Raym`s Fotoblog

Onweer 12 juni 2020

Het eerste onweer van 2020!

Eindelijk onweer, pal boven mijn woonplaats Zoetermeer zelfs. Ik rij de polder in, en er is nog weinig te zien. Langzaam zie ik onweer naderen vanuit het zuiden. Het wordt donker, en ik zie een fraaie shelfcloud ontstaan. Het liefst heb ik zo`n prachtige wolk overdag. Maar ik had er nog geen foto van dus ik ben blij! Even later krijg ik de shelfcloud met bliksem op de foto. Niet lang zie ik van alle kanten bliksem. Ik moet zelfs kiezen welke kant ik op fotografeer. Op een gegeven moment denk ik eraan om even de auto in te stappen, want het hangt pal boven mij. 

Gelukkig trekt het snel verder. En dan komen er enorme regenbuien! Ik heb een paraplu, en sta onder de klep van de achterbak, maar ik wordt toch echt nat tot in mijn bilnaad. Mijn eerste prioriteit is mijn camera beschermen tegen de regen, en dat lukt. Een hele uitleg hoe je bliksem fotografeert, heb ik hier. Een draadontspanner / afstandsbediening en statief heb je in ieder geval nodig. 

Het eerste onweer van 2020. Een prachtige shelfcloud.

Het eerste onweer van 2020, een prachtige shelfcloud. Wat een gave wolk om te zien!

© All pictures raymsfotosite.nl

Het eerste onweer van 2020. Een shelfcloud met bliksem!

En dan vang ik een shelfcloud met bliksem erbij op de foto. Wat een geweldig begin is dit. Aparte dreigende onweerslucht ook. Dat lelijke ding links is Snowworld Zoetermeer. Ik heb er nog over gedacht om hem weg te shoppen.

Het eerste onweer van 2020. Bliksem in de polder.

Het eerste onweer van 2020. Nou ja, in ieder geval voor mij dan.

Het eerste onweer van 2020. Bliksem met shelfcloud.

Bliksem vanuit de shelfcloud. En dat op 5 minuutjes van huis.

Het eerste onweer van 2020.

En dan barst ook de regen los. Door de wind wordt ik ondanks paraplu, kletsnat. Maar dat hoort er nou eenmaal bij.

Het eerste onweer van 2020. Bliksem in de polder.

En nog een paar mooie bliksemflitsen in de lucht. de lucht begint wat minder spannend te worden, door de vele regen.

Het eerste onweer van 2020.

Bliksemschichten in de lucht, 12 juni 2020. Het was de hele dag onzeker waar het nu allemaal zou gaan onweren. Dus ik was eigenlijk al 30 minuten van te voren gaan kijken hier in de polder en kon de bui mooi opwachten.

Bliksem volgen en fotograferen.

Uiteraard ben ik ook maar een amateur onweer-fotograaf. Wel zijn er bepaalde websites die kunnen helpen, waar je naartoe moet gaan bijvoorbeeld. De belangrijkste is lightningmaps. Daarnaast heb je een Duitse website die de gebieden laat zien waar onweer komt, Wetteronline.  Meer uitleg over bliksem fotograferen, vind je zoals gezegd hier.  Op 26 Juni had ik een prachtige dag met bliksem en een rolwolk zelfs! En in een eerder blog had ik al uitleg over bliksem fotograferen gepost.