Koninginnenpage rups…

Koninginnenpage rups.

Koninginnenpage rups. Via waarneming was ik op zoek naar een mooie plek waar ik koninginnenpage rupsen kon vinden. In de Hoeksche Waard vond ik een mooi plekje. Langs een rand staan ruim 100 wilde venkel planten. Al snel zag ik er een aantal zitten. Wat minder dan ik gedacht had, maar een stuk of 15 rupsen heb ik wel gezien. De koninginnenpage is een vrij schaarse standvlinder die veelal in de zuidelijke helft van het land wordt waargenomen. De laatste jaren komen er ook steeds meer meldingen uit de rest van Nederland, tot aan de Waddeneilanden toe. Het aantal exemplaren per jaar wisselt. Ik heb ook een heel blogje van de koninginnenpage vlinder online staan.
Klik op de foto`s om te vergroten.

koninginnenpage rups, Papilio machaon, Hoeksche Waard, Zuid Holland, venkel, waardplant
Koninginnenpage rups op 1 van zijn waardplanten, wilde venkel.

© All pictures raymsfotosite.nl

koninginnenpage rups, Papilio machaon, Hoeksche Waard op zijn waardplant venkel.
koninginnenpage rups, Papilio machaon, Hoeksche Waard op zijn waardplant venkel. De harde wind maakte het heel lastig.
koninginnenpage rups, Papilio machaon op zijn waardplant venkel.
De rups van de koninginnenpage heeft verschillende kleuren in verschillende stadia.

Rups koninginnenpage.

Het favoriete voedsel van de rups van de koninginnenpage is venkel (Foeniculum vulgare), maar ook andere schermbloemigen worden gegeten, zoals wilde peen, wortel, karwij, melkeppe, engelwortel, dille en peterselie. Op dit stuk stonden grote hoeveelheden wilde venkel. Helaas heb ik de vlinder niet gezien op deze plek. In 2020 ben ik opnieuw geweest, en toen zag ik de vlinder wel! Vlak ernaast ligt een strook met bloemen waar wel 40 distelvlinders op zaten. Een paar verse exemplaren, maar het merendeel was behoorlijk afgevlogen.

Koninginnenpage rups op Venkel.
De koninginnenpage is voor mij 1 van de mooiste vlinders die we in Nederland hebben. De rups is al even indrukwekkend.
Koninginnenpage rups op Venkel.
Het kostte veel meer tijd dan anders door de wind, maar het was de moeite waard en gelukkig toch gelukt.

Vijanden van de Rups van de koninginnenpage.

Vijanden van de rups zijn rovende insecten als wespen, mieren en wantsen, parasitaire insecten zoals sluipwespen en andere kleine ongewervelden als spinnen. Ook verschillende gewervelde dieren als vogels jagen op de rupsen. Om vijanden af te schrikken richt de rups zich op en stulpt een gevorkte klier uit een plooi boven de kop. Deze klier is helder oranje van kleur en wordt het osmeterium genoemd. Het osmeterium scheidt een penetrante geur af die zeer onaangenaam is voor insecten als mieren, vliegen en wespen, maar geen invloed heeft op vogels. De geur wordt heeft iets weg van een dennengeur. Verschillende vogelsoorten eten de rups.

Koninginnenpage rups Close up
Een close-up van de rups. De wind maakte het er niet makkelijker op.

De vlinder van de koninginnenpage.

Uiteraard heb ik ook wel een aantal foto`s van de koninginnenpage zelf. Ik vind het de mooiste vlinder die we in Nederland hebben. Geen makkelijke soort om vast te leggen. 100% naar mijn zin heb ik hem ook zeker nog niet.

Koninginnenpage. De Vlinder zelf.
De koninginnenpage. De mooiste vlinder van Nederland zo ongeveer.
De koninginnenpage, een prachtige vlinder.
De koninginnenpage. De mooiste vlinder van Nederland zo ongeveer.

Via Waarneming.nl kun je diverse vlinders die je hoog op de verlanglijstje hebt staan vinden. Zekerheid is er nooit, maar je hebt betere kansen dan gewoon zomaar wat rondrijden. Meer vlinders en rupsen op mijn website vindt je hier. In 2020 heb ik hier wel de koninginnenpage gezien, en veel mooier kunnen vastleggen. Foto`s vind je hier.