Raym`s Fotoblog

Steigers Ijsselmeer

Steigers Ijsselmeer en Markermeer.

Steigers en lange sluitertijden. Het weer is er niet altijd geschikt voor, maar het weer wat ik deze dag had, was perfect. Zacht licht, en een licht veranderend wolkendek. Fotograferen met lange sluitertijden is ontzettend leuk om te doen. Je hebt hier uiteraard wel een grijsfilter voor nodig. In mijn geval heb ik een 10-stops grijsfilter gebruikt, en daarbij een 3-stops grijsverloop filter (voor de lucht). Met deze combinatie kun je met 1 opname uit de voeten, en hoef je geen HDR te nemen. Dat komt omdat je met deze combinatie het grote contrast tussen de lucht en het land / water opheft.

Lange sluitertijden met grijsfilters.

Je hebt grijsfilters die je op je lens kunt draaien, en filters die je in een houder dient te plaatsen. Als je gaat beginnen met lange sluitertijden, zou je kunnen starten met een filter die je op je lens draait. Ze zijn betaalbaarder en dus zeer geschikt om mee te beginnen. In dit geval zou je kunnen denken aan een 10-stops draaifilter (een ND1000 grijsfilter). Een variabel grijsfilter (draaibaar) is over het algemeen erg matig, dus kies een vast grijsfilter met een vast aantal stops. Goedkoop is in deze gevallen echt duurkoop. Goedkope grijsfilters hebben een kleurzweem die soms niet weg te werken is. Dus zoek een filter uit vanaf een kleine 60 euro om mee te beginnen. Kies uiteraard de juiste filtermaat. Verderop ga ik in op filters die je in een filterhouder gebruikt.

Als je op de foto`s klikt, kun je ze in een groter formaat bekijken.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Steiger Warder.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Deze mooie steiger vind je bij Warder aan het Ijsselmeer.

© Fotografie alle foto`s: raymsfotosite.nl

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Duiksteiger Warder lange sluitertijd.

Steigers langs het Ijsselmeer. Dit is een steiger bij Warder in Noord-Holland. (coördinaten: 52.564627, 5.035258). Direct ernaast staan een aantal palen in het water.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Vissteiger Uitdam.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Een steiger in Uitdam. Lee 10 stops grijsfilter en Lee 3-stops (soft)grijsverloopfilter.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Duiksteigers Ijsselmeer

Met lange sluitertijden, wil je absoluut geen compleet blauwe lucht. Het liefst wil je wat wolken, en ze mogen ook best wat bewegen in de lucht. Zodoende krijg je een mooie trekkende lucht.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Aanlegsteiger Uitdam Markermeer.

Een aanlegsteiger in Uitdam. Omdat er hier zoveel steigers zijn, kun je je helemaal uitleven. In het naastgelegen Durgerdam liggen even zoveel steigers!

Werken met grijsfilters en keuzes maken.

Wanneer je het iets serieuzer aan wilt pakken kies je voor filters die je in een filterhouder plaatst. Naast dat deze duurder zijn, zijn ze ook kwetsbaarder. Maar de kleurzweem is minder, en in de nabewerking uitstekend weg te halen. Uitstekende merken zijn: Lee-Filters , Benro grijsfilters, Käse Grijsfilters, en Nisi grijsfilters. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een adapterring, een houder, en een 10-stops grijsfilter. Moet het filter op een andere lens? Dan heb je enkel een andere adapterring nodig. Ja ze zijn prijzig, maar ze zijn van uitstekende kwaliteit en een kleurzweem die minimaal is. Later kun je je filters aanvullen met bijvoorbeeld een 6-stops grijsfilter en/of een grijsverloop filter. Bij gebruik van een 10-stops grijsfilter zou je uit de App-store de app LEE Filters – Stopper Exposure kunnen downloaden. Zelf neem ik de tijden daar wat ruimer dan daar staat: + 10-25%. Of je gebruikt onderstaande tabel als leidraad.
Tabel Grijsfilters sluitertijden

Tabel sluitertijden en aantal stops diverse grijsfilters. Bron: Photofacts.nl

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Aanlegsteiger Uitdam Markermeer.

Een aanlegsteiger in Uitdam. Langs het Ijsselmeer en het Markermeer, vind je er ontzettend veel.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer.

Lange sluitertijden langs het Ijsselmeer.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Steiger Uitdam.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Dit is 1 van de vele steigers die naast elkaar liggen in Uitdam, Noord-Holland.

Visnet palen bij Warder Ijsselmeer

Visnet palen bij Warder aan het Ijsselmeer. De sluitertijd van deze foto is 28 seconden. Niet eens zo heel lang dus.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Uitdam steiger Markermeer.

Bij Uitdam aan het Markermeer liggen meer dan 10 steigers naast elkaar!

Grijsfilters gebruiken.

Uiteraard heb je met lange sluitertijden een statief nodig. Tevens gebruik je een afstandsbediening of de touchscreen van je camera. Aangezien je vaak langer dan 30 seconden belicht, zet je je camera op de bulb-stand. Sommige camera`s hebben een aparte bulb-stand, bij andere camera`s moet je je camera op de M-stand zetten. Daarna dien je dan te draaien aan een wieltje totdat je bulb ziet staan. Zelf stel ik altijd handmatig scherp. Ik zet dus de Af op de lens uit, en stel handmatig scherp. Bij een draaifilter zul je dus eerst moeten scherpstellen, en erna  het grijsfilter op je lens moeten draaien.

Als je het vaak genoeg gedaan hebt, kun je het op een gegeven moment een beetje op gevoel doen. Vaak weet je ongeveer wel bij welk weer, je aan welke sluitertijd zit. Niettemin is het raadzaam na een genomen foto, deze even goed te bekijken op je schermpje. Als hij niet goed is, kun je hem opnieuw nemen, en dan langer of korter belichten. Oefening baart kunst, het is minder moeilijk dan je denkt! Meer landschappen van mij: Vallei van de Hoegne en Vallei van de Statte. Die zijn in België. Een paar Nederlandse blogs zijn: Molens Nederland en de Strabrechtse heide.