Gave wolken en bliksem, 26 juni 2020.
Gave wolken en bliksem, dat was een tijd geleden! Eigenlijk rekende ik op veel neerslag, en weinig bliksem. Niets was minder waar! Ik stond al vroeg klaar in de polder. Het begon echter direct te regenen. Later die middag en avond trokken fikse onweersbuien over. Die resulteerden in prachtige wolkensoorten. Bijvoorbeeld een rolwolk, daarnaast een prachtige whales mouth, en later op de avond ontzettend veel bliksem!
Onweer en bliksem.
Meestal rij ik rond met de auto, en zoek een mooi plekje op. Het is aan te bevelen om voor de bui ter plekke te zijn. Als het erg hard gaat regenen kun je bijvoorbeeld onder de achterklep van je auto schuilen, eventueel met een paraplu. Zo kun je toch nog blijven fotograferen. En komt de bui te dichtbij, kun je snel in de auto stappen om te schuilen!
Een rolwolk, met rechts asperitas wolken. Deze hebben een golvend oppervlak, en worden ook wel bubbelwolk genoemd. Heel apart om zoveel kleur van de zonsondergang erbij te zien.
© All pictures raymsfotosite.nl
Dit is een Whales Mouth. Vaak zie je deze wolk aan de voorzijde van de bui. Deze wolkenstructuur is een bijzonder imposant fenomeen die je maar zelden ziet.
Een prachtige rolwolk komt langzaam op mij af. Na een minuut of 10 was hij weer verdwenen.
Een bliksemfoto uit meerdere foto`s. Dit doe je zo:
Gave wolken en bliksem.
Onweer ( in Nederland), is vaak erg onvoorspelbaar. Gelukkig zijn er diverse websites die je kunnen helpen. Ik zal er een paar noemen:
1 Lightningmaps.org. Eigenlijk de belangrijkste om live het onweer te volgen.
2. Gewitterrisico Benelux. Een voorspelling vooraf van een aantal dagen. Het blijft wel een voorspelling uiteraard!
3. Wetter3 onweersverwachting. Onweerskaart van de verwachte gebieden waar onweer komt.
Nog meer foto`s.
Hieronder nog een aantal foto`s van gave wolken en bliksem. Ze zijn genomen op diverse plekken in Nederland.
Klik om te vergroten.
Onweer, wolken, en eerdere blogs.
Ik kwam nog een handige website tegen waar de diverse wolken uitgelegd worden, bommeltje.nl. Eerdere blogs van mij zijn bijvoorbeeld deze met een shelfcloud. En ik had al in een eerder blog uitgelegd hoe je bliksem fotografeert. Als je je eigen veiligheid in acht neemt, is het niet zo gevaarlijk al men soms denkt. Komt het te dichtbij, stap je in je auto, en wacht je tot je wellicht weer verder kunt fotograferen.