Raym`s Fotoblog

Molens Nederland

Molens Nederland, 20 september 2019.

Molens Nederland, we hebben er genoeg. En dat dankzij onze polders waar we het water weg willen kunnen pompen, wanneer dat nodig is. Ditmaal wederom in de buurt van Streefkerk geweest vlakbij de kleine tiendweg. Een tiendweg is trouwens een op een veenkade aangelegde weg.

Molens met zonsopkomst in de polder.

En dan komt dat vreselijke vroege opstaan om ze tijdens zonsopkomst te fotograferen. Liefst zelfs een klein half uurtje ervoor. Dan heb je prachtig licht en zijn de kleuren op hun mooist. Als er weinig wind is, en een koude nacht met genoeg vocht in de lucht, heb je ook grondmist. Hier was ik voor 7 uur `s ochtends ter plekke, dus iets na 06.00 uur reed ik hier van huis weg.

Als je op de foto`s klikt, kun je ze in een groter formaat bekijken.

Molens Nederland. De broekmolen bij Streefkerk tijdens zonsopkomst.

Molens Nederland. De broekmolen in Streefkerk tijdens zonsopkomst. Prachtige kleuren en grondmist. De zon komt `s ochtends op in het oosten, daar probeer ik van te voren rekening mee te houden.

© Alle foto`s: raymsfotosite.nl

Zonsopkomst met grondmist in de polders bij Streefkerk, Zuid-Holland.

Net voorbij de broekmolen in Streefkerk is dit het uitzicht. Nog geen 15 minuten later waren de kleuren minder mooi.

De broekmolen in Streefkerk.

De broekmolen is een wipmolen met open scheprad en is in 1581 gebouwd ter bemaling van de afdeling Kortenbroek van de polder Streefkerk. 

Molens in Nederland. De broekmolen in Streefkerk.

Molens Nederland. Blijkbaar is de broekmolen best bekend, want ik kwam diverse mensen tegen. Bij ons in Nederland staan ze vaak op mooie plekken vanwege het polderlandschap.

Nederlandse molens, Streefkerk, Zuid-Holland.

Eerder was ik ook al eens bij deze molens, maar toen met zonsondergang. Niet eens zo heel veel later, maar het licht was eigenlijk al niet echt mooi meer. Het is ook nog eens een druk bezocht polderweggetje. Veel mensen fietsen langs de molens op weg naar hun werk. Maar om toch een impressie te geven van de molens in Streefkerk:

De molens aan de kleine tiendweg in Streefkerk.

De zon komt inmiddels op, en het licht is opeens minder mooi. Ook de grondmist in de polder zal snel verdwenen zijn.

Nederlandse Molens.

Zo vroeg opstaan blijft altijd afzien. Het voordeel is wel dat je erna weer even terug je bed in kunt kruipen. `S ochtends vroeg is het landschap altijd op zijn mooist. Mooi zacht licht, prachtige kleuren, en met wat geluk grondmist. 

Nu de herfst weer met rasse schreden nadert, zal ik ook af en toe vroeg op moeten staan. Die mooie bos foto, met prachtige zonnestralen, heb ik nog niet. Niet naar mijn zin in ieder geval. Wist je trouwens dat er een Molendatabase is? Hier vindt je molens in Nederland en België terug. Bedankt weer voor het bekijken en lezen van dit blog! Hier heb ik nog een blog gemaakt over lange sluitertijden. Zelf vind ik dit blog wat ik maakte van een prachtige zonsopkomst erg mooi.