Foto`s uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit.

Welke maten gebruik je het beste op Facebook. Hoe groot kan je ze plaatsen en hoe regel je dat. Op de manier zoals ik het hier op de pagina uitleg, blijven ze er goed uit zien!

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. De foto die we gaan uploaden op Facebook met de juiste maten

Deze foto gaan we op Facebook plaatsen. Met name de blauwe lucht is lastig voor Facebook. 

Uitleg en waar rekening mee houden.

Iedere fotograaf kent het: Je upload je foto op Facebook, en je foto ziet er vreselijk uit. Om pagina`s snel te houden comprimeert Facebook jouw foto`s. Helemaal zelf in eigen hand heb je het niet, maar je kunt ze wel zo goed mogelijk uploaden naar het platform. Zoals Facebook het graag wil dus! Hierboven de foto die ik als voorbeeld ga gebruiken.

Maten die Facebook graag ziet.

Facebook ondersteund foto`s met een langste zijde met deze maten: 720 pixels, 960 pixels en 2048 pixels. De maat van de andere zijde maakt dus niets uit. Als de langste zijde van je foto maar 1 van deze maten heeft. Upload je een foto met een andere langste zijde? Facebook past het dan aan! En dat komt de kwaliteit echt niet ten goede. De compressie op Facebook gaat automatisch, met de juiste maten beperk je “de schade” aan je foto.

Hoe je foto op zijn best op Facebook weer te geven.

Buiten de 3 langste zijdes zijn er nog wat dingen waar je rekening mee moet houden. De foto moet 72 PPI zijn, het kleurprofiel S-rgb, en de maximale bestandsgrootte mag maximaal 700 kb zijn, in jpeg. Ik vond geen toegevoegde waarde voor .TIFF of .PNG. Bijna iedereen werkt met Photoshop of Lightroom, dus daar ga ik hier niet verder op in.

Afbeeldingsgrootte Photoshop aanpassen

Klik op de foto om groter te zien!

Juiste maat maken in Photoshop.

Open je foto in Photoshop en ga naar Afbeelding / Afbeeldingsgrootte. In het venster pas je eerst (!) de resolutie aan in 72. Daarna (!) pas je de langste zijde aan in 1 van eerder genoemde maten. Ik ga (altijd ) voor 2048 pixels. Bij een liggende foto pas je de breedte aan in 2048 pixels. Bij een verticale foto, pas je de hoogte aan in 2048 pixels! Photoshop past automatisch de grootte van de andere zijde aan! Staat je instelling anders, pas dit dan aan! Let op dat er pixels staat, gebruik ook bicubisch vloeiende verlopen.

Bronruimte Photoshop invullen

Klik op de foto om groter te zien!

Kleurprofiel.

Voor je naar opslaan gaat, moet je nog even 2 dingen checken! Ga naar Afbeelding / Modus en kijk of je foto 8 bit is. Staat er 16-bit, kies je voor 8-bit. Vervolgens ga je naar bewerken / omzetten in profiel ook in de balk boven. Daar moet bij bronruimte sRGB IEC61966-2.1 staan. Als dit anders is dan veranderen onder doelruimte, het vakje eronder. Werk je altijd in 8-bit en schiet je in s-RGB, kun je heel dit stuk overslaan, en gaan we de foto opslaan!

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Opslaan voor het web Photoshop
Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Opslaan voor het web Photoshop

Klik op de foto`s om groter te zien!

Opslaan (voor het web) in Photoshop.

Foto`s naar Facebook uploaden in de beste kwaliteit. Eindelijk, we kunnen opslaan! Ga naar bestand / exporteren / opslaan voor web (verouderd). Zorg dat er rechts boven JPEG staat. ( vaak staat er de 1e keer GIF ). Zet de instellingen hetzelfde als in dit voorbeeld. De maat hoef je niet te veranderen, dat heb je al eerder in PS gedaan. Zet je scherm bovenaan op 2-maal tonen. Links is je originele foto, rechts hoe de foto wordt. Waar je bij mij bij “kwaliteit” 50 ziet staan (foto 1), staat een vinkje, klik erop. Nu verschijnt er een schuifje. Wat je nu moet doen is slepen aan het schuifje tot je onder de rechterfoto (!) zo dicht mogelijk bij de 700 kb zit. (zie foto 2 ). Daarna opslaan en klaar!

Exporteren Lightroom voor Facebook

Photoshop maten, Klik op de foto om groter te zien! Hieronder de uitleg.

Nu hetzelfde, maar dan voor Lightroom.

In Lightroom is het veel simpeler. In de Bibliotheek modus klik je met je rechtermuisknop op de foto die je gaan uploaden. Rechtermuisknop / Exporteren / Exporteren. Kies de map waar je de foto naartoe wilt exporteren. Dit zou je bureaublad kunnen zijn (exporteren naar specifieke map). Daarna kies je bij “Bestandsinstellingen” JPEG en eronder bij sRGB zet je een vinkje bij “bestandsgrootte beperken tot” en vult daar 700 kb in! Eronder vul je de maten in ( in mijn geval 2048 x 1365 pixels in) en pas je de resolutie in 72 (pixels per inch) aan. Klaar! Druk op exporteren en je foto staat klaar om op Facebook te plaatsen! Let wel Lightroom onthoudt deze gegevens! Als je volgende keer iets wilt opslaan, maar niet voor Facebook, zet je alle vinkjes uit en zet je de resolutie weer op 300 PPI. De afbeeldingsindeling weer op origineel, Tiff of Jpeg. Vergeet dit niet!

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Het resultaat van een foto geüpload op Facebook met de settings maximaal 700 kb

Het resultaat geüpload op FB met de settings maximaal 700 kb ( en 2048x 1365 pixels groot).

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Een .PNG bestand uploaden op Facebook geeft slechtere resultaten.

Deze foto is ook weer opgeslagen met een grootte van 2048 x1365 pixels maar nu via “opslaan voor het web” als een .PNG-24. Absoluut mindere kwaliteit dan de andere 2 versies. Een .PNG uploaden op Facebook is dus geen aanrader!

Fotos uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit. Het resultaat van een foto met "opslaan voor het web" in Photoshop, maar de kwaliteit op 70%

Het resultaat van een foto met “opslaan voor het web” in Photoshop, maar de kwaliteit op 70%. Ongeveer dezelfde kwaliteit als de foto met 700kb. Dit kan dus ook!

Foto`s uploaden naar Facebook in de beste kwaliteit, korte samenvatting.

Foto`s met al dat blauw zijn zeer lastig voor Facebook. Daarom heb ik deze ook gebruikt. Je ziet bij alle 3 de foto`s wel wat artefacten terug maar niet zozeer op Facebook. Je zult bij “gewone” foto`s zien, dat ze nog veel beter uit de verf komen op Facebook. Zet je ze er net zo groot op als ik: Zet er een watermerk in!

Maten Facebook:

2048 x 1365 pixels of staand 1365 x 2048 pixels.

720 x 480 pixels of staand 480 x 720 pixels.

960 x 640 pixels of staand 640 x 960 pixels.

Ik ga er vanuit dat je foto een verhouding van 3:2 heeft, zoals hij ook uit de camera komt. Anders geldt gewoon de langste zijde (en is de andere maat niet belangrijk). 

Samenvatting:

Maak het formaat van  je foto 2048 pixels, 960 of 720 pixels langste zijde. ( de maat van de andere zijde maakt niet uit) en 72 ppi zoals in de uitleg verteld. 

  • Uiteraard een jpeg uploaden.
  • Maximaal 700kb en wat ook goed werkt is opslaan voor het web op 70% kwaliteit.
  • 8 bit en s-rgb.
  • Plaats een duidelijk watermerk op je foto indien je groot upload!

Op de hoogte blijven van blogs of info? Vul dan onderaan het formulier in! Volgende blog: Verlaten bordeel.