Raym`s Fotoblog

Diverse rupsen

Diverse Rupsen.

Rupsen. Als de tijd daar is, ga ik helemaal los met macrofotografie. Ditmaal op zoek naar bijzondere rupsen. Soorten die je niet zo vaak tegenkomt. Bijvoorbeeld die van de hermelijnvlinder, de wolfsmelkpijlstaart en de teunisbloempijlstaart. Wat een namen, je kunt ze zo voor scrabble gebruiken. Jonge en oudere exemplaren zien er ook totaal verschillend uit. Sommigen kunnen wel 8 centimeter lang worden!

Klik op de foto`s om deze te vergroten.

Rupsen: De rups van de hermelijnvlinder. Bij gevaar of bij een schrikreactie, steekt hij zijn staart omhoog.

De rups van de hermelijnvlinder. Bij gevaar of een schrikreactie, steekt hij zijn staart omhoog. Soms houd hij zich dood. Deze rupsen kunnen 65 mm groot worden. De rups kan je vinden van juni-september. 

© Alle foto`s: raymsfotosite.nl

Rupsen van de hermelijnvlinder zijn vrij zeldzaam. Hij behoort tot de familie van de tandvlinders. Het is een nachtvlinder die nachtactief is.

De Rups van de hermelijnvlinder is vrij zeldzaam. Hij behoort tot de familie van de tandvlinders. Het is een nachtvlinder die nachtactief is.

Rupsen van de hermelijnvlinder zijn vrij zeldzaam. Hij behoort tot de familie van de tandvlinders. Het is een nachtvlinder die nachtactief is.

Rupsen hermelijnvlinder. Ze zijn moeilijk te vinden want ze zijn vrij zeldzaam. Hier moest hij even wat kwijt.

Rupsen van de hermelijnvlinder zijn vrij zeldzaam. Hij behoort tot de familie van de tandvlinders. Het is een nachtvlinder die nachtactief is.

Ik hoopte dat hij nog met zijn kop in beeld zou komen, want die is zo gaaf, maar helaas. Later, toen ik nogmaals ging, maakte ik nog veel mooiere foto`s van deze rupsen!.

Rups van de wolfsmelkpijlstaart.

De rupsen van de wolfsmelkpijlstaart kunnen wel 8 centimeter groot worden! Ze behoren tot de pijlstaarten. Waardplanten zijn de Cipreswolfsmelk en de Zee wolfsmelk. De wolfsmelkpijlstaartvlinder is een nachtvlinder. Hij komt vooral voor in warmere gebieden. Deze trekvlinder vliegt flinke afstanden en belandt af en toe in Nederland. 

rupsen: de rups van de wolfsmelkpijlstaart. Dit is een jong exemplaar. De rups van de wolfsmelkpijlstaart heeft verschillende kleuren in verschillende stadia.

Rups wolfsmelkpijlstaart. Dit is een jong exemplaar. De rups heeft verschillende kleuren in verschillende stadia. Hier zit hij op de Zeewolfsmelk.

rupsen: de rups van de wolfsmelkpijlstaart. Dit is een ouder exemplaar. De rups van de wolfsmelkpijlstaart heeft verschillende kleuren in verschillende stadia.

Dit is een ouder exemplaar. Je vindt ze op open zonnige plaatsen waaronder duinen en akkerranden; vooral langs rivieren.

De rupsen van de wolfsmelkpijlstaart kun je vinden van juli-september. De soort overwintert als pop in de grond.

Oudere rups van de wolfsmelkpijlstaart. De oudere rupsen zijn rood met geel en oranje. Je vindt ze van juli-september. De soort overwintert als pop in de grond.

De rupsen van de wolfsmelkpijlstaart kun je vinden van juli-september. De soort overwintert als pop in de grond.

De rups houdt zich met zijn achterwerk vast aan de waardplant. Deze nachtvlinder die dagactief is, ziet er als nachtvlinder ook geweldig uit.

Rups van de Teunisbloempijlstaart.

De rupsen en vlinders van de Teunisbloempijlstaart zijn zeldzaam. De Nachtvlinder is er 1 die nachtactief is. Je kunt ze vinden van juni-september. De nachtvlinder zelf vliegt van mei-juni in één generatie. Waardplanten zijn Wilgenroosje, teunisbloem, basterdwederik en kattenstaart. Volgroeide exemplaren zijn opvallend groot in verhouding tot de vlinder. De soort overwintert als pop in de strooisel laag.

Rupsen: Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier op de waardplant teunisbloem.

Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier op de waardplant teunisbloem. Deze rupsen hebben verschillende kleuren.

Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier zie je een jonger exemplaar, die dus ook een totaal andere kleur heeft.

Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier zie je een jonger exemplaar, die dus een totaal andere kleur heeft.

Rups van de Teunisbloempijlstaart. Hier zie je een jonger exemplaar, die dus ook een totaal andere kleur heeft.

Rups Teunisbloempijlstaart. Voordeel van een blog is dat ik meer foto`s kan posten, dan ik op mijn gewone website post. 

Rups van de Teunisbloempijlstaart. Zijn achterwerk met de opvallende gele plek.

Zijn achterwerk met de opvallende gele plek. Wellicht om vogels en andere vijanden af te schrikken. 

Rups van de distelvlinder.

De rupsen van de distelvlinder zijn veel algemener. Hoewel ik moet zeggen dat ik deze rups nooit eerder tegenkwam. De rups kan bijna 3 centimeter worden. Een invasie van distelvlinders valt vaak samen met het binnenkomen van Sahara-zand. De distelvlinder kun je zien tussen april en oktober. De rups tussen mei-oktober. 

Rups van de Distelvlinder.

De rups van de distelvlinder. Ook deze heb ik voor het eerst gezien nu.

Rups van de kamillevlinder.

De kamillevlinder is een nachtvlinder die nachtactief is. Hij staat zelfs op de rode lijst als bedreigd. Deze rups vind je op kamille. Je ziet ze veel in wegbermen en industrieterreinen. Mits kamille er maar voorkomt.

Rupsen: De rups van de kamillevlinder.

De rups van de kamillevlinder. Dit was een groot exemplaar van bijna 3 centimeter.

Rupsen: De rups van de kamillevlinder.

De rups van de vlinder vind je op kamille. Kijk eens in wegbermen of grote stukken verwilderd land waar veel kamille staat.

Rupsen: De rups van de kamillevlinder.

Deze rups vond ik in het Bentwoud. Hij zou zeldzaam zijn, maar misschien wel minder zeldzaam dan men aanneemt.

De rups van de Gamma-uil.
De gamma-uil is een gewone trekvlinder uit het Middellandse Zeegebied, die zowel overdag als ‘s nachts vliegt. Het is een nachtvlinder die dagactief maar ook nachtactief is. 

Rupsen: De rups van het gamma uiltje.

De rups van de Gamma-uil was ik nog nooit tegen gekomen.

Rupsen kun je tot ver in het najaar vinden. Ze vreten zich vol alvorens de winter invalt. Dus ook in september en oktober kun je nog rupsen vinden. Wie weet schaf ik nog eens een vlinderval aan. Er zijn trouwens veel meer gave pijlstaarten, hier zie je een overzicht. Ook van vlinders als de koninginnenpage en de rups van de koninginnenpage maakte ik een blog.