Koninginnenpage

Koninginnenpage. 18 mei 2020.

De koninginnenpage is 1 van de mooiste vlinders van Nederland. De vlinder doet het bijzonder goed de laatste jaren. Het mooie weer van de laatste jaren zal daar zeker aan bijdragen. De koninginnenpage heeft een relatief grote spanwijdte tot 75 millimeter. Het is een van de grootste vlinders van België en Nederland. De koninginnenpage vliegt in 2 generaties. Namelijk van eind april-half juni en begin juli-half september. De rups is te vinden van half mei-half juni en half augustus-eind september.

Deze prachtige vlinder heeft verschillende waardplanten. Ik zag ze voornamelijk op venkel en peen ( wild en gecultiveerd). Andere waardplanten zijn bevernel, engelwortel, dille en pastinaak. Je ziet deze vlinder veel in het zuiden, maar ook elders rukt hij op. De vlinder houdt met name van kruidenrijke graslanden. In België vindt je ze ook wel bij (oude) groeves. De oude Nederlandse naam is koninginnepage, maar dit is dus veranderd. Vorig jaar had ik op dezelfde plek de rupsen van deze vlinder weten te fotograferen.

Koninginnenpage papilio machaon. De mooiste vlinder van Nederland
De koninginnenpage. Toch wel 1 van de mooiste vlinders die Nederland rijk is.
© All pictures raymsfotosite.nl
Koninginnenpage papilio machaon. De mooiste vlinder van Nederland.
De vlinder ging er hier even mooi voor zitten. Toch vind ik ze met dichte vleugels nog mooier.
Koninginnenpage papilio machaon op Venkel
Hier zie je de koninginnenpage op 1 van zijn waardplanten: venkel. De rupsen zelf zijn ook zo mooi.
Koninginnenpage papilio machaon
Na een paar uur ter plekke kon ik de pages een paar keer mooi vastleggen.
Koninginnenpage papilio machaon
De koninginnenpage zit ook met regelmaat op andere bloemen.

Waar vind je de koninginnenpage.

Zekerheid is er natuurlijk nooit, maar het scheelt als je weet waar de vlinder van leeft. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken op de website van de vlinderstichting. En zoals ik al vaak aangeef, op de website van waarneming.nl. De Engelse naam voor de koninginnenpage is Swallowtail. In het Duits is het Schwalbenschwanz en de Franse naam is Le Grand Portequeue. En waar deze vlinder aanwezig is, zijn ook vaak andere vlinders aanwezig. Ik heb hem ook diverse keren gezien in Natuurtuin `t Loo. Vaak is hij hier wel behoorlijk onrustig. Overigens is deze natuurtuin wel een aanrader, want er zitten ook zat andere vlinders en insecten.

Koninginnenpage Vlinder. Papilio Machaon.
Het is een prachtige vlinder. De rups is al even indrukwekkend overigens.
Koninginnenpage papilio machaon
Het is een prachtige vlinder. De rups is al even indrukwekkend overigens.
Koninginnenpage vlinder Nederland
De oude naam van deze vlinder was koninginnepage. Dat is inmiddels dus veranderd. De Latijnse naam is Papilio machaon.

De koninginnenpage profiteert van warme zomers.

Deze mooie standvlinder zie je met regelmaat op de Sint Pietersberg. Op de berg gaan doen ze ook het zogenaamde hill-topping. Dit is als de mannetjes en vrouwtjes elkaar ontmoeten op de top van de heuvel. Aan de andere kant van de Sint Pietersberg, de Belgische kant, vind je nog veel meer mooie vlinders. Bijvoorbeeld het groot geaderd witje en het dambordje. Als je vroeg in de ochtend gaat, moeten de vlinders nog opwarmen. Zo heb je alle tijd om ze mooi vast te leggen. Wie weet zitten ze zelfs nog helemaal mooi onder de dauw! Hier vind je foto`s van de rupsen van de koninginnenpage. Vlinders en rupsen foto`s op mijn website  staan hier. Ander blogjes van mij over vlinders: Vlinders Viroinval , en een serie van diverse rupsen hier