Foto`s uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit.

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit.

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Iedere fotograaf kent het wel: Je upload foto`s op Facebook, en je foto`s zien er opeens veel minder mooi uit! (zacht uitgedrukt). Om pagina`s en de tijdlijn van Facebook snel te houden comprimeert Facebook jouw foto`s. Je hebt dit niet helemaal in eigen hand, maar je kunt je foto`s wel zo goed mogelijk plaatsen op Facebook, dus zoals Facebook het graag wil. Hieronder de foto die ik als voorbeeld ga gebruiken ( in goede kwaliteit).

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. De foto die we gaan uploaden op Facebook met de juiste maten
Dit is de foto die we op Facebook gaan plaatsen. Met name door de blauwe lucht is dit vaak een flink probleem voor Facebook. Hier ziet hij er nog gewoon prima uit. ( 50% kwaliteit via Photoshop opgeslagen)
Maten die Facebook graag ziet..

Facebook ondersteund foto`s met een langste zijde (!) met de volgende maten: 720 pixels, 960 pixels en 2048 pixels als langste zijde van je foto. De maat van de minder lange zijde van je foto maakt dus niet uit. Als de langste zijde van je foto maar 1 van bovenstaande maten heeft! Upload je dus een foto met een langste zijde van 1300 pixels, dan gaat Facebook dat aanpassen! En…..dat komt de kwaliteit helemaal niet ten goede. De compressie op Facebook gaat automatisch, maar met de juiste instellingen uploaden beperk je wel “de schade”aan je foto.

Welke instellingen moet ik gebruiken om mijn foto op de best mogelijke manier op Facebook weer te geven?

Buiten de 3 maten van 720 pixels, 960 pixels of 2048 pixels van de langste zijde van je foto, zijn er nog een paar andere dingen waar je rekening mee moet houden. De foto moet 72 ppi zijn , het kleurprofiel moet S-rgb zijn, de maximale bestandsgrootte mag 700kb zijn, en het moet natuurlijk een jpeg zijn. Een toegevoegde waarde voor een Tiff-bestand of .PNG-bestand heb ik niet kunnen vinden. Iedere serieuze fotograaf werkt met Photoshop en / of Lightroom, dus daar ga ik in deze post verder op in.

Afbeeldingsgrootte Photoshop aanpassen
Klik op de foto om deze groter te zien!

Juiste maat maken in Photoshop.

Open je foto in Photoshop en ga naar Afbeelding / Afbeeldingsgrootte. In het volgende venster pas je eerst(!)  de resolutie aan in 72. Daarna pas je de langste zijde aan in 1 van eerder genoemde maten.  Ik ga voor 2048 pixels als voorbeeld. Bij een liggende foto pas je dus het de breedte aan in 2048 pixels, bij een verticale foto pas je de hoogte aan in 2048 pixels! Photoshop pas automatisch de grootte van de andere zijde aan! Staan je instellingen anders in dit scherm, pas dit dan aan! Let op dat er pixels staan, en gebruik ook Bicubisch vloeiende verlopen. Wil je 1 van de ander eerder genoemde maten gebruiken, vul dan die bij de langste zijde in.

Bronruimte Photoshop invullen

Klik op de foto om deze groter te zien!

Kleurprofiel.

Voor je naar opslaan gaat, moet je eerst nog even 2 dingen checken! Ga naar Afbeelding / Modus en kijk of er een vinkje staat bij 8 bit. Als dit zo is prima, staat er 16-bit of wat anders, kies je voor 8-bit. Vervolgens ga je naar bewerken / omzetten in profiel. Daar moet bij Bronruimte sRGB IEC61966-2.1 staan. Als dit anders is dan kun je dat selecteren onder “doelruimte”, het vakje eronder. Werk je altijd in 8-bit en schiet je in s-RGB, kun je heel dit stukje overslaan,en gaan we de foto direct opslaan!

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Opslaan voor het web Photoshop
Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Opslaan voor het web Photoshop

Klik op de foto`s om deze groter te zien!

Opslaan (voor het web) in Photoshop.

Eindelijk, nu kunnen we de foto opslaan! Ga naar bestand / exporteren / opslaan voor web (verouderd)… Zorg eerst dat er rechts bovenaan JPEG staat. ( vaak staat er de 1e keer GIF namelijk). Zet de vinkjes en instellingen hetzelfde als in dit scherm staat, aan de maat hoef je niets meer te veranderen, dat heb je namelijk al eerder in Photoshop gedaan. Zet je scherm bovenaan op 2-maal tonen. Links is dan je originele foto, rechter scherm is hoe de foto wordt. Waar je bij mij bij “kwaliteit”50 ziet staan (foto 1), staat een vinkje achter, klik erop. Nu verschijnt er een schuifje. Alles wat je nu moet doen is slepen aan het schuifje tot je onder de rechterfoto (!) zo dicht mogelijk bij de 700 kb zit. (zie foto 2 links). Daarna opslaan ( waar je wilt) en klaar!

Exporteren Lightroom voor Facebook

Klik op de foto om deze groter te zien!

Nu hetzelfde, maar dan voor Lightroom gebruikers.

In Lightroom is het eenvoudiger gelukkig. In de Bibliotheek (!) klik je met je rechtermuisknop op je foto die je op Facebook wilt zetten. Rechtermuisknop / Exporteren / Exporteren… Daarna kies je de map waar je de foto naartoe wilt exporteren, dit kan bijvoorbeeld je bureaublad zijn (exporteren naar specifieke map). Bij  “Bestandsinstellingen” kies je JPEG en eronder sRGB en je zet een vinkje bij “bestandsgrootte beperken tot” en vult daar 700 kb in. Eronder vul je je maten in ( in mijn geval 2048 x 1365 pixels in) en pas je de resolutie in 72 (pixels per inch) aan. Klaar! Druk op exporteren en je foto staat met de juiste gegevens klaar om op Facebook te plaatsen! Let wel op! Lightroom onthoudt deze gegevens, dus als je volgende keer iets op wilt slaan, maar niet voor Facebook zet je alle vinkjes uit, zet je de resolutie weer op 300 pixels per inch en afbeeldingsindeling bijvoorbeeld weer op “origineel”of als je Tiff bijvoorbeeld. Niet vergeten!!!

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Het resultaat van een foto geüpload op Facebook met de settings maximaal 700 kb

Het resultaat van een foto geüpload op Facebook met de settings maximaal 700 kb ( en 2048x 1365 pixels groot).

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Een .PNG bestand uploaden op Facebook geeft slechtere resultaten.

Deze foto is ook weer opgeslagen met een grootte van 2048 x1365 pixels maar nu via “opslaan voor het web” als een .PNG-24. Absoluut mindere kwaliteit dan de andere 2 versies. Een .PNG uploaden op Facebook is dus geen aanrader!

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Het resultaat van een foto met "opslaan voor het web" in Photoshop, maar de kwaliteit op 70%

Het resultaat van een foto met “opslaan voor het web” in Photoshop, maar de kwaliteit op 70%. Ongeveer dezelfde kwaliteit als de foto met 700kb. Dit kan dus ook!

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit

Conclusie en korte samenvatting

Bovenstaande foto`s met al dat blauw zijn zèèr lastig voor Facebook. Daarom heb ik dezeook gebruikt, je ziet bij alle 3 de foto`s op 100% (!)wel wat artefacten terug maar niet zozeer op Facebook. Je zult bij “gewone” foto`s zien, dat ze veel beter uit de verf komen op Facebook. Zet je ze er net zo groot op als ik: Zet er dan een watermerk in!!

Maten Facebook:
2048 x 1365 pixels of staand 1365 x 2048 pixels.
720 x 480 pixels of staand 480 x 720 pixels.
960 x 640 pixels of staand 640 x 960 pixels.

Ik ga er vanuit dat je foto een verhouding van 3:2 heeft, zoals hij ook uit de camera komt. Anders geldt gewoon de langste zijde (en is de andere maat niet belangrijk). Of je bij de andere maten het beste ook maximaal 700 KB aanhoudt heb ik niet getest. Je kan dit natuurlijk zelf proberen door foto`s te uploaden op Facebook en die even zo te zetten dat enkel jij die post kunt zien. Vragen, stel ze gerust! Delen? Geen probleem!

Kort samengevat:

Maak het formaat van  je foto 2048 pixels, 960 of 720 pixels langste zijde. ( de maat van de andere zijde maakt niet uit) en 72 ppi zoals in de uitleg verteld. 

  • Uiteraard een jpeg uploaden.
  • Maximaal 700kb en wat ook goed werkt is opslaan voor het web op 70% kwaliteit.
  • 8 bit en s-rgb.
  • Plaats een duidelijk watermerk op je foto indien je groot upload!