Shelfcloud. Hoek van Holland, 16 augustus 2020.

Shelfcloud Hoek van Holland. Ik zag deze bui al naderen vanuit België. En dat er een mogelijkheid was dat er een lijn gevormd zou gaan worden. In eerste instantie wilde ik naar de Maasvlakte, maar de weg was afgesloten. In een split-second besloot ik toen om de bui bij Hoek van Holland op te vangen. Heel toevallig kwam ik daar een vriend, Marcel ook tegen. We zagen de shelfcloud al van ver aankomen. De lucht werd groen, en de wolk groeide. 

Klik op de foto`s om deze groter te bekijken!

Shelfcloud panorama Hoek van Holland

Een panorama. Wat een indrukwekkende shelfcloud, en wat een groene lucht! Een paar foto`s kon ik nemen, en toen brak de hel los! Hevige wind, en zelfs zand wat begon te draaien als een dustdevil.

© All pictures raymsfotosite.nl

Wat is een shelf cloud?

Een shelf cloud is een wolk die voorafgaat aan zware onweersbuien. Zulke aparte wolken, samen met de rolwolk,  worden gezien als het type arcus boogwolk. Een shelfcloud ontstaat wanneer koude lucht die met de bui meekomt, in aanraking komt met warmere lucht aan het aardoppervlak. Shelf clouds ontstaan bij snel verplaatsende zware onweersbuien waarbij de warme lucht aan de voorkant sterk stijgt. Terwijl op meer dan 10 kilometer hoogte in de buienwolk die er achter zit, koude luchtmassa’s omlaag storten. Een shelf cloud wordt vergezeld door enorme en plotselinge windstoten van soms 100 tot 150 kilometer per uur. 

Shelfcloud Hoek van Holland

Ik heb wel vaker een shelfcloud gezien, maar deze was wel heel indrukwekkend. Enorme valwinden en regen volgden snel. Ik probeerde de shelfcloud nog te volgen, maar mijn enige vangst was een nat pak!

Whales mouth. Polder in Zoetermeer

Eenmaal terug in Zoetermeer, zag ik weer een shelf cloud. Hij hing recht boven mij, maar was niet zo indrukwekkend al die bij Hoek van Holland. Zoals je hem hier ziet, de uiteinden van de shelf cloud, noem je ook wel een Whales Mouth.

Whales mouth. Een shelfcloud direct boven mij.

Helaas trok de wolk snel over, en kwam er geen bliksem. Eerdere blogs over onweer en bliksem zijn “gave wolken en bliksem“, “het eerste onweer van 2020“, en een uitleg “hoe je bliksem fotografeert. Of zie je liever een mooie wolkenluchten ?

Ik zet het er bijna altijd bij, maar er zijn een paar handige websites die je kunnen helpen. Een paar handige websites zijn:

Onweer en bliksem fotograferen is zo leuk! En als je zorgt dat je vòòr de bui blijft, is het veilig. Bij de minste twijfel, ga je schuilen of in je auto zitten. Veiligheid voor alles!