Lichtende nachtwolken. 23 Juni 2019.

Er waren weer lichtende nachtwolken te zien. Deze zeldzame nachtwolken zie je vaak rond de langste dag van het jaar. Het zijn wolken die veel hoger voorkomen dan gewone wolken, namelijk op 70-90 km in de atmosfeer. Het is waterstof en fijnstof waar na zonsondergang de zon op schijnt en zichtbaar worden. Met wat geluk kun je ze dus ook zien als de zon opkomt. Dan moet je wel naar het noordwesten kijken. Tevens moet het onbewolkt zijn, de lucht in de atmosfeer moet koud zijn, en er moet wind staan op grote hoogte. 

Wat een prachtig en zeldzame weersverschijning! Polder in Zoetermeer.

Ze gaven zoveel licht dat het wel op een zonsondergang leek. Maar dit was echt richting middernacht.

Een zeldzaam verschijnsel.

Men noemt ze ook wel Noctilucent Clouds, vaak afgekort tot NLC`s. Het is een bijzonder maar ook onvoorspelbaar weerfenomeen. Rond de langste dag kun je vanaf 22.30 uur naar buiten kijken. 

Ik sta bij molen "de salamander" in Leidschendam. Helaas deden ze de lichten uit.

Zaterdag 15 juni 2019. Ik sta bij molen “de salamander” in Leidschendam. Op het moment dat ik de foto wil afdrukken, gaat het licht van de molen uit! Gelukkig krijg ik een herkansing! ( zie foto hieronder).

Lichtende nachtwolken. Molen de Salamander in Leidschendam. Nu gelukkig met het licht aan.

Lichtende nachtwolken bij molen de Salamander in Leidschendam. Nu bleef het licht gelukkig wel aan. Wat een verschil.

NLC, molendriegang Leidschendam.

Molendriegang Leidschendam. Zicht op de 3 molens van Leidschendam.

Bijzonder weerfenomeen. 

Voor mij was het de eerste keer dat ik dit mooie weerfenomeen vast kon leggen. Hier kun je een indicatie krijgen of ze te zien zijn. Het is echter geen garantie! Als je iets ziet op het bovenste plaatje, is er een kans. Soms klopt het perfect, maar soms zijn ze toch niet te zien. Kijk naar het noordwesten ervoor! Het moet onbewolkt zijn, helder, en op grote hoogte moet er wind staan. In deze tijd heb je overigens ook altijd kans op Zeevonk aan de kust! Op de hoogte blijven van blogs en informatie? Vul dan onderop de pagina het formulier in.