Lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken.

23 Juni 2019.

Dit jaar waren er weer lichtende nachtwolken te zien. Deze zeldzame lichtende nachtwolken zie je vaak rond de langste dag van het jaar. Het zijn wolken die veel hoger voorkomen dan de gewone wolken, namelijk op een 70-90 km in de atmosfeer. Het is waterstof en fijnstof waar na zonsondergang de zon op schijnt en deze zichtbaar worden. Met wat geluk kun je ze dus ook zien als de zon opkomt, dan moet je naar het noordoosten kijken. Het is best een zeldzaam verschijnsel, en leuk om te fotograferen. Je moet er voor kijken naar het noord-westen. Tevens moet het onbewolkt zijn, de lucht in de atmosfeer moet koud zijn, en er moet wind staan op grote hoogte.

lichtende nachtwolken in de polder
Lichtende nachtwolken, 15 juni 2019. Ze gaven zoveel licht dat het wel op een zonsondergang leek. Maar dit was echt al richting middernacht.

Lichtende nachtwolken, een zeldzaam verschijnsel.

Ze zijn gaaf de lichtende nachtwolken, ook wel Noctilucent Clouds, worden vaak afgekort en NLC`s genoemd. Het is ijs op fijnstof waar de laatste zon op weerkaatst wordt. Het is een onvoorspelbaar en bijzonder weerfenomeen. Je kunt rond de langste dag van het jaar vanaf 22.30 uur naar buiten kijken, en kijken of je ze (al) ziet. Deze serie foto`s zijn van zaterdag 15 juni 2019 en vrijdag 21 juni 2019.

Lichtende nachtwolken zaterdag 15 juni 2019. Ik sta bij molen "de salamander" in Leidschendam.

Zaterdag 15 juni 2019. Ik sta bij molen “de salamander” in Leidschendam. Op het moment dat ik de foto wil afdrukken, gaat het licht van de molen uit! Gelukkig krijg ik een aantal dagen erna een herkansing! ( zie de foto hieronder).

Lichtende nachtwolken. Molen de Salamander in Leidschendam. Nu gelukkig met het licht aan. Wat een verschil he?
Vrijdag 21 juni 2019. Molen de Salamander in Leidschendam. Nu bleef het licht gelukkig wel aan. Wat een verschil met de vorige foto he?
Lichtende nachtwolken, molendriegang Leidschendam.
Lichtende nachtwolken, molendriegang Leidschendam. Zicht op de 3 molens van Leidschendam.

Lichtende nachtwolken geven je foto dat beetje extra.

Voor mij was het ook de eerste keer dat ik dit bijzondere weerfenomeen vast kon leggen. Wie weet kan ik dit blog nog aanvullen als ze nog een keer te zien zijn. Hier kun je een indicatie krijgen of er mogelijkheden zijn om ze te zien, maar het is zeker geen garantie! Simpel gezegd: als je iets ziet op het bovenste plaatje, is er een kans. Een kans, geen zekerheid…. Gewoon na zonsondergang naar buiten kijken,en dan een locatie bedenken waar je wilt gaan staan. Bedenk wel dat je onderwerp dus mooi moet staan naar het noordwesten!