Vliegend hert. Limburg, 25 juni 2020.

Het vliegend hert is de grootste kever van Europa. Vooral het mannetje met zijn grote kaken is indrukwekkend. Vergis je niet, de vrouwtjes kunnen veel harder bijten. Op mijn plekje, zag ik ze niet. Gelukkig had ik dichtbij nog 2 plekken waar ze moesten zitten. Met wat speurwerk, kun je heel wat plekken achterhalen. In Nederland komt de soort voor op de Veluwe, het Reichswald, Zuid Limburg en Noord Twente.

Het vliegend hert is geen makkelijke soort. Je ziet ze pas in de avonduren namelijk. In de schemering gaan ze vliegen, op zoek naar vrouwtjes. Het zijn hele onbeholpen vliegers. Soms ploffen ze zo op de grond neer. Het vliegend hert is een beschermde soort in Nederland. Ze houden van oude eiken en holle wegen. Dat zijn nou net de dingen die aan het verdwijnen zijn. Veelal legt men daarom broedstoven aan. Dat zijn eiken palen in de grond, met een schimmel van paddenstoelen erop.

Vliegend hert. Hier in een dreighouding.

Vliegend hert, een zeldzame verschijning tegenwoordig. Het is de grootste kever van Europa. Hier zit hij in een “dreighouding”. Dit is het mannetje, met zijn grote kaken. Locatie: Zuid-Limburg.

© All pictures raymsfotosite.nl

Vliegend hert, Lucanus cervus

Bij dit vliegende hert, steekt een vleugel uit achter zijn schild. Wellicht van een matige landing, of een gevecht met een ander mannetje. 

Vliegend hert, 2 mannetjes

2 mannetjes. Een gevecht kwam er niet echt van. De rechter is ook een stuk groter dan de linker. Het was al schemerig, dus ik heb hier heel lichtjes ingeflitst.

Groot vliegend hert. Limburg juni 2020

Lucanus cervus, het blijft een imposante verschijning. We zagen ook een vrouwtje op een boomstam. Vanwege het krappe licht, kwamen we daar helaas niet meer aan toe.

Vliegende herten.

De kevers hebben oud, rottend eikenhout nodig. Dat is te vinden in afstervende eikenbomen die zijn aangetast door de tonderzwam. Vroeger was er een zat eikenhout, in houtwallen langs bosranden en holle wegen. En vooral langs de holle wegen gedijde het vliegend hert, omdat de schuin oplopende bermen zo goed in de zon liggen. Heel soms zie je ze overdag als je geluk hebt. Deze dag heb ik 3 uur moeten zoeken om er twee te vinden. En dat met 33 graden! 

Vliegend hert. De grootste kever van Europa.

Het vliegende hert, met gebruik van een macroflitser. Zonder flits vind ik mooier, maar soms kan het niet anders.

Vliegend hert. 3 uur zoeken in een snikheet Limburg

Het blijft toch een imposante verschijning!

Maatregelen die genomen worden.

Gelukkig worden er diverse maatregelen genomen om de vliegende herten te beschermen. Tegenwoordig worden diverse wegen in het leefgebied van de kever voor verkeer afgesloten in het seizoen dat deze zich veel laat zien. Tevens worden op diverse plekken  broedstoven aangebracht, waar de larven van de kever zich kunnen nestelen. Verder kapt men eiken en herstelt men de holle wegen. Laten we hopen dat het hierdoor beter gaat met deze kever. Ze zijn nu veelal op een aantal plekken aanwezig, maar enkel op die plekken. Er is nog een hoop te doen om de toekomst van dit prachtige insect veilig te stellen. In mei, juni en juli, heb je de beste kansen om deze mooie kever te spotten. Hier nog meer macrofotografie.