Bliksem 2 september 2017.
Bliksem. In 2017 hebben we een aantal keer onweer gehad. 2018 was erg matig met onweer. En als het er is, komt er een dikke bult regen bij, of het is overdag. Ik heb geen lightning trigger. Maar sowieso vind ik onweer overdag echt minder mooi dan s`avonds. Bliksem fotograferen is ontzettend leuk, maar vaak ook heel onvoorspelbaar. In dit blog zie je diverse foto`s, en tevens vind je er uitleg hoe je bliksem nu het beste kunt fotograferen. In dit blog van 2020 had ik overigens een shelfcould met bliksem!
Je hebt je een statief, een afstandsbediening en natuurlijk een camera en bliksem nodig!
Zet je camera op de bulb stand. Stel ergens handmatig op scherp, en zet de autofocus van je lens uit! Lukt dat niet, zet je je lens op oneindig. Zet de ruisonderdrukking in je camera uit. Begin met iso 100, en een diafragma tussen de F8 en de F13. Druk je afstandsbediening in en wacht tot er bliksem is geweest, zet dan je opname stop! Hoe lang je moet belichten hangt af waar je staat, en van het omgevingslicht. Je opname kan 20 of 30 seconden zijn op een lichte locatie. Maar op een donkere plek kan dit ook 1 of 2 minuten zijn!
Bij hele felle bliksem kan je F-waarde omhoog, F13 of nog wel hoger. Je vangt immers een enorme hoeveelheid licht als het zo dichtbij is! Is het ver weg en geen felle bliksem? Dan kun je wellicht beter een lagere F-waarde kiezen. F7.1 of nog iets lager bijvoorbeeld. Ook kun je je iso-waarde omhoog zetten naar iso 200. Een hogere iso-waarde geeft natuurlijk wel sneller ruis, dus enkel doen indien nodig!
Onweer Kijkduin, 14 augustus 2019.
Het onweer was boven zee, dit noemen we kustconvergentie. Het wordt veroorzaakt doordat aangevoerde lucht boven land meer weerstand ondervindt dan boven zee. Deze weerstand zorg er voor dat de luchtstroom, zodra deze boven land komt, wordt afgeremd. Hierdoor neemt de windsnelheid wanneer de lucht verder landinwaarts stroomt snel af. De afname van de wind veroorzaakt een overschot aan lucht op de plek waar de windsnelheid afneemt. Het “teveel” aan lucht kan alleen maar naar boven. Stijgende lucht koelt boven in de atmosfeer waar het kouder wordt af, condenseert en vormt wolken en buien!
Onweer, wat je ook doet hou het veilig!
Neem geen risico`s. Komt het te dichtbij : wegwezen! Of schuilen op een veilige plek tot het weer veilig is. Een handige site om onweer en bliksem in de gaten te houden zijn: Lightningmaps.org en Gewitterrisiko Benelux.
Op de hoogte blijven? Vul dan onderaan de pagina het formulier in! Volgende blog: Paddenstoelen.
Ik zou ook graag meer willen leren over het maken van natuurfoto’s. Fenomenen als bliksem en onweer blijf ik erg interessant vinden. Ik ga in ieder geval oefenen met de instellingen van mijn camera, zodat ik er meer gevoel voor krijg. Bedankt voor de tips!
en dan doel je op macrofotografie? of landschap?
Hallo Raym ik volg je site al heel lang. Je maakt prachtige foto’s. Vooral je informatie en tips zijn motiverend voor hobbyfotografen.
groetjes Jaap kampfraat
Heel leuk om te horen, dankjewel! Fijne feestdagen!
Mooie uiteenzetting Raymond
dankjewel M!
Bedankt voor de bijkomende info !!!
graag gedaan! dankjewel!
Leuk Ray!