Raym`s Fotoblog

Paddenstoelen lightpainten

Paddenstoelen en Lightpainten. September en begin oktober 2020.

Paddenstoelen en Lightpainten is erg leuk om te doen. Overigens niet eens zo heel eenvoudig om een spannende foto ervan te maken. Ook niet iedere paddenstoel leent zich ervoor. Uiteraard fotografeer ik ze ook nog gewoon. Lightpainten met paddenstoelen is ook best een hoop werk. Zowel ter plekke, als in de nabewerking. Ik laat je wat van mijn resultaten zien, en ik zal ook een video erbij posten, hoe je dit voor elkaar krijgt. Meer paddenstoelen uiteraard op de pagina met paddenstoelen!

Klik op de foto`s om deze groter te bekijken!

Paddenstoelen en Lightpainten met een vliegenzwam

Lightpainten met paddenstoelen, een vliegenzwam. Toch wel 1 van mijn betere resultaten. Er was een hap uit de achterkant van de paddenstoel, waardoor ik daar mooi kon belichten. Daarna in Photoshop de foto bewerken.

© All pictures raymsfotosite.nl
Braakrussula. Lightpainten met licht.

Een braakrussula in het bos. Ik heb de foto eerst op de normale manier genomen. Daarna neem ik diverse foto`s, waarbij ik met een felle zaklamp de bovenkant van de paddenstoel op diverse plekken belicht. In Photoshop ga ik dan met laagmaskers aan de gang, en poets het licht erin.

Heksenschermpje Lightpainten. Herfst 2020.

Een heksenschermpje. Ook weer op dezelfde manier gedaan. Hier heb ik het origineel wat meer een nachtfoto-look gegeven. Daarna in Lightroom de andere foto`s met dezelfde instellingen synchroniseren, en er weer in poetsen met laagmaskers.

Paddenstoelen lightpainten. Een braakrussula.

Dit was mijn allereerste poging. Best leuk, maar ik was er nog niet helemaal tevreden over. Bij dit soort foto`s moet je een beetje out of de box denken. Het gaat dus wel steeds beter.

Lightpainten met paddenstoelen. Gele knolamaniet.

Een gele knolamaniet. Bij sommige foto`s heeft het lightpainten net wat minder toegevoegde waarde. Maar daar kom je vanzelf achter als je eraan begint.

Video met uitleg over het lightpainten met paddenstoelen.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden als iemand anders dat al gedaan heeft. Het enige wat ik zelf wezenlijk anders doe, is dat ik de foto`s niet zo donker neem als in de video. Je krijgt dan snel een hele berg ruis. Ik maak ze liever in de bewerking erna flink donkerder. De inleiding is wat lang, maar daarna volgt een prima uitleg hoe je met een paddenstoel lightpaint.

Normale paddenstoelen foto`s.

Uiteraard ga ik niet iedere paddenstoel lightpainten. Buiten dat het veel werk is, wordt het dan wel heel saai. En paddenstoelen op de normale manier is ook gewoon heel leuk. Ik gebruik een Canon 5D Mark III en een gewone Canon 100 mm macrolens. Met enige regelmaat gebruik ik ook mijn draadloze macroflitser. Niet altijd, maar soms geeft dit een mooi sfeertje aan je foto.

Bruine ringboleet. Een eetbare paddenstoel.

De Bruine ringboleet. Een paddenstoel die nieuw voor mij is. wat een intense kleuren heeft deze soort!

Grote stinkzwam. De Latijnse naam liegt er ook niet om: Phallus impudicus .Wat de onzedelijke penis betekent.

Grote stinkzwam. De Latijnse naam liegt er niet om: Phallus impudicus .Wat de onzedelijke penis betekent. Deze was echt enorm, je zou er trots op zijn bijna.

Vliegenzwam, herfst 2020.

Vliegenzwam. Hier nog een mooi bolletje. Hier tevens de macroflitser gebruikt, wat je niet terug ziet als je het goed doet.

De Zwarte melksteelmycena is een fraaie donkere verschijning. Zowel de hoed als de steel zijn bruinzwart tot zwart. Bij beschadiging geeft met name de steel wit melksap af. De paddestoel ruikt naar radijs. Deze mycena is te vinden van september tot november in loof- en naaldbossen

Zwarte Melksteelmycena, Kwintelooijen in Rhenen. Een gebied waar ontzettend veel paddenstoelen staan. Ik stond ervan te kijken hoeveel mos er in het bos aanwezig was. Kun je nagaan hoe nat het hier vaak is, en dus veel paddenstoelen!

Rode Zwavelkop. De Rode zwavelkop groeit op dood loofhout en komt algemeen voor op zandgronden.

Rode zwavelkop. Ook weer in het bos van Kwintelooijen in Rhenen. Dit gebied is echt een aanrader om paddenstoelen te fotograferen.

Glimmerinktzwammen. Kwintelooijen Rhenen.

Glimmerinktzwammen in hetzelfde gebied. Je hoeft niet alle paddenstoelen te lightpainten natuurlijk.

Gekraagde aardster, De Gekraagde Aardster is in Nederland en België de algemeenste aardster.

Gekraagde aardster. De Gekraagde Aardster is in Nederland en België de algemeenste aardster. Dit was in het bos bij Huys te Warmond.

Kleine stinkzwam, paddenstoel.

Kleine stinkzwam. Evenals de andere stinkzwammen groeit de Kleine stinkzwam uit een duivelsei – een soort ei met dunvliezige schil. Wat een “kleintje” zeg..

Biefstukzwam in de Horsten.

Biefstukzwam in de Horsten. Mooi om te zien, maar vaak fotografisch niet heel erg spannend.

Glimmerinktzwammen in het bos.

Glimmerinktzwammen in het bos. Wederom met de macroflitser. Maar je ziet het niet echt terug toch?

Lightpainten met paddenstoelen.

Lightpainten met paddenstoelen. Ik zie dat ik er nog 1 vergeten was. Deze vind ik zelf iets minder geslaagd, en was ook 1 van de eerste probeersels.

Langsteelfranjehoed. De franjehoed herken je vooral aan de lange, stijve steel en het donkerbruine, klokvormige hoedje.

Langsteelfranjehoed. De franjehoed herken je vooral aan de lange, stijve steel en het donkerbruine, klokvormige hoedje.

Paddenstoelen lightpainten.

Misschien is het leuk om zo af en toe te proberen. Het kan al met de zaklamp op je telefoon. Of je gebruikt een normale zaklamp uiteraard. Met stroken gekleurd plastic, kun je ook andere kleuren gaan uitproberen. Het stukje laagmaskers in Photoshop is misschien in het begin lastig, maar met wat oefenen prima te doen.

Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe blogs die ik plaats, kun je reageren. Je kan daar dan aanvinken dat je op de hoogte wilt blijven van nieuwe blogs die ik post.