Raym`s Fotoblog

Lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken. 23 Juni 2019.

Dit jaar waren er weer lichtende nachtwolken te zien. Deze zeldzame lichtende nachtwolken zie je vaak rond de langste dag van het jaar. Het zijn wolken die veel hoger voorkomen dan gewone wolken, namelijk op 70-90 km in de atmosfeer. Het is waterstof en fijnstof waar na zonsondergang de zon op schijnt en zichtbaar worden. Met wat geluk kun je ze dus ook zien als de zon opkomt. Dan moet je wel naar het noordwesten kijken. Tevens moet het onbewolkt zijn, de lucht in de atmosfeer moet koud zijn, en er moet wind staan op grote hoogte. Het is een zeldzaam verschijnsel, en leuk om te fotograferen.

lichtende nachtwolken in de polder

Ze gaven zoveel licht dat het wel op een zonsondergang leek. Maar dit was echt richting middernacht.

Een zeldzaam verschijnsel.

Ze zijn gaaf de lichtende nachtwolken, ook wel Noctilucent Clouds, worden vaak afgekort en NLC`s genoemd. Het is ijs op fijnstof waar de laatste zon op weerkaatst wordt. Het is een onvoorspelbaar en bijzonder weerfenomeen. Je kunt rond de langste dag van het jaar vanaf 22.30 uur naar buiten kijken. Deze foto`s zijn van zaterdag 15 juni 2019 en vrijdag 21 juni 2019.

NLC 15 juni 2019. Ik sta bij molen "de salamander" in Leidschendam.

Zaterdag 15 juni 2019. Ik sta bij molen “de salamander” in Leidschendam. Op het moment dat ik de foto wil afdrukken, gaat het licht van de molen uit! Gelukkig krijg ik een herkansing! ( zie foto hieronder).

Lichtende nachtwolken. Molen de Salamander in Leidschendam. Nu gelukkig met het licht aan.

Vrijdag 21 juni 2019. Molen de Salamander in Leidschendam. Nu bleef het licht gelukkig wel aan. Wat een verschil met de vorige foto.

NLC, molendriegang Leidschendam.

Lichtende nachtwolken, molendriegang Leidschendam. Zicht op de 3 molens van Leidschendam.

Lichtende nachtwolken geven je foto dat beetje extra. 

Voor mij was het de eerste keer dat ik dit bijzondere weerfenomeen vast kon leggen. Hier kun je een indicatie krijgen of ze te zien zijn. Het is echter geen garantie! Als je iets ziet op het bovenste plaatje, is er een kans. Bedenk wel dat je onderwerp dus mooi moet staan naar het noordwesten!