Raym`s Fotoblog

Koninginnenpage rups

Koninginnenpage rups.

Koninginnenpage rups. Via waarneming.nl was ik op zoek naar een plek waar ik koninginnenpage rupsen kon vinden. In de Hoeksche Waard vond ik een goede plek. Langs een rand staan ruim 100 venkel planten. Al snel zag ik er een aantal zitten. Wat minder dan ik gedacht had, maar een stuk of 15 rupsen zag ik zeker. De koninginnenpage is een vrij schaarse standvlinder die veel in de zuidelijke helft wordt waargenomen. De laatste jaren komen er ook steeds meer meldingen uit de rest van Nederland. Tot aan de Waddeneilanden toe zelfs. Het aantal exemplaren per jaar wisselt. Ik heb ook een blog van de koninginnenpage vlinder online staan.

Klik op de foto`s om te vergroten.

koninginnenpage rups, Papilio machaon, Hoeksche Waard, Zuid Holland, venkel, waardplant

Koninginnenpage rups op 1 van zijn waardplanten, wilde venkel.

© All pictures raymsfotosite.nl

koninginnenpage rups, Papilio machaon, Hoeksche Waard op zijn waardplant venkel.

Koninginnenpage rups, Papilio machaon. Bij de Hoeksche Waard op zijn waardplant venkel. De harde wind maakte het lastig.

koninginnenpage rups, Papilio machaon op zijn waardplant venkel.

De rups van de koninginnenpage heeft verschillende kleuren in verschillende stadia.

Rups koninginnenpage.

Het favoriete voedsel van de rups is venkel. Ook andere schermbloemigen worden gegeten. Bijvoorbeeld wilde peen, wortel, karwij, melkeppe, engelwortel, dille en peterselie. Op dit stuk stond een grote hoeveelheid wilde venkel. Helaas heb ik de vlinder niet gezien. In 2020 ben ik opnieuw geweest, en toen zag ik de vlinder wel! 

Koninginnenpage rups op Venkel.

De koninginnenpage is voor mij 1 van de mooiste vlinders die we in Nederland hebben. De rups is al even indrukwekkend.

Koninginnenpage rups op Venkel.

Het kostte veel meer tijd dan anders door de wind, maar het was de moeite waard en gelukkig toch gelukt.

Vijanden van de Rups van de koninginnenpage.

Vijanden van de rups zijn rovende insecten als wespen, mieren en wantsen, parasitaire insecten zoals sluipwespen en andere kleine ongewervelden als spinnen. Ook verschillende gewervelde dieren als vogels jagen op de rupsen. Om vijanden af te schrikken richt de rups zich op en stulpt een gevorkte klier uit een plooi boven de kop. Deze klier is helder oranje van kleur en wordt het osmeterium genoemd. Het osmeterium scheidt een penetrante geur af die zeer onaangenaam is voor insecten als mieren, vliegen en wespen, maar geen invloed heeft op vogels. De geur wordt heeft iets weg van een dennengeur. Verschillende vogelsoorten eten de rups.

Koninginnenpage rups Close up

Een close-up van de rups. De wind maakte het er niet makkelijker op.

De vlinder van de koninginnenpage.

Uiteraard heb ik ook wel een aantal foto`s van de koninginnenpage zelf. Ik vind het de mooiste vlinder die we in Nederland hebben. Geen makkelijke soort om vast te leggen. 100% naar mijn zin heb ik hem ook zeker nog niet.

Koninginnenpage. De Vlinder zelf.

De koninginnenpage. De mooiste vlinder van Nederland ongeveer.

De koninginnenpage, een prachtige vlinder.

De koninginnenpage. Een prachtige vlinder.

Koninginnenpage, papilio machaon. Hij lijkt het steeds beter te doen in Nederland.

Foto`s die ik nam toen ik er nog eens was, zijn veel beter gelukt. Die foto`s vind je hier.

Via Waarneming.nl kun je diverse vlinders die je hoog op de verlanglijstje hebt staan vinden. Zekerheid is er nooit, maar je hebt betere kansen dan gewoon zomaar wat rondrijden. Meer vlinders en rupsen op mijn website vindt je hier. In 2020 heb ik hier de koninginnenpage veel mooier kunnen vastleggen. Die foto`s vind je hier.