Steigers Ijsselmeer en Markermeer.

Steigers en lange sluitertijden. Het weer wat ik had, was perfect. Zacht licht, en een licht veranderend wolkendek. Fotograferen met lange sluitertijden is ontzettend leuk om te doen. Je hebt hier uiteraard wel een grijsfilter voor nodig. In mijn geval een 10-stops grijsfilter, en een 3-stops grijsverloop filter (voor de lucht). Met deze combinatie kun je met 1 opname uit de voeten, en hoef je geen HDR te nemen. Dat komt omdat je met deze combinatie het grote contrast tussen de lucht en het land / water opheft.

Lange sluitertijden met grijsfilters.

Je hebt grijsfilters die je op je lens kunnen, en filters die je in een houder moet. Als je gaat beginnen met lange sluitertijden, zou je kunnen starten met een filter die je op je lens draait. Ze zijn betaalbaar en dus zeer geschikt om mee te beginnen. Je kan denken aan een 10-stops draaifilter (een ND1000 grijsfilter). Een variabel grijsfilter (draaibaar) is echt heel matig, niet doen! Goedkoop is in dit geval echt duurkoop. Goedkope filters hebben een kleurzweem die soms niet weg te werken is. Dus zoek een filter uit vanaf een kleine 60 euro om mee te beginnen. Kies ook de juiste maat. 

Als je op de foto`s klikt, kun je ze in een groter formaat bekijken.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Steiger Warder.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Deze mooie steiger vind je bij Warder aan het Ijsselmeer. (52.564629, 5.035230)

© Fotografie alle foto`s: raymsfotosite.nl

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Duiksteiger Warder lange sluitertijd.

Steigers langs het Ijsselmeer. Dit is een steiger bij Warder in Noord-Holland. Direct ernaast staan een aantal palen in het water.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Vissteiger Uitdam.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Een steiger in Uitdam. Lee 10 stops grijsfilter en Lee 3-stops (soft)grijsverloopfilter. Coördinaten: 52.418280, 5.070245

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Duiksteigers Ijsselmeer

Met lange sluitertijden, wil je absoluut geen compleet blauwe lucht. Het liefst wil je wat wolken, en ze mogen ook best wat bewegen in de lucht. Zodoende krijg je een mooie trekkende lucht.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Aanlegsteiger Uitdam Markermeer.

Een aanlegsteiger in Uitdam. Omdat er hier zoveel steigers zijn, kun je je helemaal uitleven. In het naastgelegen Durgerdam liggen even zoveel steigers!

Werken met grijsfilters en keuzes maken.

Wanneer je het serieuzer aan wilt pakken kies je voor filters die je in een filterhouder plaatst. Ze zijn wel kwetsbaarder en duurder. Maar de kleurzweem is minder, en in de nabewerking  weg te halen. Uitstekende merken zijn: Lee-Filters , Benro grijsfilters, Käse Grijsfilters, en Nisi grijsfilters. Je kunt beginnen met een adapterring, een houder, en een 10-stops grijsfilter. Moet het filter op een andere lens, hoef je enkel een andere adapterring te kopen. Later kun je je filters aanvullen met bijvoorbeeld een 6-stops grijsfilter en/of een grijsverloop filter. Bij gebruik van een 10-stops grijsfilter zou je uit de App-store de app LEE Filters – Stopper Exposure kunnen downloaden. Zelf neem ik de tijden wat ruimer dan daar staat: + 10-25%. Of je gebruikt deze tabel als leidraad.

Tabel Grijsfilters sluitertijden

Tabel sluitertijden en aantal stops diverse grijsfilters. Bron: Photofacts.nl

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Aanlegsteiger Uitdam Markermeer.

Een aanlegsteiger in Uitdam. Langs het Ijsselmeer en het Markermeer, vind je er ontzettend veel.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer.

Lange sluitertijden langs het Ijsselmeer.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Steiger Uitdam.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Dit is 1 van de vele steigers die naast elkaar liggen in Uitdam, Noord-Holland.

Visnet palen bij Warder Ijsselmeer

Visnet palen bij Warder, Ijsselmeer. De sluitertijd van deze foto is 28 seconden. Niet eens zo heel lang dus.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Uitdam steiger Markermeer.

Bij Uitdam aan het Markermeer liggen meer dan 10 steigers naast elkaar!

Grijsfilters gebruiken.

Uiteraard heb je met lange sluitertijden een statief nodig. Tevens gebruik je een afstandsbediening of de touchscreen van je camera. Omdat je vaak langer dan 30 seconden belicht, zet je je camera op de bulb-stand. Sommige camera`s hebben een bulb-stand, bij andere camera`s moet je je camera op de M-stand zetten. Daarna dien je dan te draaien aan een wieltje totdat je bulb ziet staan. Zelf stel ik altijd handmatig scherp. Ik zet dus de AF op de lens uit, en stel handmatig scherp. Bij een draaifilter moet je eerst scherpstellen, en erna  het grijsfilter op je lens draaien.

Als je het vaak genoeg doet, kan je het op een gegeven moment een beetje op gevoel doen. Vaak weet je dan wel bij welk weer, je aan welke sluitertijd zit. Niettemin is het raadzaam na een genomen foto, deze even goed te bekijken op je schermpje. Als hij niet goed is, kun je hem opnieuw nemen. Oefening baart kunst, het is niet zo moeilijk als je denkt! Meer landschappen: Vallei van de Hoegne en Vallei van de Statte. Die zijn in België. Een paar Nederlandse blogs: Molens Nederland en de Strabrechtse heide.