomen natuurlijk

Dieren en macrofotografie.

Als je een statief en een afstandsbediening gebruikt krijg je de beste resultaten. Je hebt dan ook geen bewegingsonscherpte door het indrukken van je ontspanknop. Daarnaast kun je dan ook met een lagere ISO waarde werken. Zelf stel ik bij macrofotografie handmatig scherp op het onderwerp wanneer dit mogelijk is. Ik gebruik dan de liveview en zoom flink in. Zo weet je zeker dat de scherpte ligt waar jij dat wilt. Bijkomend voordeel is dat de spiegel dan niet opklapt. Op Waarneming.nl kun je zien waar het dier of insect wat je wilt fotograferen recent is waargenomen.
Macrofotografie en dieren: vogels. Ijsvogel, roofvogels, en andere vogels.

Vogels

Mijn favoriete vogels zijn roofvogels. Ik ben gek op alle uilen, buizerds en torenvalken.

Ik fotografeer met de Tamron 150-600 mm G2, maar vaak wel op een full frame camera. Dus zo veel millimeters zijn het dan ook weer niet. Hij kan ook op de crop-camera maar ik ga dan liever voor een stukje kwaliteit. Ik fotografeer vogels vanaf statief of op de rijstzak als het even kan.

Dieren en Macrofotografie: dieren. Edelherten, vossen, bevers en wilde zwijnen.

Dieren

Edelherten, vossen, damherten of bevers, prachtige dieren om te fotograferen.

Er zijn diverse gebieden waar je dieren prima kunt fotograferen. In het bijzonder de Oostvaardersplassen en de Amsterdamse waterleiding duinen zijn ideale plekken om ze te fotograferen. De foto hiernaast is mijn mooiste edelhert foto die ik tot op heden gemaakt heb.

Vlinders en rupsen

Ik ben gek op vlinders en rupsen en zodoende ga ik vaak op zoek naar bijzondere soorten. Bijvoorbeeld in België, in Viroinval. Het is een stukje rijden, maar daar staat tegenover dat je er vlinders ziet, die in Nederland helaas niet meer voorkomen. Maar ook in Duitsland heb je nog een paar prachtige vlindergebieden, bijvoorbeeld bij Monschau. Op deze vlinderpagina staan ook diverse soorten rupsen. Vlinders fotografeer je het beste vroeg in de ochtend, dan zitten ze nog stil. Ze moeten namelijk net als libellen eerst opwarmen.

Macrofotografie en Dieren: vlinders.  Mooie vlinders in Nederland en erbuiten.

Libellen.

Libellen.

Libellen en waterjuffers.

Ik vind libellen intrigerende insecten. In de eerste plaats omdat ze bijvoorbeeld ook gewoon soortgenoten opeten! 
Libellen hebben hun vleugels dwars ten opzichte van hun lichaam. Waterjuffers daarentegen hebben ze haaks op hun lijf staan, en die zijn ook veel kleiner. 

Eerst nog opwarmen.

Net als vlinders moeten libellen s`ochtends eerst opwarmen. Dus als je heel vroeg ter plekke bent, vindt je ze nog rustend op hun plekje tot ze opgewarmd zijn. Met een beetje geluk vindt je ze zelfs nog helemaal met dauw op hun vleugels! Klik op de link hieronder voor de foto`s

Bekijk alle libellen hier ! →

Macrofotografie en dieren: Reptielen. Adder, gladde slang en boomkikker onder andere.

Reptielen

Als je al wat langer meedraait in de natuurfotografie, weet je vaak wel de leuke plekken. Zo ook bij reptielen fotograferen.

Het moet een plek zijn, met een reële kans op de adder, de boomkikker of de gladde slang bijvoorbeeld. Maar een beetje geluk heb je natuurlijk altijd nodig. Ik vind zo zo ontzettend vet!

Macrofotografie en dieren: insecten. Wantsen, wespen en andere vreemde insecten.

Insecten

Een pagina met allerlei overige insecten. Kevers, wantsen, bidsprinkhanen, zweefvliegen, dat soort spul.

Met de macrolens zie je zoveel meer details! Sommige insecten zijn echt ontzettend intrigerend. Neem nou de kaken van de basterdzandloopkever hiernaast.

Macrofotografie en Dieren. Hier wat tips voor macrofotografie.

Macrofotografie en Dieren: Tips

Macrofotografie is een aparte tak van de fotografie. Hierbij probeer ik je wat tips mee te geven.

  • Schiet indien mogelijk vanaf statief met een afstandsbediening. Pas indien nodig je instellingen aan. Ik doel hiermee op iso-waarde, sluitertijd en diafragma.
  • Benader je onderwerp voorzichtig en blijf bij dieren uit de wind.
  • Controleer ter plekke af en toe je genomen foto`s, zodat je eventueel nog wat kunt veranderen aan je instellingen.
  • Een zo laag mogelijke iso-waarde verdient de voorkeur, maar het moet wel mogelijk zijn!
  • De meeste macrolenzen hebben een stand voor heel dichtbij ( full) of voor wat verder weg. Mijn macrolens staat altijd op full.
  • Indien de omstandigheden het toelaten, kun je bij macrofotografie het beste handmatig scherpstellen op je onderwerp, en met de liveview flink inzoomen. Dan ligt de scherpte precies waar jij dat hebben wilt.

 

Rayms Fotosite Nieuwste blogposts...
Mastbos Breda in de herfst met herfstkleuren.

Mastbos Breda

Het mastbos in Breda is een prachtig bos. Zeker in de herfst met mooie herfstkleuren. Vennen, bos en heide, het is er allemaal.

Vallei van de Statte. Een fotogenieke rivier met waterval in de Ardennen.

Vallei van de Statte

Een wandeling langs de rivier de Statte in de Ardennen. Na een wandeling van 1.6 km komen we aan bij Cascade de Nutons. 

Utrecht Sciencepark. Gebouwen met mooie trappen en fraaie architectuur. Tevens de wenteltrap van het voormalig provinciehuis van Utrecht op de foto gezet.

Utrecht Sciencepark

Op het Sciencepark in Utrecht staan diverse fraaie gebouwen Mijn favoriet is bovenstaand gebouw. De faculteit geneeskunde.

Station Arnhem Centraal. Een blogje over dit mooie treinstation.

Station Arnhem Centraal

Station Arnhem Centraal is een fraai ontworpen treinstation in Arnhem. Het is een fotogeniek gebouw, en geliefd bij fotografen. 

Bone Church, Villa Ginette, Maison Ypres, Mold Cabin, Mini Beast, nieuwe urbexlocaties 2019.

Nieuwe urbexlocaties 2019

Diverse nieuwe urbexlocaties Zoals Bone Church. Maar ook Villa Ginette, Maison Ypres en Mold Cabin bijvoorbeeld.

Farm Boeddha, Huize Edelweiss, Manoir Annabell

Meer urbex van dit jaar

Farm Boeddha, een leuke verlaten boerderij. Tevens Maison Sans Escalier en Manoir Annabelle. Wat een leuke locaties.

manoir advocat,_exidus2, xyloborus,, usine hoover

Manoir Advocat urbex

Een bezoekje aan verschillende urbexlocaties. Onder andere Manoir Advocat, Exidus 2 en Xyloborus. Tevens foto`s van Usine Hoover.

Prison H7, the Pumpstation, Ferme Serenade en Ferme Soenen thumbnail

Urbexlocaties begin 2019

Een aantal eigen ontdekkingen. Namelijk Hoeve ADM en de Graffiti Factory. Verder Ferme Soenen, Ferme Serenade en Prison H7. 

Copyright

Op al het beeldmateriaal van raymsfotosite.nl berust copyright! Niets hiervan mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden op welke manier dan ook, zonder vooraf contact te hebben opgenomen! 

Webdesign, tekst en alle fotos © 2004-heden, Raym`s Fotosite. 

All rights reserved. All pictures guarded and monitored by Pixsy ! Gebruik zonder toestemming kan leiden tot juridische stappen.

Follow me on Social Media.