Bliksemfoto`s.

Bliksem en hoe dit te fotograferen.

2 september 2017. In 2017 hadden we al een aantal keren bliksem gehad. Dit jaar (2018) is het nog erg matig met onweer. En als het er is, komt er een dikke bult regen bij of het is overdag. Ik heb geen lightning trigger, maar sowieso vind ik onweer overdag echt een stuk minder mooi dan s`avonds.

Bliksem aan het strand van s`gravenzande. Deze onweersbui bleef de hele nacht hangen!
Bliksem aan het strand van s`gravenzande. Deze onweersbui bleef de hele nacht hangen!
© alle foto`s: raymsfotosite.nl
Bliksem op het strand van s`gravenzande. Wat een heerlijke vertakkingen.
Op het strand van  s`Gravenzande. Wat een heerlijke vertakkingen had deze blikseminslag.
Diverse blikseminslagen in 1 foto gemaakt. Lagen in Photoshop, en de lagen op lighten zetten als ik het goed heb.
Diverse blikseminslagen in 1 foto gemaakt. Lagen in Photoshop, en de lagen op lighten zetten als ik het goed heb.
Om bliksem te fotograferen heb je een statief, een afstandsbediening en natuurlijk een camera en bliksem nodig ( ook wel handig natuurlijk ) !

Hoe maak je bliksemfoto`s?

Zet om te beginnen je camera op de bulb-stand. Stel ergens handmatig op scherp, en zet de autofocus van je lens uit!  Begin met een iso-waarde van 100, en een diafragma tussen de F8 en de F13. Druk je afstandsbediening in en zet je camera maximaal tussen de 20 en de 30 seconden open. Is er in die tussentijd een blikseminslag geweest? Dan zet je na die bliksem gelijk je opname stop! Na 20-30 seconden geen bliksem gezien? Dan stop je de opname, en begint opnieuw, weer maximaal 20-30 seconden. Bij hele felle bliksem kan je f-waarde omhoog, bijvoorbeeld F13 om misschien nog wel hoger! Je vangt immers een enorme hoeveelheid licht als het zo dichtbij is! Is het ver weg en geen felle bliksem? Dan kun je wellicht beter een lagere f-waarde kiezen zodat je meer licht vangt. Bijvoorbeeld F7.1 of nog lager. Ook kun je je iso-waarde ietsje omhoog zetten naar bijvoorbeeld iso200.  Een hogere iso-waarde geeft natuurlijk wel sneller ruis, dus enkel doen indien het echt nodig is!

Onweer Kijkduin in de nacht van 14 augustus 2019.

Aanvulling blog: Het onweer was enkel boven de zee, dit noemen we kustconvergentie. Kustconvergentie wordt veroorzaakt doordat de aangevoerde lucht boven land meer weerstand ondervindt dan boven zee. Deze toegenomen weerstand zorg er in eerste instantie voor dat de luchtstroom zodra deze boven land komt, wordt afgeremd. Hierdoor neemt de windsnelheid wanneer de lucht verder landinwaarts stroomt snel af. De afname van de wind veroorzaakt een overschot aan lucht op de plek waar de windsnelheid afneemt. Het “te veel” aan lucht kan alleen maar naar boven. Stijgende lucht koelt boven in de atmosfeer waar het kouder wordt af, condenseert en vormt wolken en buien!

Bliksem Kijkduin, augustus 2019.
Onweer aan de kust bij Kijkduin.
Bliksemfoto Kijkduin kustconvergentie.
Blikseminslagen aan de kust bij Kijkduin.
Bliksemfoto onweer Kijkduin.
Onweer aan de kust bij Kijkduin, kustconvergentie.
Bliksem Kijkduin 14 augustus 2019.
Blikseminslagen aan de kust bij Kijkduin.
Onweer in de polder bij Zoetermeer.
Onweer in de bergen van Oostenrijk.
Bliksem in de polder bij Zoetermeer.

Bliksem in de Rotterdam bij de Oude Haven. Ook zie je nog de Willemsbrug.

Raymond Friederichs.

raymsfotosite.nl

Bliksem fotograferen: Wat je ook doet: Hou het altijd veilig!

Neem geen onnodige risico`s uiteraard. Komt het te dichtbij? : wegwezen dan of schuilen op een veilig plek tot het wel weer veilig is om foto`s te maken. Een handige site om onweer en bliksem in de gaten te houden zijn: Lightningmaps.org en  Gewitterrisiko Benelux

zonsopkomst in de polder met grondmist
Onweer bij de grote markt in Delft.
zonsopkomst in de polder met grondmist
Onweer bij het kerkje van Leidschenveen.