Glasvleugelpijlstaart. 6 juli 2021.

Een hele mooie nachtvlinder. Hij doet wat denken aan de kolibrievlinder.

Deze nachtvlinder is vrij zeldzaam. Komt vooral voor in de duinen en lokaal op de zandgronden in het binnenland.

Deze nachtvlinder is vrij zeldzaam. Komt vooral voor in de duinen en lokaal op zandgronden.

© All pictures raymsfotosite.nl

Glasvleugelpijlstaart. Hij is familie van de pijlstaarten.

Een nachtvlinder met een flinke portie ADHD. Hij heeft wel wat weg van de kolibrievlinder.

De glasvleugelpijlstaart is een dagactieve nachtvlinder. Deze vlinder is net zo zenuwachtig als bijvoorbeeld de kolibrievlinder. Deze nachtvlinder kwam ik tegen op Texel bij het Maartenhuis. Hij zat daar in de mooie tuinen op de plant Salvia. Ik had de vlinder al eens eerder gefotografeerd, maar toen zat deze op een vlinderstruik. Dat vind ik zelf een stuk minder spannend. De vlinder is vrij zeldzaam. Hij komt vooral voor in de duinen en lokaal op de zandgronden in het binnenland. Om zijn vleugels ook te bevriezen, heb je een snelle sluitertijd nodig, en dus vaak een wat hogere isowaarde. Je ziet deze vlinder van eind april – eind augustus. De rups van juni-augustus. De soort overwintert als pop in de grond.

Wat een prachtige nachtvlinder is dit. Niet makkelijk om vast te leggen.

De glasvleugelpijlstaart. Om deze vast te leggen heb je geduld, en een wat snellere sluitertijd nodig.

De glasvleugelpijlstaart is net zo ADHD als de kolibrievlinder.

Hier geniet hij van de plant Salvia. Kijk de grote tong van deze vlinder.

In dit geval heeft de plant Salvia zijn interesse

Ze vliegen heel snel van de ene naar de andere plant. Maar de glasvleugelpijlstaart is een prachtige vlinder.

Dit is een dagactieve nachtvlinder. Je ziet hem komen als de zon schijnt.

Ze foerageren op buisvormige bloemen van onder andere slangenkruid, kleine ratelaar, kamperfoelie, rododendron, echte koekoeksbloem en op vlinderstruik.

Glasvleugelpijlstaart.

Kenmerken: Voorvleugellengte: 20-24 mm. Lijkt op een hommel en wolzwevers. Langs de randen van de voor- en de achtervleugel bevindt zich een brede roodbruine zoom. Kenmerkend is dat de tamelijk brede cel, die in het wortelveld langs de voorrand van de voorvleugel ligt, door een duidelijke donkerbruine ader in tweeën is gedeeld. Het achterlijf is bont gekleurd met twee opvallende witte vlekken op de zijkant en een roodachtig bruine band, die door het wegslijten van de haren uiteindelijk zwart wordt. Verse vlinders hebben een dunne laag lichtbruine schubben op hun vleugels die echter al tijdens de eerste vlucht loslaten en verdwijnen, waarna de kenmerkende doorschijnende vleugels overblijven. Ik had deze vlinder al eens eerder vastgelegd. Alle andere vlinders vind je op mijn pagina vlinders en rupsen. Toevallig vond ik een week ervoor ook al de Hoornaarvlinder!