Helmkruidvlinder. 8 juli 2021.
Fotoserie van deze mooie rupsen. Hij is best moeilijk te herkennen. De rups van de kuifvlinder lijkt er ook enorm op. De vlinder is zelfs een bedreigde soort.
Een stack van 13 foto`s met de Canon 90D. Simpelweg omdat de rups in een onmogelijke positie zit.
© Alle foto`s: raymsfotosite.nl
De rups van de helmkruidvlinder kan wel 5 centimeter groot worden. Het is de rups van een nacht actieve nachtvlinder. Hij lijkt ontzettend veel op de rups van de kuifvlinder. De rups van de kuifvlinder heeft echter twee vrij liggende, zwarte stippen in de gele dwarsband op het tweede en derde borstsegment. De zwarte stippen zijn bij de helmkruidvlinder groter en niet helemaal door geel omringd. De rups is vrij zeldzaam, en staat op de rode lijst als bedreigd.
Deze rups fotografeerde ik met de Canon 5D Mark III. Ik kon er mooi haaks op komen.
Een aantal foto`s maakte ik met de Canon 90D. Een camera, waarmee ook stacken mogelijk is. Met macrofotografie toch wel een hele handige optie. Zeker als ze zo ontzettend raar op een stengel zitten. de anderen heb ik gewoon gemaakt met de full frame camera, de Canon 5D Mark III.
Rupsen.
Met grote dank aan iemand die we ter plekke tegenkwamen. We wisten ongeveer waar de rupsen zaten, maar bleken toch net op de verkeerde plek te zoeken. Ik ben de laatste 2 weken al diverse leuke rupsen en vlinders tegengekomen: De Hoornaarvlinder, de glasvleugelpijlstaart en de rups van de nachtpauwoog. Op de hoogte blijven? Vul dan onderaan het formulier in.