Raym`s Fotoblog

Koninginnenpage

Koninginnenpage. 18 mei 2020.

De koninginnenpage is 1 van de mooiste vlinders van Nederland. De vlinder doet het bijzonder goed de laatste jaren. Het mooie weer van de laatste jaren zal daar zeker aan bijdragen. De koninginnenpage heeft een relatief grote spanwijdte tot 75 millimeter. Het is een van de grootste vlinders van België en Nederland. De koninginnenpage vliegt in 2 generaties. Namelijk van eind april-half juni en begin juli-half september. De rups is te vinden van half mei-half juni en half augustus-eind september.

De prachtige vlinder heeft verschillende waardplanten. Ik zag ze voornamelijk op venkel en peen (wild en gecultiveerd). Andere waardplanten zijn bevernel, engelwortel, dille en pastinaak. Je ziet deze vlinder veel in het zuiden, maar ook elders rukt hij op. De vlinder houdt van kruidenrijke graslanden. Vorig jaar had ik op dezelfde plek de rupsen van deze vlinder weten te fotograferen.

Koninginnenpage papilio machaon. De mooiste vlinder van Nederland

De koninginnenpage. Toch wel 1 van de mooiste vlinders die Nederland rijk is.

© All pictures raymsfotosite.nl

Koninginnenpage papilio machaon. De mooiste vlinder van Nederland.

De vlinder ging er hier even mooi voor zitten. Toch vind ik ze met dichte vleugels mooier.

Koninginnenpage papilio machaon op Venkel

Hier zie je de koninginnenpage op 1 van zijn waardplanten: venkel.

Koninginnenpage papilio machaon

Na een paar uur ter plekke kon ik de pages een paar keer mooi vastleggen.

Koninginnenpage papilio machaon

De koninginnenpage zit ook wel op andere bloemen.

Waar vind je de koninginnenpage?

Zekerheid is er natuurlijk nooit, maar het scheelt als je weet waar de vlinder van leeft. Je kunt bijvoorbeeld kijken op de website van de vlinderstichting. En op de website van waarneming.nl. Waar deze vlinder aanwezig is, zijn ook vaak andere vlinders aanwezig. Ik heb hem ook diverse keren gezien in Natuurtuin `t Loo. Deze natuurtuin is een aanrader, want er zitten ook andere vlinders en insecten.

Koninginnenpage Vlinder. Papilio Machaon.

Een prachtige vlinder. De rups is net zo indrukwekkend overigens.

Koninginnenpage papilio machaon

De vlinder gaat er even mooi voor zitten.

Koninginnenpage vlinder Nederland

De oude naam was koninginnepage. Dat is inmiddels veranderd. De Latijnse naam is Papilio machaon.

Koninginnenpage profiteert van warme zomers.

Deze standvlinder zie je met regelmaat op de Sint Pietersberg. Op de berg doen ze het zogenaamde hill-topping. Dit is als de mannetjes en vrouwtjes elkaar ontmoeten op de top van de heuvel. Aan de andere kant van de Sint Pietersberg, de Belgische kant, vind je nog veel meer mooie vlinders. Bijvoorbeeld het groot geaderd witje en het dambordje. Hier vind je foto`s van de rupsen van de koninginnenpage. Vlinders en rupsen foto`s staan hier. Ander blogs over vlinders: Vlinders Viroinval.