Macrofotografie

Macro.

Macro is een hele aparte tak van de fotografie. Zeker voor een beginner kan het soms behoorlijk frustrerend zijn. Als je net begint met dit soort fotografie kun je het beste gewoon een 1:1 macrolens kopen.  Zeker in het begin is dat al moeilijk genoeg. Dan adviseer ik een 100 mm , een 105 mm of een 150 mm lens, van welk merk dan ook. Vroeg in de ochtend zit alles nog stil, en kun je vanaf statief werken. Met weinig wind kan dat dan ook met een lagere iso-waarde. Het beste gebruik je een timer, afstandsbediening of je touchscreen. Zelf stel ik dan handmatig scherp, dus de lens op manuele focus en dan met de liveview flink inzoomen.

Macro overdag is een heel ander verhaal. De beestjes zijn actiever, en je zult wellicht met meer wind te maken krijgen. Uit de hand fotograferen is ontzettend lastig. Je zult echt veel meer moeten inspelen op de omstandigheden. Meestal betekent dit een hogere iso-waarde, gecombineerd met een lager f-nummer ( groter diafragma). Je zal erop moeten letten dat je sluitertijd niet te lang is. Tevens kun je het beste flink doorschieten, want je zult zien dat veel foto`s net niet de scherpte hebben die je had willen hebben. Check ook regelmatig even je foto`s of ze inderdaad scherp zijn. Overdag gebruik je dus meestal wel je autofocus!

Macrofotografie. Een macro van een wesp.

Macro. Macro van een wesp. Deze zat op onze tuintafel en ik heb hier de 100 mm macrolens gebruikt, met 2 tussenringen. Tevens heb ik een macroflitser gebruikt. Bedenk wel dat tussenringen ook ten kostte gaan van je licht!

© All pictures raymsfotosite.nl
Macrofotografie. Macro van de kamillevlinder rups.

Macro, rups van de kamillevlinder. Deze rups is amper 1-1,5 cm groot. Ik had hier last van veel wind. Iso-waarde wat omhoog, zodat ik een kortere sluitertijd had. Macrofotografie eist dat je inspeelt op de omstandigheden.

Macrofotografie. Macro van een kameleonspin.

Macro, een mooie kameleonspin. Meestal zit ik ergens tussen de F8 en de F13, Ik ben gek op spinnen. Met macrofotografie zie je details die je met het blote oog niet ziet.

Macrofotografie. Macro van de kamillevlinder rups.

Macro van de kamillevlinder-rups. Zeker 80% van de foto`s was net niet scherp genoeg door die halve orkaan. Flink doorschieten, en je hebt in ieder geval scherpe foto`s ertussen.

Macrofotografie. Een macro van een wesp.

Macro van een wesp. Deze koninginnenwesp was aan het einde van haar krachten. Met wat siroop op de tafel kon ik haar fotograferen, en haar op krachten laten komen. Even later vloog ze weer weg.

Macrofotografie. Macro van een kameleonspin.

Kameleonspinnen kun je in alle kleuren tegenkomen. Van wit, of zoals hier in een gele variant.

Macrofotografie. Een macro van een weidebeekjuffer man.

Macrofotografie van een weidebeekjuffer. Dit was overdag, en uit de hand. Vlak erachter heel veel gras. Om een mooie vage achtergrond te krijgen, moet je dus zakken met je F-waarde. Hier was dit F 5.6. dat is helemaal geen probleem, mits je goed haaks op je onderwerp gaat zitten! Als je het goed doet, heb je je onderwerp van voor tot achteren scherp.

Macrofotografie. Een macro van een weidebeekjuffer man.

Uit de hand en overdag. Je ontkomt er dan bijna niet aan je isowaarde (flink) omhoog te gooien. Op mijn full-frame camera is iso 800 bijvoorbeeld geen probleem. Probeer te ontdekken waar de limiet van jouw camera ligt, mocht  dat een keer nodig zijn. Ruis is in de nabewerking prima weg te werken, en op prints zie je het ook vaak niet terug. Mits je het niet te gek maakt natuurlijk.

Macrofotografie. Een macro van een weidebeekjuffer vrouw.

Macrofotografie, vrouwtje weidebeekjuffer. Ook hier weer veel gras er heel kort achter, dus een groot diafragma van F 5.6 gekozen. Zodoende blijft je achtergrond toch rustig. Overdag en uit de hand, zo lastig meestal!

Macrofotografie. Macrofoto van een hooibeestje.

Macro van een hooibeestje. Goed haaks erop zitten is essentieel om de hele vlinder scherp te krijgen. Doe je het goed, kan het zelfs op F2.8 of F4.

Macrofotografie. Macro van een bruine korenbout libel.

Macrofotografie, een bruine korenbout. Deze is blauw, omdat het een mannetje is. De vrouwtjes zijn wel bruin.

Macrofotografie. Macro van een viervlek libel.

Macrofotografie. Een viervlek libel onder de dauw. Vroeg in de ochtend. Je kunt dan rustig je statief neerzetten en met de perfecte instellingen werken. Nadeel: je moet retevroeg op!

Macro, veel oefenen.

Met macrofotografie moet je gewoon veel oefenen. Zo dicht op je onderwerp kost je vaak sluitertijd en een klein windje lijkt wel een orkaan. Tussenringen maken het er ook zeker niet makkelijker op. Je hebt meer licht nodig, en je foto`s zullen nog sneller onscherp zijn. En dan heb ik het nog niet over lenzen die meer dan 1 maal vergroten. Bijvoorbeeld 2:1 of lenzen die tot 5x kunnen vergroten. Met die lenzen heb je eigenlijk altijd een macroflitser nodig. Je hebt zo ontzettend veel licht nodig namelijk. en wil je heel je onderwerp scherp hebben, moet je ook nog eens gaan werken russen de F16 – F22, of je moet gaan stacken. Begin met een “gewone”macrolens. Als je er mee overweg kunt, kun je eens besluiten om er wat tussenringen bij te kopen, voor nog iets meer vergroting. De top-platen die je soms voorbij ziet komen, helemaal beeldvullend, zijn vaak dode beestjes namelijk! Je schiet zoiets echt niet even in de vrije natuur, nou ja bijna niet. Hier nog een website met wat tips voor macrofotografie