Diverse Rupsen.
Rupsen. Als de tijd daar is, ga ik helemaal los met macrofotografie. Ditmaal op zoek naar bijzondere rupsen. Soorten die je niet zo vaak tegenkomt. Bijvoorbeeld die van de hermelijnvlinder, de wolfsmelkpijlstaart en de teunisbloempijlstaart. Wat een namen, je kunt ze zo voor scrabble gebruiken. Jonge en oudere exemplaren zien er ook totaal verschillend uit. Sommigen kunnen wel 8 centimeter lang worden!
Klik op de foto`s om deze te vergroten.
Ik hoopte dat hij nog met zijn kop in beeld zou komen, want die is zo gaaf, maar helaas. Later, toen ik nogmaals ging, maakte ik nog veel mooiere foto`s van deze rupsen!.
Rups van de wolfsmelkpijlstaart.
De rupsen van de wolfsmelkpijlstaart kunnen wel 8 centimeter groot worden! Ze behoren tot de pijlstaarten. Waardplanten zijn de Cipreswolfsmelk en de Zee wolfsmelk. De wolfsmelkpijlstaartvlinder is een nachtvlinder. Hij komt vooral voor in warmere gebieden. Deze trekvlinder vliegt flinke afstanden en belandt af en toe in Nederland.
Rups van de Teunisbloempijlstaart.
De rupsen en vlinders van de Teunisbloempijlstaart zijn zeldzaam. De Nachtvlinder is er 1 die nachtactief is. Je kunt ze vinden van juni-september. De nachtvlinder zelf vliegt van mei-juni in één generatie. Waardplanten zijn Wilgenroosje, teunisbloem, basterdwederik en kattenstaart. Volgroeide exemplaren zijn opvallend groot in verhouding tot de vlinder. De soort overwintert als pop in de strooisel laag.
Rups van de distelvlinder.
De rupsen van de distelvlinder zijn veel algemener. Hoewel ik moet zeggen dat ik deze rups nooit eerder tegenkwam. De rups kan bijna 3 centimeter worden. Een invasie van distelvlinders valt vaak samen met het binnenkomen van Sahara-zand. De distelvlinder kun je zien tussen april en oktober. De rups tussen mei-oktober.
Rups van de kamillevlinder.
De kamillevlinder is een nachtvlinder die nachtactief is. Hij staat zelfs op de rode lijst als bedreigd. Deze rups vind je op kamille. Je ziet ze veel in wegbermen en industrieterreinen. Mits kamille er maar voorkomt.
De rups van de Gamma-uil.
De gamma-uil is een gewone trekvlinder uit het Middellandse Zeegebied, die zowel overdag als ‘s nachts vliegt. Het is een nachtvlinder die dagactief maar ook nachtactief is.
Rupsen kun je tot ver in het najaar vinden. Ze vreten zich vol alvorens de winter invalt. Dus ook in september en oktober kun je nog rupsen vinden. Wie weet schaf ik nog eens een vlinderval aan. Er zijn trouwens veel meer gave pijlstaarten, hier zie je een overzicht. Ook van vlinders als de koninginnenpage en de rups van de koninginnenpage maakte ik een blog.
wat een schatjes zeg, dat die wolfsmelkpijlstaart rupsen zo verschillen als ze ouder zijn zeg…echt grappig. Alleen die namen hahaha ik breek er mijn nek over 😉
Superleuk en leerzaam en wat een mooie platen!!