Diverse Rupsen…

Diverse Rupsen.

Rupsen. Ik ben weer helemaal bezig met macrofotografie. Ditmaal ben ik op zoek geweest naar bijzondere rupsen. Maar dan wel de soorten die je niet zo vaak tegenkomt, zoals die van de hermelijnvlinder, de wolfsmelkpijlstaart en de teunisbloempijlstaart. Wat een namen zeg, je kunt ze zo gebruiken voor scrabble. Maar wat een gave beestjes zijn dit zeg. Jonge en oudere exemplaren zien er ook totaal verschillend uit, en sommige kunnen wel 8 centimeter lang worden!  Klik op de foto`s om deze te vergroten.

Rupsen: De rups van de hermelijnvlinder. Bij gevaar of bij een schrikreactie, steekt hij zijn staart omhoog.

De rups van de hermelijnvlinder. Bij gevaar of bij een schrikreactie, steekt hij zijn staart omhoog, en soms houd hij zich dood. Deze rupsen kunnen tot 65 mm groot worden. De rups is zeer dik, versmald naar het achtereind, dat in twee lange staarten uitloopt. De rups kan men vinden van juni-september. De nachtvlinder zelf komt men tegen van begin april-half augustus in één generatie. Het is een nachtvlinder die nachtactief is. Waardplanten zijn de wilg en (ratel)populier.

© All pictures raymsfotosite.nl
Rupsen van de hermelijnvlinder zijn vrij zeldzaam. Hij behoort tot de familie van de tandvlinders. Het is een nachtvlinder die nachtactief is.

De Rups van de hermelijnvlinder is vrij zeldzaam. Hij behoort tot de familie van de tandvlinders. Het is een nachtvlinder die nachtactief is.

Rupsen van de hermelijnvlinder zijn vrij zeldzaam. Hij behoort tot de familie van de tandvlinders. Het is een nachtvlinder die nachtactief is.

Rups van de hermelijnvlinder. Ze zijn best moeilijk te vinden want ze zijn vrij zeldzaam. Hier moest hij even wat kwijt zo te zien.

Rupsen van de hermelijnvlinder zijn vrij zeldzaam. Hij behoort tot de familie van de tandvlinders. Het is een nachtvlinder die nachtactief is.

Ik hoopte dat hij nog met zijn kop in beeld zou komen, want die is zo gaaf, maar helaas. Hier zat hij op zijn waardplant, de populier.

Meer foto`s van de rups van de hermelijnvlinder.

Wil je meer foto`s zien van deze mooie rups? En misschien nog wel mooier dan degene die ik hier post, kijk dan eens in een nieuwer blog van mij: Vlinders en rupsen.
Die dag had ik echt geluk, en vond ik een paar prachtige rupsen van deze mooie vlinder!

Rups van de wolfsmelkpijlstaart.

De rupsen van de wolfsmelkpijlstaart kunnen wel 8 centimeter groot worden! Ze behoren tot de pijlstaarten. Waardplanten zijn voornamelijk de Cipreswolfsmelk en de Zeewolfsmelk. De wolfsmelkpijlstaartvlinder (Hyles euphorbiae) is een nachtvlinder en komt vooral voor in warmere gebieden. In Europa leven er veel rond de Middellandse Zee. Deze trekvlinder vliegt flinke afstanden en belandt af en toe in Nederland. De vlinder / rups is hier de afgelopen 15 jaar heel weinig gezien maar is aan een opmars bezig.

rupsen: de rups van de wolfsmelkpijlstaart. Dit is een jong exemplaar. De rups van de wolfsmelkpijlstaart heeft verschillende kleuren in verschillende stadia.
De rups van de wolfsmelkpijlstaart. Dit is een jong exemplaar. De rups van de wolfsmelkpijlstaart heeft verschillende kleuren in verschillende stadia. Hier zit hij op de zeewolfsmelk.
rupsen: de rups van de wolfsmelkpijlstaart. Dit is een ouder exemplaar. De rups van de wolfsmelkpijlstaart heeft verschillende kleuren in verschillende stadia.
De wolfsmelkpijlstaart. Dit is een ouder exemplaar. Je kunt ze vinden op open zonnige plaatsen waaronder duinen en akkerranden; vooral langs grote rivieren.
De rupsen van de wolfsmelkpijlstaart kun je vinden van juli-september. De soort overwintert als pop in de grond.
De rups van de wolfsmelkpijlstaart. De oudere rupsen zijn rood met geel en oranje. Je kunt ze vinden van juli-september. De soort overwintert als pop in de grond.
De rupsen van de wolfsmelkpijlstaart kun je vinden van juli-september. De soort overwintert als pop in de grond.
De rups houdt zich met zijn achterwerk vast aan de waardplant. Deze nachtvlinder die dagactief is, ziet er als nachtvlinder ook geweldig uit.

Rups van de Teunisbloempijlstaart.

De rupsen en vlinders van de Teunisbloempijlstaart zijn zeldzaam. De Nachtvlinder is er 1 die nachtactief is. De nachtvlinder lijkt enigszins op de Lindepijlstaart. Je kunt ze vinden van juni-september. De nachtvlinder zelf vliegt van mei-juni in één generatie. Waardplanten zijn Wilgenroosje, teunisbloem, basterdwederik en kattenstaart. Volgroeide exemplaren zijn opvallend groot in verhouding tot de vlinder en hebben een matgele vlek op de plek waar zich bij andere soorten de kenmerkende stekel bevindt. De soort overwintert als pop in de strooisellaag.

Rupsen: Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier op de waardplant teunisbloem.
Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier op de waardplant teunisbloem. Ook hier zie je dat hij zich met zijn achterwerk goed vasthoud aan de waardplant. Ook deze rupsen hebben verschillende kleuren in verschillende stadia.
Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier zie je een jonger exemplaar, die dus ook een totaal andere kleur heeft.
Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier zie je een jonger exemplaar, die dus ook een totaal andere kleur heeft.
Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier zie je een jonger exemplaar, die dus ook een totaal andere kleur heeft.
Rups van de Teunisbloempijlstaart. Het voordeel van een blog is dat ik hier wat meer foto`s kan posten, dan ik op mijn gewone website post. Daar post ik de mooiste foto`s, en dat is het.

Rups van de Teunisbloempijlstaart. Zijn achterwerk met de opvallende gele plek.

Zijn achterwerk met de opvallende gele plek. Wellicht om vogels en andere vijanden af te schrikken? De nachtvlinders zelf zul je veelal met licht moeten lokken, of met lokstroop / smeer.

Rups van de distelvlinder.

De rupsen van de distelvlinder zijn uiteraard veel algemener. Hoewel ik moet zeggen dat ik in al die jaren deze rups amper tegengekomen ben. Op dit moment is er wel een ware invasie van distelvlinders in ons land gaande, het wemelt er echt van. De rups zelf kan bijna 3 centimeter worden. Een invasie van distelvlinders valt vaak samen met het binnenkomen van Sahara-zand, zoals we ook dit jaar hebben. De distelvlinder zelf kun je zien tussen april en oktober. De rups  kun je vinden tussen mei-oktober; de meeste rupsen sterven hier in de late herfst.

Rups van de Distelvlinder.

De rups van de distelvlinder. Ook deze heb ik voor het eerst gezien nu.

Rups van de kamillevlinder.

De kamillevlinder is een nachtvlinder die nachtactief is. Hij staat zelfs op de rode lijst als bedreigd. Je vindt de rups op kamille. Deze plant lijkt op grote margrietjes om het makkelijk te verwoorden. Ik heb deze rups nu een paar keer gezien. Ik zag formaten van nog geen centimeter groot, tot deze rups die bijna 3 centimeter was. Je ziet ze bijvoorbeeld in wegbermen en industrieterreinen. Mits de waardplant kamille er maar voorkomt.

Rupsen: De rups van de kamillevlinder.

De rups van de kamillevlinder. Dit was een groter exemplaar van bijna 3 centimeter groot.

Rupsen: De rups van de kamillevlinder.

De rups van deze vlinder vind je op kamille. Kijk maar eens in wegbermen of grote stukken verwilderd land waar veel kamille staat.

Rupsen: De rups van de kamillevlinder.

Deze rups vond ik in het Bentwoud bij Zevenhuizen. Hij zou zeldzaam zijn, maar misschien wel minder zeldzaam dan men aanneemt.

De rups van de Gamma-uil.
De gamma-uil is een heel gewone trekvlinder uit het Middellandse Zeegebied, die zowel overdag als ‘s nachts vliegt. Het is een nachtvlinder die zowel dagactief als nachtactief is. De rups was ik toch nog nooit tegen gekomen.
Rupsen: De rups van het gamma uiltje.

De rups van de Gamma-uil. Die was ik nog nooit tegen gekomen.

In tegenstelling tot wat ik zelf dacht, kun je nog tot laat in het najaar rupsen vinden. Ze vreten zich vol alvorens de winter invalt. Dus ook in september en oktober kun je nog diverse rupsen vinden. Zelf vind ik het leuk om te proberen bijzondere rupsen te zoeken. Wie weet schaf ik nog eens een vlinderval aan of probeer ik nachtvlinders te lokken met smeer. Beiden kunnen uiteraard geen kwaad. Er zijn trouwens nog veel meer gave pijlstaarten, hier zie je een overzicht. Ook van vlinders zoals de koninginnenpage en de rups van de koninginnenpage heb ik een blog gemaakt.