Bliksem en hoe dit te fotograferen.

Bliksem en hoe dit te fotograferen.

2 september 2017.

In 2017 hebben we een aantal keer bliksem gehad. Dit jaar (2018) is het nog erg matig met onweer. En als het er is, komt er een dikke bult regen bij, of het is overdag. Ik heb geen lightning trigger. Maar sowieso vind ik onweer overdag echt minder mooi dan s`avonds. Bliksem fotograferen is ontzettend leuk, maar vaak ook heel onvoorspelbaar. In dit blog zie je diverse foto`s, en tevens vind je er uitleg hoe je bliksem nu het beste kunt fotograferen.

Bliksem aan het strand van s`gravenzande. Deze onweersbui bleef de hele nacht hangen!
Bliksem aan het strand van s`gravenzande. Deze onweersbui bleef de hele nacht hangen!

© alle foto`s: raymsfotosite.nl

Bliksem op het strand van s`gravenzande. Wat een heerlijke vertakkingen.
Op het strand van  s`Gravenzande. Wat een heerlijke vertakkingen had deze inslag.
Diverse blikseminslagen in 1 foto gemaakt. Lagen in Photoshop, en de lagen op lighten zetten als ik het goed heb.
Diverse inslagen in 1 foto gemaakt. Zet verschillende foto is lagen onder elkaar in Photoshop, en dan de lagen op lighten zetten.

Om bliksem te fotograferen heb je een statief, een afstandsbediening en natuurlijk een camera en bliksem nodig! 

Bliksem en hoe dit te fotograferen. Instellingen en tips.

Zet om te beginnen je camera op de bulb-stand. Stel ergens handmatig op scherp, en zet de autofocus van je lens uit!  Let erop dat de ruisonderdrukking in je camera uit staat.Begin met een iso-waarde van 100, en een diafragma tussen F8 en F13. Druk je afstandsbediening in en zet je camera maximaal tussen de 20 en de 30 seconden open. Is er in die tussentijd een blikseminslag geweest? Dan zet je na die bliksem gelijk je opname stop! Na 20-30 seconden geen bliksem gezien? Dan stop je de opname, en begint opnieuw, weer maximaal 20-30 seconden.

Bij hele felle bliksem kan je F-waarde omhoog, bijvoorbeeld F13 of misschien nog wel hoger! Je vangt immers een enorme hoeveelheid licht als het zo dichtbij is! Is het ver weg en geen felle bliksem? Dan kun je wellicht beter een lagere F-waarde kiezen, zodat je meer licht vangt.  F7.1 of nog lager bijvoorbeeld. Ook kun je je iso-waarde iets omhoog zetten naar bijvoorbeeld iso 200. Een hogere iso-waarde geeft natuurlijk wel sneller ruis, dus enkel doen indien het nodig is!

Onweer Kijkduin, nacht van 14 augustus 2019.

Aanvulling: Het onweer was enkel boven de zee, dit noemen we kustconvergentie. Kustconvergentie wordt veroorzaakt doordat de aangevoerde lucht boven land meer weerstand ondervindt dan boven zee. Deze toegenomen weerstand zorg er in eerste instantie voor dat de luchtstroom, zodra deze boven land komt, wordt afgeremd. Hierdoor neemt de windsnelheid wanneer de lucht verder landinwaarts stroomt snel af. De afname van de wind veroorzaakt een overschot aan lucht op de plek waar de windsnelheid afneemt. Het “teveel” aan lucht kan alleen maar naar boven. Stijgende lucht koelt boven in de atmosfeer waar het kouder wordt af, condenseert en vormt wolken en buien!

Bliksem Kijkduin, augustus 2019.
Onweer aan de kust bij Kijkduin.
Bliksemfoto Kijkduin kustconvergentie.
Inslagen aan de kust bij Kijkduin.
Bliksemfoto onweer Kijkduin.
Onweer aan de kust bij Kijkduin, kustconvergentie.
Bliksem Kijkduin 14 augustus 2019.
Onweer aan de kust bij Kijkduin.
Onweer in de polder bij Zoetermeer.
Onweer in de bergen van Oostenrijk.
Bliksem in de polder bij Zoetermeer.

Onweer in Rotterdam , Oude Haven. Ook zie je de Willemsbrug.

Onweer: Wat je ook doet hou het veilig!

Neem geen onnodige risico`s. Komt het te dichtbij : wegwezen! Of schuilen op een veilige plek tot het weer veilig is. Een handige site om onweer en bliksem in de gaten te houden zijn: Lightningmaps.org en  Gewitterrisiko Benelux.

zonsopkomst in de polder met grondmist
Onweer bij de grote markt in Delft.
zonsopkomst in de polder met grondmist
Onweer bij het kerkje van Leidschenveen.