Vuurwerk Fotograferen, uitleg en tips.

Vuurwerk fotograferen is leuk, maar je moet weten hoe. Een statief is uiteraard een must, net als een afstandsbediening. In dit blog leg ik uit hoe je vuurwerkfoto`s neemt. We kijken naar instellingen, scherpstellen, en waar je rekening mee moet houden. Onderaan de pagina staat de samenvatting.

Een mooie show in oosterheem Zoetermeer.

Vuurwerk in Zoetermeer. De gebouwen maken het lastig!

© Alle foto`s : raymsfotosite.nl

Instellingen vuurwerk wilt fotograferen.

Zorg dat je bijtijds aanwezig bent, voor een mooie plek. Kijk hoe de wind staat want vuurwerk geeft veel rook. Zet je camera op de bulb stand! Veel camera`s hebben een aparte stand voor bulb. Bij een oudere camera zet je je camera op de M-stand, en draai je aan je wieltje tot je camera bulb aangeeft.

Zet de autofocus van je lens uit en stel alvast handmatig scherp. Zet je iso op 100 en kies een diafragma tussen F11 en de F13! Vuurwerk geeft veel licht, dus een hogere iso is niet nodig! Tekst gaat onder de foto verder...!

Uitleg hoe je dit mooi vastlegt.

Het is net een verlichte kerstboom. Hier is 2 seconden belicht!

Vuurwerk fotograferen uitleg.

Vuurwerk fotograferen is bijna identiek aan bliksem fotograferen. Zodra het vuurwerk begint druk je je afstandsbediening in. Als er een (paar) explosies geweest zijn, laat je je afstandsbediening los! Denk niet aan hele lange sluitertijden, maar aan een seconde of 3-4. Belicht je te lang, heb je lelijk vuurwerk.

Als je je 1e foto genomen hebt, kijk gelijk hoe deze geworden is. Dan weet je of je goed zit. Vuurwerk fotograferen is ook best wel een gevoelskwestie. Is het vuurwerk fel, moet je korter belichten. Bij heel fel vuurwerk kan 1,5 – 2 seconden al voldoende zijn. Heb je groen of rood vuurwerk zal je wellicht wel 3-4 seconden moeten belichten.

Vuurwerk bij de Erasmusbrug

Vuurwerk in Rotterdam vanaf de Euromast met zicht op de Erasmusbrug.

Vuurwerk fotograferen uitleg en tips. 

Ik schiet in raw, dan kun je later makkelijk kleine dingen aanpassen. Je kan je witbalans op automatisch zetten, en je kan ook je camera op een bepaalde Kelvin-waarde zetten. Ik doe het laatste vaak. Ik kijk dan op de live view hoe de kleuren zijn. Ben ik tevreden, dan blijf ik er verder vanaf.

Vuurwerk in Scheveningen

Vuurwerk in Scheveningen. Een stuk landschap of voorgrond maakt je foto spannender dan dit.

Vuurwerk, meerdere explosies op 1 foto! 

Soms is alleen vuurwerk op je foto best mooi. Maar meestal heb ik liever wat voorgrond erbij. Wat leuk is, zijn meerdere explosies op 1 foto. Je doet dit door na een explosie je hand voor de lens te houden. Net voor de explosie haal je je hand weer weg. Na die explosie zet je de opname uit. Best lastig, maar als het lukt, heb je een plaat met heel veel vuurwerk erop.

Vuurwerk in Zoetermeer.

Vuurwerk foto. Zoetermeer, Oosterheem.

Diafragma en vuurwerk foto`s

Met je diafragma kan je bepalen hoeveel licht je vangt. Een laag F-nummer vangt veel licht, een hoger f-nummer minder licht. Is het vuurwerk erg fel, kan je je diafragma bijvoorbeeld naar F16 zetten. Is het vuurwerk niet fel, kan je een laag f-nummer gebruiken, waardoor je meer licht vangt. Denk aan F8 of zo. Vaak lukt het prima met de eerder genoemde instellingen.

Vuurwerk in Scheveningen.

Vuurwerk in Scheveningen tijdens het vuurwerkfestival.

Korte Samenvatting

  • Statief en afstandsbediening, en je camera op de bulb-stand.
  • Iso-waarde van 100 en een diafragma tussen F11 en F13.
  • Lens op manueel en handmatig scherpstellen! (d.m.v. inzoomen met live view).
  • Afdrukken, en na een explosie je afstandsbediening los laten. In de praktijk zit je vaak tussen de 2 en 4 seconden.
  • Controleer regelmatig ter plekke je gemaakte foto`s!

Vuurwerkshows:

In december zijn er veel vuurwerkshows. Daarnaast heb je natuurlijk de shows in Scheveningen. Wist je dat ze ook in december shows geven, het zogenaamde winter vuurwerk? Natuurlijk kan je ook op Facebook bij evenementen kijken. Daar vind je ook alle vuurwerkshows terug. Veel plezier, en laat eens weten of het gelukt. Hier nog een andere vuurwerkshow. Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Vul dan onderaan de pagina het formulier in. Volgende blog: Urbex.