Foto`s uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit.

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. De foto die we gaan uploaden op Facebook met de juiste maten

Foto`s naar Facebook uploaden in de beste kwaliteit. De foto die we op Facebook gaan plaatsen. Zeker de blauwe lucht is een probleem voor Facebook. 

Foto`s uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Iedere fotograaf kent het wel: Je upload foto`s op Facebook, en je foto`s zien er veel slechter uit. Om pagina`s van Facebook snel te houden comprimeert Facebook jouw foto`s. Je hebt dit niet helemaal in eigen hand, maar je kunt je foto`s wel zo goed mogelijk uploaden naar Facebook. Uploaden zoals Facebook het graag wil dus. Hierboven de foto die ik als voorbeeld ga gebruiken.

Maten die Facebook graag ziet.

Facebook ondersteund foto`s met een langste zijde met de volgende maten: 720 pixels, 960 pixels en 2048 pixels als langste zijde van je foto. De maat van de andere zijde maakt niet uit. Als de langste zijde van je foto maar 1 van deze maten heeft! Upload je dus een foto met een andere langste zijde, gaat Facebook dat aanpassen! En dat komt de kwaliteit helemaal niet ten goede. De compressie op Facebook gaat automatisch, maar met de juiste maten uploaden beperk je wel “de schade” aan je foto.

Instellingen om je foto op de best mogelijke manier op Facebook weer te geven.

Foto`s naar Facebook uploaden in de beste kwaliteit. Buiten de 3 langste zijdes van 720, 960 of 2048 pixels, zijn er nog wat dingen waar je rekening mee moet houden. De foto moet 72 ppi zijn, het kleurprofiel S-rgb, en de maximale bestandsgrootte mag 700 kb zijn, in jpeg. Ik vond geen toegevoegde waarde voor TIFF of .PNG. Bijna elke fotograaf werkt met Photoshop / Lightroom, dus daar ga ik in hier verder op in.

Afbeeldingsgrootte Photoshop aanpassen

Klik op de foto om groter te zien!

Juiste maat maken in Photoshop.

Open je foto in Photoshop en ga naar Afbeelding / Afbeeldingsgrootte. In het venster pas je eerst (!) de resolutie aan in 72. Daarna pas je de langste zijde aan in 1 van eerder genoemde maten. Ik ga voor 2048 pixels als voorbeeld. Bij een liggende foto pas je de breedte aan in 2048 pixels, bij een verticale foto pas je de hoogte aan in 2048 pixels! Photoshop past automatisch de grootte van de andere zijde aan! Staan je instellingen anders in dit scherm, pas dit dan aan! Let op dat er pixels staat, gebruik ook bicubisch vloeiende verlopen. Kies 1 van de aanbevolen maten bij de langste zijde.

Bronruimte Photoshop invullen

Klik op de foto om groter te zien!

Kleurprofiel.

Voor je naar opslaan gaat, moet je nog even 2 dingen checken! Ga naar Afbeelding / Modus en kijk of je foto 8 bit is. Staat er 16-bit of wat anders, kies je voor 8-bit. Vervolgens ga je naar bewerken / omzetten in profiel ook in de balk boven. Daar moet bij bronruimte sRGB IEC61966-2.1 staan. Als dit anders is dan veranderen onder doelruimte, het vakje eronder. Werk je altijd in 8-bit en schiet je in s-RGB, kun je heel dit stukje overslaan, en gaan we de foto opslaan!

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Opslaan voor het web Photoshop
Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Opslaan voor het web Photoshop

Klik op de foto`s om groter te zien!

Opslaan (voor het web) in Photoshop.

Foto`s naar Facebook uploaden in de beste kwaliteit. Eindelijk, we kunnen opslaan! Ga naar bestand / exporteren / opslaan voor web (verouderd). Zorg dat er rechts boven JPEG staat. ( vaak staat er de 1e keer GIF ). Zet de instellingen hetzelfde als in dit voorbeeld staat. De maat hoef je niet meer te veranderen, dat heb je al eerder in Photoshop gedaan. Zet je scherm bovenaan op 2-maal tonen. Links is je originele foto, rechts hoe de foto wordt. Waar je bij mij bij “kwaliteit”50 ziet staan (foto 1), staat een vinkje, klik erop. Nu verschijnt er een schuifje. Wat je nu moet doen is slepen aan het schuifje tot je onder de rechterfoto (!) zo dicht mogelijk bij de 700 kb zit. (zie foto 2 ). Daarna opslaan ( waar je wilt) en klaar!

Exporteren Lightroom voor Facebook

Photoshop maten, Klik op de foto om groter te zien! Hieronder de uitleg.

Nu hetzelfde, maar dan voor Lightroom.

In Lightroom is het eenvoudiger. In de Bibliotheek klik je met je rechtermuisknop op de foto die je gaan uploaden. Rechtermuisknop / Exporteren / Exporteren. Kies de map waar je de foto naartoe wilt exporteren. Dit zou je bureaublad kunnen zijn bijvoorbeeld (exporteren naar specifieke map). Bij “Bestandsinstellingen” kies je JPEG en eronder bij sRGB zet je een vinkje bij “bestandsgrootte beperken tot” en vult daar 700 kb in! Eronder vul je de maten in ( in mijn geval 2048 x 1365 pixels in) en pas je de resolutie in 72 (pixels per inch) aan. Klaar! Druk op exporteren en je foto staat klaar om op Facebook te plaatsen! Let wel ! Lightroom onthoudt deze gegevens! Als je volgende keer iets wilt opslaan, maar niet voor Facebook, zet je alle vinkjes uit en zet je de resolutie weer op 300 pixels per inch. De afbeeldings-indeling weer op “origineel”, Tiff of jpeg. Niet vergeten!!!

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Het resultaat van een foto geüpload op Facebook met de settings maximaal 700 kb

Het resultaat geüpload op FB met de settings maximaal 700 kb ( en 2048x 1365 pixels groot).

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Een .PNG bestand uploaden op Facebook geeft slechtere resultaten.

Deze foto is ook weer opgeslagen met een grootte van 2048 x1365 pixels maar nu via “opslaan voor het web” als een .PNG-24. Absoluut mindere kwaliteit dan de andere 2 versies. Een .PNG uploaden op Facebook is dus geen aanrader!

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Het resultaat van een foto met "opslaan voor het web" in Photoshop, maar de kwaliteit op 70%

Het resultaat van een foto met “opslaan voor het web” in Photoshop, maar de kwaliteit op 70%. Ongeveer dezelfde kwaliteit als de foto met 700kb. Dit kan dus ook!

Foto`s uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit, korte samenvatting.

Bovenstaande foto`s met al dat blauw zijn zèèr lastig voor Facebook. Daarom heb ik deze ook gebruikt. Je ziet bij alle 3 de foto`s wel wat artefacten terug maar niet zozeer op Facebook. Je zult bij “gewone” foto`s zien, dat ze nog veel beter uit de verf komen op Facebook. Zet je ze er net zo groot op als ik: Zet er dan een watermerk in!

Maten Facebook:

2048 x 1365 pixels of staand 1365 x 2048 pixels.

720 x 480 pixels of staand 480 x 720 pixels.

960 x 640 pixels of staand 640 x 960 pixels.

Ik ga er vanuit dat je foto een verhouding van 3:2 heeft, zoals hij ook uit de camera komt. Anders geldt gewoon de langste zijde (en is de andere maat niet belangrijk). Vragen, stel ze gerust! Delen? Geen probleem!

Kort samengevat:

Maak het formaat van  je foto 2048 pixels, 960 of 720 pixels langste zijde. ( de maat van de andere zijde maakt niet uit) en 72 ppi zoals in de uitleg verteld. 

  • Uiteraard een jpeg uploaden.
  • Maximaal 700kb en wat ook goed werkt is opslaan voor het web op 70% kwaliteit.
  • 8 bit en s-rgb.
  • Plaats een duidelijk watermerk op je foto indien je groot upload!