Purperreiger

Purperreiger.

Purperreiger, een soort die ik al lang op de foto wilde hebben. Ik was al diverse keren naar Ameide gereden naar de Zouweboezem, maar daar had ik ook geen geluk. Toen kreeg ik een tip van iemand die ze regelmatig zag. Dus er naartoe gereden en zitten zoeken. In eerste instantie zag ik er 1, maar die dook gelijk weg. Toen ben ik met de auto maar in het gebied een rondje gaan rijden. En ja hoor!

Ardea purpurea.

De purperreiger is donkerder, kleiner en vooral slanker dan de blauwe reiger. Hij vliegt iets anders dan de gewone reiger, en zijn nek lijkt wat langer. Zijn voedsel bestaat vooral uit vis en amfibieën. Hij vist in helder water vanuit begroeide oevers en is makkelijk te verstoren. De vogel broed in een moerassig gebied met veel riet. De Europese populatie bestaat uit trekvogels die overwinteren in Afrika. Ondanks dat ik erg hard licht had, ben ik blij dat ik hem een keer vast heb kunnen leggen. En nog eens van dichtbij ook!
Als je op de foto`s klikt, kun je ze in een groter formaat bekijken.

Purperreiger. Bijna altijd alleen in de zomer in Nederland te zien.

Update: Nog een keer terug geweest, en nog mooier vast kunnen leggen. In tegenstelling tot andere reiger-soorten, trekt deze soort na de zomer terug naar Afrika.

© Fotografie alle foto`s: raymsfotosite.nl

Pureperreiger. Nieuw-Lekkerland, Nederland

En dan heb je de purperreiger prachtig dichtbij in beeld, en dan komt er zo`n verveel met zijn auto langs, die even flink gaat toeteren, zodat hij opvliegt. Ik hoop dat hij er lol in had, ik namelijk niet.

© Fotografie alle foto`s: raymsfotosite.nl

Purperreiger. Hier met een gevangen vis

Vissen met succes. Hier heeft hij een mooie vis te pakken.

© Fotografie alle foto`s: raymsfotosite.nl

Purperreiger. Hier met een gevangen vis

Ardea purpurea is de Latijnse naam van de purperreiger. De vis heeft uiteraard geen schijn van kans.

Purperreiger. Een zeldzame verschijning

Na de maaltijd worden de veren weer even goed droog geschud!

Purperreiger. Foto na een miskleun naar een vis

Purperreiger aan de waterkant. Jammer van het harde licht, maar ik ben er al heel blij mee. Hier had hij een mispeer. Geen vis dus deze keer.

Purperreiger. Een mooie zeldzame reiger soort

De purperreiger. Vanuit de begroeide graskant vist hij in helder, ondiep water.

Purperreiger. Een mooie zeldzame reiger soort

De purperreiger is een zeldzame verschijning in Nederland. Ze zijn ook best lastig te spotten.

Purperreiger.

 Nu ik weet waar ik ze kan vinden,  kan ik nog eens een paar keer terug gaan. Zoals al eerder gezegd zijn ze zeer makkelijk verstoorbaar. Gelukkig gaat het ondertussen weer een stuk beter met de soort. Hij houdt van moerasachtige gebieden met veel riet. Toch een reiger-soort die niet heel makkelijk te fotograferen is. Meer foto`s vind je onder de categorie “dieren” en uiteraard op mijn website op de pagina vogels. Een reactie kun je indien je dat wilt onderaan deze pagina achterlaten.