Steigers Ijsselmeer en Markermeer.

Steigers en lange sluitertijden. Het weer wat ik had, was perfect. Zacht licht, en een licht veranderend wolkendek. Fotograferen met lange sluitertijden is ontzettend leuk. Je hebt uiteraard wel een grijsfilter nodig. In mijn geval een 10-stops grijsfilter, en een 3-stops grijsverloop filter (voor de lucht). Met deze combi kun je met 1 opname uit de voeten. Omdat je met deze combinatie het grote contrast tussen de lucht en het land / water opheft.

Lange sluitertijden met grijsfilters.

Je hebt grijsfilters die je op je lens kunnen, en filters die in een houder moeten. Als je start met lange sluitertijden, kan je starten met een draaifilter op je lens. Ze zijn betaalbaar en zeer geschikt om mee te beginnen. Je kan denken aan een 10-stops draaifilter (een ND1000 grijsfilter). Een variabel grijsfilter (draaibaar) is echt heel matig! Goedkoop is in dit geval duurkoop. Goedkope filters hebben een kleurzweem die soms niet weg te werken is. Zoek een filter uit vanaf een kleine 60 euro om mee te beginnen. En denk aan de juiste maat. 

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Steiger Warder.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Deze mooie steiger vind je bij Warder aan het Ijsselmeer. (52.564629, 5.035230)

© Alle foto`s: raymsfotosite.nl

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Duiksteiger Warder lange sluitertijd.

Steigers langs het Ijsselmeer. Dit is een steiger bij Warder in Noord-Holland. Direct ernaast staan een aantal palen in het water.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Vissteiger Uitdam.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Een steiger in Uitdam. Lee 10 stops grijsfilter en Lee 3-stops (soft)grijsverloopfilter. Coördinaten: 52.418280, 5.070245

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Duiksteigers Ijsselmeer

Met lange sluitertijden, wil je absoluut geen compleet blauwe lucht. Het liefst wil je wat wolken, en ze mogen ook best wat bewegen in de lucht. Zodoende krijg je een mooie trekkende lucht.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Aanlegsteiger Uitdam Markermeer.

Een aanlegsteiger in Uitdam. Omdat er hier zoveel steigers zijn, kan je je helemaal uitleven. In het naastgelegen Durgerdam liggen even zoveel steigers!

Werken met grijsfilters en keuzes maken.

Wanneer je het serieuzer aan wil pakken kies je voor filters die je in een filterhouder plaatst. Ze zijn wel kwetsbaarder en duurder. Maar de kleurzweem is minder, en in de nabewerking  weg te halen. Uitstekende merken zijn: Lee-Filters , Benro grijsfilters, Käse Grijsfilters, en Nisi grijsfilters. Je kunt beginnen met een adapterring, een houder, en een 10-stops grijsfilter. Moet het filter op een andere lens, hoef je enkel een andere adapterring te kopen. Later kun je je filters aanvullen met bijvoorbeeld een 6-stops grijsfilter en/of een grijsverloop filter. Bij gebruik van een 10-stops grijsfilter zou je de app LEE Filters – Stopper Exposure kunnen downloaden. Zelf neem ik de tijden wat ruimer dan daar staat: + 10-25%. Of je gebruikt deze tabel als leidraad.

Tabel Grijsfilters sluitertijden

Tabel sluitertijden en aantal stops diverse grijsfilters. Bron: Photofacts.nl

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Aanlegsteiger Uitdam Markermeer.

Een aanlegsteiger in Uitdam. Langs het Ijsselmeer en het Markermeer, vind je er ontzettend veel.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer.

Lange sluitertijden langs het Ijsselmeer.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Steiger Uitdam.

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Dit is 1 van de vele steigers die naast elkaar liggen in Uitdam, Noord-Holland.

Visnet palen bij Warder Ijsselmeer

Visnet palen bij Warder, Ijsselmeer. De sluitertijd van deze foto is 28 seconden. 

Steigers Ijsselmeer en Markermeer. Uitdam steiger Markermeer.

Bij Uitdam aan het Markermeer liggen meer dan 10 steigers naast elkaar!

Grijsfilters gebruiken.

Uiteraard heb je met lange sluitertijden een statief nodig. Tevens een afstandsbediening of de touchscreen van je camera. Omdat je vaak langer dan 30 seconden belicht, zet je de camera op de bulb-stand. Zelf stel ik altijd handmatig scherp. Ik zet de AF op de lens uit, en stel handmatig scherp. Bij een draaifilter moet je eerst scherpstellen, en erna het grijsfilter op je lens draaien.

Als je het vaak genoeg doet, kan je het op een gegeven moment op gevoel doen. Vaak weet je dan bij welk weer, je aan welke sluitertijd zit. Niettemin is het raadzaam na een genomen foto, deze even goed te bekijken op je scherm. Als hij niet goed is, kan je hem opnieuw nemen. Ik heb ook nog een blog met lange sluitertijden, de steigers van het Braassemermeer. Volgende blog: Koninginnenpage.