Shelfcloud

Shelfcloud. Hoek van Holland, 16 augustus 2020.

Shelf cloud Hoek van Holland. Ik zag deze bui al vanuit België naderen. En dat er een goede mogelijkheid, was dat er een lijn gevormd zou gaan worden. In eerste instantie wilde ik naar de Maasvlakte, maar de weg er naartoe was afgesloten. In een split-second besloot ik toen om de bui bij Hoek van Holland op te vangen. Heel toevallig kwam ik daar een vriend, Marcel, ook tegen. We zagen de shelf cloud al van verre aankomen. De lucht werd groen, en de wolk groeide zienderogen. Bizar genoeg lag er nog een koppeltje op het strand, maar die besloten toch eieren voor hun geld te kiezen, en net op tijd!
Klik op de foto`s om deze groter te bekijken!

Shelfcloud panorama Hoek van Holland

Een panorama van 8 beelden. Wat een indrukwekkende shelfcloud, en wat een groene lucht! Een paar foto`s kon ik nemen, en toen brak de hel los! Hevige wind, en zelfs zand wat begon te draaien, bijna een dustdevil.

© All pictures raymsfotosite.nl

Wat is een shelf cloud?

Een shelf cloud is een wolk die soms voorafgaat aan zware onweersbuien. Zulke bijzondere wolkenvormen, samen met de rolwolk,  worden gezien als een type van een arcus boogwolk. Een shelf cloud ontstaat wanneer koudere lucht die met de onweersbui meekomt, in aanraking komt met veel warmere lucht aan het aardoppervlak. Shelf clouds ontstaan bij snel verplaatsende zware onweersbuien waarbij de warme lucht aan de voorkant sterk stijgt. Terwijl op meer dan 10 kilometer hoogte in de buienwolk die er achter zit, koude luchtmassa’s omlaag storten. Een shelf cloud wordt vergezeld door enorme en plotselinge windstoten van soms 100 tot 150 kilometer per uur. Een shelf cloud verschilt van een rolwolk omdat een rolwolk helemaal los staat van de basis van de onweersbui of van andere wolken. Iedere convectieve wolk kan in de juiste situatie een shelfcloud veroorzaken, maar niet elke zware onweersbui laat een shelfcloud zien.

Shelfcloud Hoek van Holland

Ik heb wel vaker een shelfcloud gezien, maar deze was wel heel indrukwekkend. Enorme valwinden en regen volgden erna snel. Ik probeerde de shelfcloud nog te volgen, maar mijn enige vangst was een zeer nat pak!

Whales mouth. Polder in Zoetermeer

Eenmaal terug in Zoetermeer, zag ik weer een shelf cloud. Hij hing recht boven mij, en was zeker niet zo indrukwekkend al die bij Hoek van Holland. Zoals je hem hier ziet, de uiteinden van de shelf cloud, noem je ook wel een whales mouth.

Whales mouth. Een shelfcloud direct boven mij.

Helaas trok de wolk snel over, en kwam er bijna geen bliksem aan te pas. je kan ook niet alles hebben natuurlijk. Eerdere blogs over onweer en bliksem zijn “gave wolken en bliksem“, “het eerste onweer van 2020“, en een uitleg “hoe je bliksem fotografeert.

Ik zet het bijna altijd bij blogs die over onweer of bliksem gaan, maar er zijn een paar handige websites die je kunnen helpen. En dan met name waar ze zitten, en waar ze naartoe gaan. Een paar handige websites zijn :

Onweer en bliksem fotograferen is zo leuk! En als je zorgt dat je vòòr de bui blijft, is het echt veilig. Bij ook maar de minste twijfel, ga je schuilen of in je auto zitten uiteraard. Veiligheid voor alles uiteraard!