Vliegend hert

Vliegend hert. Limburg, 25 juni 2020.

Het vliegend hert, Lucanus cervus, is de grootste kever van Europa. Vooral het mannetje met zijn grote kaken is indrukwekkend. Vergis je echter niet, de vrouwtjes kunnen veel harder bijten! Ik had mijn eigen plekje ervoor, maar daar zag ik ze niet deze dag. Gelukkig had ik heel dichtbij nog 2 plekken waar ze moesten zitten. Met wat speurwerk op het internet, kun je heel wat plekken achterhalen overigens. In Nederland komt de soort vooral voor op de Veluwe, Het Reichswald, Zuid Limburg en Noord Twente.

Het vliegend hert, of groot vliegend hert, is geen gemakkelijke soort. je ziet ze pas in de avonduren namelijk. En in de schemering gaan ze vliegen, op zoek naar vrouwtjes. Het zijn hele onbeholpen vliegers overigens. soms ploffen ze zo op de grond neer. Het vliegend hert is een beschermde soort in Nederland. Ze zijn maar op een aantal plekken in Nederland te vinden. Ze houden van oude eiken en holle wegen, en dat zijn nou net de dingen die tegenwoordig aan het verdwijnen zijn. Veelal legt men daarom in de gebieden van het vliegend hert broedstoven aan. Dat zijn eiken palen in de grond, met een paddenstoelen-schimmel erop.

Vliegend hert. Hier in een dreighouding.

Het vliegend hert, een zeldzame verschijning tegenwoordig. Het is de grootste kever van Europa. Hier zit hij in een zogenaamde “dreighouding”. Dit is het mannetje, met zijn grote kaken. Locatie: Zuid-Limburg.

© All pictures raymsfotosite.nl
Vliegend hert, Lucanus cervus

Bij dit vliegende hert, steekt een vleugel uit, achter zijn schild. Wellicht van een matige landing, of een gevecht met een ander mannetje. Vliegen is niet hun allersterkste punt.

Vliegend hert, 2 mannetjes

2 mannetjes op een houtstronk. Een gevecht kwam er niet echt van. De rechter is ook een flink stuk groter dan de linker. Het was al schemerig aan het worden, dus ik heb hier heel lichtjes ingeflitst.

Groot vliegend hert. Limburg juni 2020

Lucanus cervus, het blijft een imposante verschijning. We zagen ook nog een vrouwtje op een boomstam. Vanwege het krappe licht, kwamen we daar helaas niet meer aan toe.

De kevers hebben oud, wit rottend eikenhout nodig. Dat is alleen te vinden in afstervende eikenbomen die zijn aangetast door de tonderzwam. Vroeger was er een overvloed aan eikenhout, in de houtwallen langs bosranden en holle wegen. En vooral langs de holle wegen gedijde het vliegend hert, omdat de schuin oplopende bermen zo goed in de zon liggen. Fotograferen is in ieder geval lastig, omdat je ze vaak zo laat in de avond pas tegenkomt. Soms kan een macroflitser dan uitkomst bieden. Heel soms zie je ze ook overdag als je veel geluk hebt. Deze dag heb ik 3 uur moeten zoeken om er twee te vinden. En dat met 33 graden overdag! Gelukkig heb ik ze uiteindelijk toch gevonden.

Vliegend hert. De grootste kever van Europa.

Het vliegende hert, met gebruik van een macroflitser. Zonder flits vind ik mooier, maar soms kan het niet anders.

Vliegend hert. 3 uur zoeken in een snikheet Limburg

Het blijft toch een imposante verschijning!

Maatregelen die genomen worden.

Gelukkig worden er diverse maatregelen genomen om de vliegende herten te beschermen. Tegenwoordig worden diverse wegen in het leefgebied van de kever voor verkeer afgesloten in het seizoen dat deze zich veel laat zien. Tevens worden op diverse plekken  broedstoven aangebracht, waar de larven van de kever zich kunnen nestelen. Verder kapt men eiken en herstelt men de holle wegen. Laten we hopen dat het hierdoor beter gaat met deze kever. Ze zijn nu veelal op een aantal plekken aanwezig, maar enkel op die plekken. Er is nog een hoop te doen om de toekomst van dit prachtige insect veilig te stellen. In mei, juni en juli, heb je de beste kansen om deze mooie kever te spotten.