Vuurwerk fotograferen (uitleg).

Vuurwerk Fotograferen, uitleg en tips.

Vuurwerk fotograferen. Het is erg leuk om te doen, maar je moet wel weten hoe je het moet doen. Een statief is uiteraard een must, net als een afstandbediening. Of als je een touchscreen op je camera hebt kun je die gebruiken! In dit blogje ga ik uitleggen hoe je mooie vuurwerkfoto`s kunt nemen. Ik ga het hebben over de instellingen, hoe je scherp stelt, en waar je rekening mee moet houden. Onderop de pagina staat een korte samenvatting met uitleg!

Vuurwerk fotograferen in Zoetermeer.
Vuurwerk in Zoetermeer gefotografeerd. De gebouwen erachter maken het qua belichting overigens wel lastiger!

© alle foto`s raymsfotosite.nl

Instellingen en dingen die je moet weten als je vuurwerk wilt fotograferen.

Goed statief en een afstandbediening of touchscreen had ik al genoemd. Zorg dat je bijtijds aanwezig bent, om een mooi plekje uit te zoeken. Kijk ook hoe de wind staat. Vuurwerk geeft een hoop rook, en je wilt niet dat alle rook jouw kant op komt. Zet je camera op de bulb stand! De meeste camera`s hebben tegenwoordig een aparte stand voor bulb. Bij een oudere camera zet je je camera op de M-stand, en draai je aan je wieltje tot je camera bulb aangeeft. (lees eventueel even je gebruiksaanwijzing door!)

Zet de autofocus van je lens uit en stel alvast handmatig ergens op scherp! Zet je iso-waarde op iso 100 en kies een diafragma ergens tussen F11 en de F13! Vuurwerk geeft veel licht, dus een hogere iso-waarde is vaak niet nodig! Nu is het wachten tot het vuurwerk begint.

Tekst gaat onder de  foto verder…

Vuurwerk foto. Uitleg vuurwerk fotograferen

Vuurwerk foto. Het is net een verlichte kerstboom geworden. Hier is (maar) 2 seconden belicht!

Vuurwerk fotograferen en instellingen.

Vuurwerk fotograferen is eigenlijk bijna identiek aan bliksem fotograferen. Je drukt je afstandsbediening in zodra het vuurwerk begint, en als er een (paar) explosies geweest zijn, druk je je afstandsbediening weer uit! Denk hierbij dus niet aan hele lange sluitertijden, maar aan een seconde of 3-4 maximaal! Belicht je te lang, dan heb je uitgesmeerd vuurwerk, wat niet mooi is.

Als je je eerste foto genomen hebt, kijk even hoe deze geworden is. Dan weet je direct of je ongeveer goed zit, of nog wat moet aanpassen. Vuurwerk fotograferen is ook een beetje een gevoel-kwestie. Is het vuurwerk heel fel, dan zul je wat korter moeten belichten. Bij heel fel vuurwerk kan het dus zijn dat 1,5 – 2 seconden al voldoende is. Heb je dat groene of rode vuurwerk zul je wellicht wel je 3-4 seconden moeten belichten.

Vuurwerk bij de Erasmusbrug
Vuurwerk van de Euromast van Rotterdam met zicht op de Erasmusbrug.
Vuurwerk fotograferen tips. 

Ik schiet zelf alles in raw, dan kun je naderhand makkelijker wat kleine dingen aanpassen. Je kunt je witbalans op automatisch laten staan, of bijvoorbeeld je camera op een bepaalde Kelvin-waarde zetten voor je gaat fotograferen. Ik doe het laatste vaak, ik kijk dan alvast op de live view hoe de kleuren zijn. Ben ik tevreden, dan blijf ik daar verder vanaf.

Vuurwerk in Scheveningen
Vuurwerk in Scheveningen. En dan kom ik eigenlijk gelijk op mijn volgende punt: Een stukje landschap of voorgrond maakt je foto vaak spannender dan iets als dit.

Vuurwerk met wat voorgrond, of meerdere vuurwerk-explosies op 1 foto! 

Soms is enkel vuurwerk op je foto best mooi. Echter meestal heb ik er liever wat voorgrond erop. Of een stukje van het landschap erbij. Je krijgt hierdoor wat meer diepte in je foto`s.

Wat ook leuk is, zijn meerdere explosies op 1 foto. Je doet dit door na een explosie je hand voor de lens te houden en deze bij de volgende explosie weg te halen. Na die explosie zet je de opname gelijk uit. Dit is best lastig, want op deze manier heb je snel overbelicht vuurwerk. Maar als het lukt, heb je een plaat met heel veel vuurwerk erop. Gewoon uitproberen, wel direct even het resultaat bekijken ter plekke natuurlijk.

Vuurwerk in Zoetermeer.
Vuurwerk foto. Zoetermeer, Oosterheem.

Diafragma en vuurwerk foto`s

Met je diafragma  kun je bepalen hoeveel licht je vangt. Met een laag F-nummer vang je veel (!) licht, met een hoger f-nummer minder! Is het vuurwerk dus ontzettend fel, kun je je diafragma bijvoorbeeld naar F16 zetten, dan vang je wat minder licht. Andersom hetzelfde: Is het vuurwerk niet fel, kun je een wat lager f-nummer gebruiken, waardoor je wat meer licht vangt. Denk dan bijvoorbeeld aan F8 of zo. Dit is als extra info bedoeld, vaak lukt het in de praktijk prima met de eerder genoemde instellingen. Instellingen veranderen terwijl je daar staat leiden af en maakt alles enkel lastiger. Hou het simpel zou ik zeggen.

Vuurwerk in Scheveningen.
Vuurwerk in Scheveningen.
Kort samengevat:

Korte Samenvatting

  • Statief en afstandsbediening, of touchscreen en je camera op de bulb-stand.
  • Iso-waarde van 100 en een diafragma tussen de F11 en F13.
  • Lens op manueel en handmatig alvast scherpstellen! (eventueel d.m.v inzoomen met live view).
  • Afdrukken, en na een explosie je camera weer uitzetten. In de praktijk zit je met vuurwerkfoto`s vaak tussen de 2 en 4 seconden.
  • Controleer regelmatig ter plekke even je gemaakte foto`s!

Vuurwerkshows:

In december zijn er overal in het land wel vuurwerk shows. Verkooppunten die alvast willen laten zien wat ze later gaan verkopen. Daarnaast heb je natuurlijk de vuurwerkshows in Scheveningen. Wist je dat ze ook vuurwerkshows geven in december daar, het zogenaamde winter vuurwerk? En natuurlijk kun je op Facebook bij evenementen kijken, daar vindt je ook ontzettend veel vuurwerk shows terug. Of gebruik gewoon onze grote vriend Google natuurlijk! Veel plezier, en laat eens weten of het gelukt is aan de hand van mijn uitleg! Hier nog een blogje van een vuurwerkshow.