Gave wolken en bliksem

Gave wolken en bliksem, 26 juni 2020.

Gave wolken en bliksem, dat was een tijd geleden zeg! Eigenlijk had ik gerekend op ontzettend veel neerslag, en weinig bliksem activiteit. Maar niets was minder waar gelukkig! Ik stond al vroeg klaar in de polder van Zoetermeer. Het begon echter direct al te regenen. Maar later die middag en avond trokken andere fikse onweersbuien over. Die resulteerden in prachtige wolkensoorten. Bijvoorbeeld een rolwolk, een prachtige whales mouth, en later op de avond heel veel bliksem! Meestal rij ik rond met de auto, en zoek een mooi plekje op. Het is aan te bevelen om al voor de bui ter plekke te zijn! Als het heel erg hard gaat regenen kun je bijvoorbeeld onder de achterklep van je auto schuilen, eventueel met een paraplu erbij. Zo kun je toch nog door blijven fotograferen. En komt de bui te dichtbij, kun je heel snel in de auto stappen om te schuilen! En hou het altijd veilig uiteraard.

Gave wolken en bliksem. Een prachtige rolwolk, met rechts nog asperitas wolken.

Een prachtige rolwolk, met rechts zogenaamde asperitas wolken. Dit zijn wolken met een golvend oppervlak, en worden ook wel bubbelwolk genoemd. Voluit Altostratus undulatus asperitas. Heel apart om nog zoveel kleuren van de zonsondergang erbij te zien.

© All pictures raymsfotosite.nl
Gave wolken en bliksem. Dit is een Whales Mouth wolk. Heel indrukwekkend.

Gave wolken en bliksem. Dit is een Whales Mouth. Vaak zie je deze wolk aan de voorzijde van de bui. Deze wolkenstructuur is een bijzonder en imposant fenomeen die je maar zelden ziet. Door de structuren lijkt de onderzijde van de wolkenkoepel op een enorm gehemelte, een enorme bek van een walvis.

Gave wolkenluchten en bliksem. Een mooie rolwolk, Cumulonimbus arcus

Een prachtige rolwolk komt langzaam op mij af. Na een minuut of 10 was hij weer verdwenen. Best jammer, ik had er graag nog veel meer foto`s van gemaakt.

Gave wolkenluchten en bliksem. Een dreigende wolk boven de polders.

Gave wolken en bliksem. Het begon nog rustig met een aantal dreigende wolken boven de polder, tijdens zonsondergang

Gave wolkenluchten en bliksem. Een prachtige rolwolk boven Zoetermeer.

Gave wolken en bliksem. Toen ik deze rolwolk (Cumulonimbus arcus) aan zag komen, wist ik niet hoe snel ik naar de polder moest gaan.

Gave wolken en bliksem. Dreigende wolken tijdens zonsondergang.

Een dreigende lucht boven de Nieuwe Driemanspolder van Zoetermeer.

Gave wolken en bliksem. De molens van Leidschendam.

De molens bij Leidschendam. Hier had ik helaas niet veel meer dan een wat dreigende lucht.

Gave wolkenluchten en bliksem. Snowworld Zoetermeer

Een dreigende lucht boven Snowworld in Zoetermeer. Je ziet de enorme regenbui al aankomen in de verte. Zo begon het, maar zoals je ziet kwam het allemaal nog goed.

Gave wolken en bliksem. In de polder van Zoetermeer.

1 van de plekken waar ik met regelmaat sta als er onweer is. De meerpolder en de Middeltocht in Zoetermeer. Dat laatste is een zogenaamd Nam-weggetje, waar je eigenlijk niet in mag.

Gave wolken en bliksem. In de polder van Zoetermeer.

Het wordt avond, en van alle kanten zie ik bliksem! Ik weet gewoonweg niet meer welke kant ik op moet staan. Wat een inslagen zeg!

Gave wolken en bliksem. Blikseminslagen in de polder. Samengevoegde foto.

Bliksem met prachtige crawlers in de lucht. En wat heb ik er nog veel gemist helaas. Het kwam van alle kanten af, en dan maak je keuzes.

Gave wolken en bliksem. Bliksem in de polder.

De bliksem komt van alle kanten op mij af. Het blijft gelukkig wel ver genoeg van me vandaan, zodat ik veilig kan blijven staan.

Gave wolken en bliksem. Blikseminslagen in de polder.

Een bliksemfoto bestaande uit meerdere foto`s. Dit doe je zo:

1 ) Vanuit Lightroom: selecteer je foto`s ( die uit hetzelfde standpunt genomen zijn!)
2 ) Rechtermuisknop / openen als lagen in Photoshop
3 ) Selecteer alle lagen (shift / click).
4 ) Ga in Photoshop naar bewerken / lagen automatisch uitlijnen. (kies daar automatisch)
5 ) Boven je lagen staat “normaal”, maak daar lichter van.
6 ) Ga naar laag / laag samenvoegen. Waarschijnlijk moet je nog wat bijsnijden en nabewerken! Werk wat onvolkomenheden weg, en klaar.

 

Gave wolkenluchten en bliksem. De verschillende soorten wolken.

Een aantal verschillende wolkensoorten. Ik mis eigenlijk wel de lenticularis wolken in dit plaatje. Dit zijn lagere lensvormige wolken. Ook de mammatus wolken mis ik. Deze wolk komt voor bij buien en vormt zich dus ook vaak onderaan een cumulonimbus. De wolken die ik gefotografeerd heb, hangen meer samen met onweer en buien, dus die laten we even buiten beschouwing in dit plaatje.

Gave wolken en bliksem.

Onweer ( in Nederland), is vaak erg onvoorspelbaar. gelukkig zijn er wel een aantal websites die je kunnen helpen. Ik zal er hier een paar noemen:

1 Lightningmaps.org. Eigenlijk de belangrijkste om live het onweer te volgen.

2. Gewitterrisico Benelux. Een voorspelling vooraf van een aantal dagen. Het blijft wel een voorspelling uiteraard!

3. Wetter3 onweersverwachting. Onweerskaart van de verwachte gebieden waar onweer komt.

Onweer, wolken, en eerdere blogs.

Ik kwam ook nog een handige website tegen waar de diverse wolken uitgelegd worden, bommeltje.nl. Eerdere blogjes van mij zijn bijvoorbeeld deze met een shelfcloud. En ik had al in een eerder blog uitgelegd hoe je bliksem fotografeert. Ik kijk weer uit naar de volgende keer onweer fotograferen. als je je eigen veiligheid in acht neemt, is het niet zo gevaarlijk al men soms denkt. Komt het te dichtbij, dan stap je gewoon in je auto, en wacht je tot je wellicht weer verder kunt fotograferen.