Macro.

Macro is een aparte tak van de fotografie. Voor een beginner kan het frustrerend zijn. Als je begint met macrofotografie kun je het beste gewoon een 1:1 macrolens kopen. In het begin is dat moeilijk genoeg. Ik adviseer een 100mm, 105 mm, of een 150 mm lens. Vroeg in de ochtend zit alles stil, en kun je vanaf statief werken. Met weinig wind kan dat met een lagere iso-waarde. Het beste gebruik je een afstandsbediening of je touchscreen. Zelf stel ik handmatig scherp. De lens op manuele focus en dan met de liveview inzoomen en scherpstellen.

Macrofotografie.

Macro overdag is een ander verhaal. De beestjes zijn actief, en je zal met meer wind te maken krijgen. Uit de hand fotograferen is heel lastig. Je zult meer moeten inspelen op de omstandigheden. Meestal betekent dit een hogere iso-waarde, en een lager F-nummer ( groter diafragma). Let erop dat je sluitertijd niet te lang is. Tevens kun je het beste flink doorschieten, want je zult zien dat veel foto`s net niet scherp zijn soms. Check regelmatig je foto`s of ze inderdaad scherp zijn. Overdag gebruik je dus wel je autofocus.

Macrofotografie. Een macro van een wesp.

Macro wesp. Deze zat op de tuintafel en ik heb hier de 100 mm macrolens met 2 tussenringen gebruikt. Tevens heb ik een macroflitser gebruikt. Bedenk wel dat tussenringen ten kostte gaan van je licht.

© All pictures raymsfotosite.nl

Macrofotografie. Macro van de kamillevlinder rups.

Rups van de kamillevlinder. Deze rups is amper 1,5 cm groot. Ik had last van veel wind. Iso-waarde wat omhoog, zodat ik een kortere sluitertijd had. Macrofotografie eist dat je inspeelt op de omstandigheden.

Macrofotografie. Macro van een kameleonspin.

Een kameleonspin. Meestal zit ik ergens tussen de F8 en de F13, Ik ben gek op spinnen. Met macrofotografie zie je details die je met het blote oog niet ziet.

Macrofotografie. Macro van de kamillevlinder rups.

Kamillevlinder-rups. Zeker 80% van de foto`s was net niet scherp genoeg door de wind. Flink doorschieten, en je hebt in ieder geval een aantal scherpe foto`s.

Macrofotografie. Een macro van een wesp.

Macro van een wesp. Deze wesp was aan het einde van haar krachten. Met wat siroop op de tafel kon ik haar fotograferen, en haar op kracht laten komen. Even later vloog ze weer weg.

Macrofotografie. Macro van een kameleonspin.

Kameleonspinnen kun je in alle kleuren tegenkomen. Van wit, of zoals hier in een gele variant.

Macrofotografie. Een macro van een weidebeekjuffer man.

Een weidebeekjuffer mannetje. Dit was overdag uit de hand. Vlak erachter veel gras. Voor een vage achtergrond, moet je dus zakken met je F-waarde. Hier was dit F 5.6. Dat is geen probleem, mits je goed haaks op je onderwerp zit. Als je het goed doet, heb je je onderwerp van voor tot achteren scherp.

Macrofotografie. Een macro van een weidebeekjuffer man.

Overdag ontkom je niet aan een hogere isowaarde. Op mijn full-frame is iso 800 geen probleem. Probeer te ontdekken waar de limiet van jouw camera ligt! Ruis is in de nabewerking prima weg te werken, en op prints zie je het ook niet terug. 

Macrofotografie. Een macro van een weidebeekjuffer vrouw.

Macrofotografie, weidebeekjuffer. Ook hier weer veel gras erachter, dus een diafragma van F 5.6 gekozen. Zo blijft je achtergrond rustig. 

Macrofotografie. Macrofoto van een hooibeestje.

Macro van een hooibeestje. Goed haaks zitten is essentieel om de hele vlinder scherp te krijgen. Doe je het goed, kan het zelfs op F2.8 of F4.

Macrofotografie. Macro van een bruine korenbout libel.

Macrofotografie, een bruine korenbout. Deze is blauw, omdat het een mannetje is. De vrouwtjes zijn wel bruin.

Macrofotografie. Macro van een viervlek libel.

Macrofotografie. Een viervlek libel onder de dauw. Vroeg in de ochtend. Je kunt dan rustig je statief neerzetten en met de perfecte instellingen werken. Nadeel: je moet heel vroeg op!

Macro, veel oefenen.

Met macrofotografie moet je gewoon veel oefenen. Zo dicht op je onderwerp kost je vaak sluitertijd en een klein windje lijkt wel een orkaan. Tussenringen maken het er ook zeker niet makkelijker op. Je hebt meer licht nodig, en je foto`s zullen nog sneller onscherp zijn. En dan heb ik het nog niet over lenzen die meer dan 1 maal vergroten. Bijvoorbeeld 2:1 of lenzen die tot 5x kunnen vergroten. Met die lenzen heb je eigenlijk altijd een macroflitser nodig. Je hebt zo ontzettend veel licht nodig namelijk. en wil je heel je onderwerp scherp hebben, moet je ook nog eens gaan werken russen de F16 – F22, of je moet gaan stacken. Begin met een “gewone”macrolens. Als je er mee overweg kunt, kun je eens besluiten om er wat tussenringen bij te kopen, voor nog iets meer vergroting. De top-platen die je soms voorbij ziet komen, helemaal beeldvullend, zijn vaak dode beestjes namelijk! Je schiet zoiets echt niet even in de vrije natuur, nou ja bijna niet. Hier een website met wat tips voor macrofotografie. Hier nog een blog van mij met een uitsluipende grote keizerlibel. Het vliegend hert is ook zo gaaf.