Jonge vos…

Verrassing in de Belgische Ardennen. Een jong vosje!

Met regelmaat ga ik naar de Belgische Ardennen. Meestal is dat voor de mooie vlinders die er te vinden zijn. Vooral in de diverse kalkgraslanden die daar zijn. Zo was ik hier ook weer in juni 2019. Ik reed terug van Le Franc Bois, mijn favoriete vlindergebied, naar mijn hotel. Plots zie ik langs de kant van de weg iets bewegen! Ik stop en kijk eens goed: een jonge vos! Is dat even gaaf zeg, wanneer zie je dat nu echt in het wild?

Juveniele vos in de Ardennen.

Wat een verrassing! Een jonge vos in de Ardennen!

© Alle foto`s raymsfotosite.nl

Jonge vos

Ik sluip voorzichtig mijn auto uit om mijn camerauit de achterbak te halen. Jezus…mijn camera! Ik heb 2 camera`s: een Full frame camera en een crop-camera. Ik heb beide camera`s gebruikt voor het vlinders fotograferen, maar 1 ligt er nog in het vlindergebied! Gvd zeg..een vos, en ik moet mijn camera eerst gaan halen. Sneller dan goed voor me is, rijd ik terug over de zeer hobbelige weg waar ik geweest ben. Gelukkig, hij ligt er nog! (stress,stress) Ik rij snel terug naar de plek waar ik de jonge vos gezien had. Ik weet dat deze jonge beestjes nog geen angst hebben, en nog niet zo schuw zijn. En inderdaad, na een kwartiertje wachten, zie ik hem weer verschijnen in het veld: kicken, gelukkig!

Juveniele vos, jonge vos.
Het beestje stoort zich in het geheel niet aan mij…
Jong vosje in de Ardennen.
Het jonge vosje gaat precies op een mooi plekje zitten.
Een vos in het wild zo tegenkomen is best bijzonder. Je kunt dit natuurlijk niet vergelijken met vosjes die je in de Amsterdamse waterleidingduinen tegenkomt ( AWD). Die worden gevoerd, en zijn binnen geen tijd hand-tam. Als dit vosje wat ouder is, zal hij als hij je op 50 meter ziet komen al de benen nemen namelijk. Dit is voor mij echt wild, in een geheel andere setting. Zo te zien is dit vosje 2,5 -3 maanden oud. Te zien aan de snuit die al wat spitser is, en aan zijn vacht.
Spelende jonge vos in het wild.
Nieuwsgierig als het jonge vosje is, gaat hij lekker op onderzoek uit. Hij gaat ook spelen met het blikje achter zich, maar schrikt ervan..
Juveniele jonge vos in het wild.
Naast regelmatig krabben, moet alles onderzocht worden door dit juveniele vosje…
Juveniele jonge vos in het wild.
Hoe jong het vosje ook is, toch is het beestje zeer oplettend…
Juveniele jonge vos in het wild.
Wat een avonturen zeg. Daar moet ik even van bijkomen…
Jong vosje in het wild.
Een aantal keren gaat hij het veld in, maar besluit toch weer terug te komen. Uiteindelijk is hij het zat, en loopt via het veld weg om de rest van de omgeving te verkennen. Voldaan besluit ik ook mijn weg te vervolgen, en geniet de hele weg terug van deze bijzondere ontmoeting.

Wilde vos, geen verstoring.
Misschien overbodig om te vermelden, maar uiteraard heb ik voldoende afstand genomen om het beestje niet te verstoren. Hou waar je ook bent je ogen goed open, en wie weet wat je te zien krijgt! Meer dierenfoto`s vindt je hier.

Ik heb ook nog diverse foto`s online gezet van de vele vlinders die ik gefotografeerd heb in Viroinval in de Ardennen zoals de pruimenpage, groot geaderd witje, bosparelmoervlinders en diverse andere vlinders.