Raym`s Fotoblog

Diverse rupsen

Diverse Rupsen.

Rupsen. Als de tijd daar is, ga ik weer helemaal aan de slag met macrofotografie. Ditmaal op zoek geweest naar bijzondere rupsen. Maar dan wel soorten die je niet zo vaak tegenkomt. Bijvoorbeeld die van de hermelijnvlinder, de wolfsmelkpijlstaart en de teunisbloempijlstaart. Wat een namen, je kunt ze zo gebruiken voor scrabble. Maar wat een gave beestjes zijn dit. Jonge en oudere exemplaren zien er ook totaal verschillend uit. Sommigen kunnen wel 8 centimeter lang worden!

Klik op de foto`s om deze te vergroten.

Rupsen: De rups van de hermelijnvlinder. Bij gevaar of bij een schrikreactie, steekt hij zijn staart omhoog.

De rups van de hermelijnvlinder. Bij gevaar of een schrikreactie, steekt hij zijn staart omhoog. Soms houd hij zich dood. Deze rupsen kunnen 65 mm groot worden. De rups kan je vinden van juni-september. De nachtvlinder zelf kom je tegen van begin april-half augustus in één generatie. Het is een nachtvlinder die nachtactief is. Waardplanten zijn de wilg en populier.

© Alle foto`s: raymsfotosite.nl

Rupsen van de hermelijnvlinder zijn vrij zeldzaam. Hij behoort tot de familie van de tandvlinders. Het is een nachtvlinder die nachtactief is.

De Rups van de hermelijnvlinder is vrij zeldzaam. Hij behoort tot de familie van de tandvlinders. Het is een nachtvlinder die nachtactief is.

Rupsen van de hermelijnvlinder zijn vrij zeldzaam. Hij behoort tot de familie van de tandvlinders. Het is een nachtvlinder die nachtactief is.

Rups van de hermelijnvlinder. Ze zijn best moeilijk te vinden want ze zijn vrij zeldzaam. Hier moest hij even wat kwijt zo te zien.

Rupsen van de hermelijnvlinder zijn vrij zeldzaam. Hij behoort tot de familie van de tandvlinders. Het is een nachtvlinder die nachtactief is.

Ik hoopte dat hij nog met zijn kop in beeld zou komen, want die is zo gaaf, maar helaas. Hier zat hij op zijn waardplant, de populier.

Meer foto`s van de rups van de hermelijnvlinder.

Wil je meer foto`s zien van deze of andere rupsen? Nog mooier heb ik ze vast kunnen leggen dan de foto`s hier. Kijk dan eens in dit nieuwere blog: Vlinders en rupsen.

Rups van de wolfsmelkpijlstaart.

De rupsen van de wolfsmelkpijlstaart kunnen wel 8 centimeter groot worden! Ze behoren tot de pijlstaarten. Waardplanten zijn de Cipreswolfsmelk en de Zee wolfsmelk. De wolfsmelkpijlstaartvlinder is een nachtvlinder. Hij komt vooral voor in warmere gebieden. Deze trekvlinder vliegt flinke afstanden en belandt af en toe in Nederland. 

rupsen: de rups van de wolfsmelkpijlstaart. Dit is een jong exemplaar. De rups van de wolfsmelkpijlstaart heeft verschillende kleuren in verschillende stadia.

De rups van de wolfsmelkpijlstaart. Dit is een jong exemplaar. De rups van de wolfsmelkpijlstaart heeft verschillende kleuren in verschillende stadia. Hier zit hij op de zeewolfsmelk.

rupsen: de rups van de wolfsmelkpijlstaart. Dit is een ouder exemplaar. De rups van de wolfsmelkpijlstaart heeft verschillende kleuren in verschillende stadia.

De wolfsmelkpijlstaart. Dit is een ouder exemplaar. Je kunt ze vinden op open zonnige plaatsen waaronder duinen en akkerranden; vooral langs grote rivieren.

De rupsen van de wolfsmelkpijlstaart kun je vinden van juli-september. De soort overwintert als pop in de grond.

De rups van de wolfsmelkpijlstaart. De oudere rupsen zijn rood met geel en oranje. Je kunt ze vinden van juli-september. De soort overwintert als pop in de grond.

De rupsen van de wolfsmelkpijlstaart kun je vinden van juli-september. De soort overwintert als pop in de grond.

De rups houdt zich met zijn achterwerk vast aan de waardplant. Deze nachtvlinder die dagactief is, ziet er als nachtvlinder ook geweldig uit.

Rups van de Teunisbloempijlstaart.

De rupsen en vlinders van de Teunisbloempijlstaart zijn zeldzaam. De Nachtvlinder is er 1 die nachtactief is. Je kunt ze vinden van juni-september. De nachtvlinder zelf vliegt van mei-juni in één generatie. Waardplanten zijn Wilgenroosje, teunisbloem, basterdwederik en kattenstaart. Volgroeide exemplaren zijn opvallend groot in verhouding tot de vlinder. De soort overwintert als pop in de strooisel laag.

Rupsen: Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier op de waardplant teunisbloem.

Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier op de waardplant teunisbloem. Deze rupsen hebben verschillende kleuren in verschillende stadia.

Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier zie je een jonger exemplaar, die dus ook een totaal andere kleur heeft.

Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier zie je een jonger exemplaar, die dus ook een totaal andere kleur heeft.

Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier zie je een jonger exemplaar, die dus ook een totaal andere kleur heeft.

Rups van de Teunisbloempijlstaart. Het voordeel van een blog is dat ik hier wat meer foto`s kan posten, dan ik op mijn gewone website post. 

Rups van de Teunisbloempijlstaart. Zijn achterwerk met de opvallende gele plek.

Zijn achterwerk met de opvallende gele plek. Wellicht om vogels en andere vijanden af te schrikken? De nachtvlinders zelf zal je veelal met licht moeten lokken, of met lokstroop / smeer.

Rups van de distelvlinder.

De rupsen van de distelvlinder zijn veel algemener. Hoewel ik moet zeggen dat ik in al die jaren deze rups amper tegengekomen ben. De rups zelf kan bijna 3 centimeter worden. Een invasie van distelvlinders valt vaak samen met het binnenkomen van Sahara-zand, zoals we ook dit jaar hadden. De distelvlinder zelf kun je zien tussen april en oktober. De rups  kun je vinden tussen mei-oktober. De meeste rupsen sterven hier in de late herfst.

Rups van de Distelvlinder.

De rups van de distelvlinder. Ook deze heb ik voor het eerst gezien nu.

Rups van de kamillevlinder.

De kamillevlinder is een nachtvlinder die nachtactief is. Hij staat zelfs op de rode lijst als bedreigd. Je vindt de rups op kamille. Deze plant lijkt op grote margrietjes. Ik heb deze rups nu een paar keer gezien. Je ziet ze in wegbermen en industrieterreinen. Mits de waardplant kamille er maar voorkomt.

Rupsen: De rups van de kamillevlinder.

De rups van de kamillevlinder. Dit was een groter exemplaar van bijna 3 centimeter groot.

Rupsen: De rups van de kamillevlinder.

De rups van deze vlinder vind je op kamille. Kijk eens in wegbermen of grote stukken verwilderd land waar veel kamille staat.

Rupsen: De rups van de kamillevlinder.

Deze rups vond ik in het Bentwoud bij Zevenhuizen. Hij zou zeldzaam zijn, maar misschien wel minder zeldzaam dan men aanneemt.

De rups van de Gamma-uil.
De gamma-uil is een heel gewone trekvlinder uit het Middellandse Zeegebied, die zowel overdag als ‘s nachts vliegt. Het is een nachtvlinder die zowel dagactief als nachtactief is. De rups was ik toch nog niet tegen gekomen.

Rupsen: De rups van het gamma uiltje.

De rups van de Gamma-uil. Die was ik nog nooit tegen gekomen.

In tegenstelling tot wat ik zelf dacht, kun je nog tot laat in het najaar rupsen vinden. Ze vreten zich vol alvorens de winter invalt. Dus ook in september en oktober kun je nog rupsen vinden. Wie weet schaf ik nog eens een vlinderval aan, of probeer ik nachtvlinders te lokken met smeer. Er zijn trouwens veel meer gave pijlstaarten, hier zie je een overzicht. Ook van vlinders zoals de koninginnenpage en de rups van de koninginnenpage heb ik een blog.