Vuurwerk Fotograferen, uitleg en tips.

Vuurwerk fotograferen is leuk om te doen, maar je moet even weten hoe het moet. Een statief is uiteraard een must, net als een afstandsbediening. In dit blog ga ik uitleggen hoe je mooie vuurwerkfoto`s neemt. We kijken naar de instellingen, scherpstellen, en waar je rekening mee moet houden. Onderop de pagina staat een korte uitleg!

Een mooie show in oosterheem Zoetermeer.

Vuurwerk in Zoetermeer. De gebouwen erachter maken het qua belichting wel lastiger!

© Alle foto`s : raymsfotosite.nl

Instellingen vuurwerk wilt fotograferen.

Een statief en een afstandsbediening had ik al genoemd. Zorg dat je bijtijds aanwezig bent, om een mooi plekje uit te zoeken. Kijk hoe de wind staat want vuurwerk geeft een hoop rook. Je wil niet dat alle rook jouw kant op komt. Zet je camera op de bulb stand! Veel camera`s hebben een aparte stand voor bulb. Bij een oudere camera zet je je camera op de M-stand, en draai je aan je wieltje tot je camera bulb aangeeft. 

Zet de autofocus van je lens uit en stel alvast handmatig ergens op scherp. Zet je iso op 100 en kies een diafragma tussen F11 en de F13! Vuurwerk geeft veel licht, dus een hogere iso is niet nodig! Nu is het wachten tot het vuurwerk begint. Tekst gaat onder de  foto verder…

Uitleg hoe je dit mooi vastlegt.

Vuurwerk foto. Het is net een verlichte kerstboom geworden. Hier is maar 2 seconden belicht!

Vuurwerk fotograferen uitleg.

Vuurwerk fotograferen is bijna identiek aan bliksem. Zodra het vuurwerk begint druk je je afstandsbediening in. Als er een (paar) explosies geweest zijn, laat je je afstandsbediening los! Denk hierbij niet aan hele lange sluitertijden, maar aan een seconde of 3-4 maximaal! Belicht je te lang, dan heb je lelijk vuurwerk.

Als je je eerste foto genomen hebt, kijk even hoe deze geworden is. Dan weet je direct of je ongeveer goed zit. Vuurwerk fotograferen is ook een gevoelskwestie. Is het vuurwerk heel feldan zal je wat korter moeten belichten. Bij heel fel vuurwerk kan het dus dat 1,5 – 2 seconden al meer dan voldoende is. Heb je groen of rood vuurwerk zal je wel je 3-4 seconden moeten belichten.

Vuurwerk bij de Erasmusbrug

Vuurwerk in Rotterdam vanaf de Euromast met zicht op de Erasmusbrug.

Vuurwerk fotograferen uitleg en tips. 

Ik schiet alles in raw, dan kun je naderhand makkelijker kleine dingen aanpassen. Je kan je witbalans op automatisch zetten, maar je kan ook je camera op een bepaalde Kelvin-waarde zetten. Ik doe het laatste vaak. Ik kijk dan op de live view hoe de kleuren zijn. Ben ik tevreden, dan blijf ik daar verder vanaf.

Vuurwerk in Scheveningen

Vuurwerk in Scheveningen. Een stukje landschap of voorgrond maakt je foto spannender dan zoiets als dit.

Vuurwerk, meerdere explosies op 1 foto! 

Soms is alleen vuurwerk op je foto best mooi. Maar meestal heb ik liever wat voorgrond erop. Of een stukje van het landschap erbij. 

Wat leuk is, zijn meerdere explosies op 1 foto. Je doet dit door na een explosie je hand voor de lens te houden. net voor de explosie haal je je hand weer weg.. Na die explosie zet je de opname uit. Best lastig, want je hebt sneller overbelicht vuurwerk. Maar als het lukt, heb je een plaat met heel veel vuurwerk erop. Gewoon proberen, en gelijk even het resultaat bekijken.

Vuurwerk in Zoetermeer.

Vuurwerk foto. Zoetermeer, Oosterheem.

Diafragma en vuurwerk foto`s

Met je diafragma kan je bepalen hoeveel licht je vangt. Een laag F-nummer vangt veel licht, een hoger f-nummer minder licht! Is het vuurwerk heel fel, kan je je diafragma bijvoorbeeld naar F16 zetten, dan vang je minder licht. Is het vuurwerk niet fel, kan je een laag f-nummer gebruiken, waardoor je meer licht vangt. Denk aan F8 bijvoorbeeld. Vaak lukt het in de praktijk prima met de eerder genoemde instellingen. 

Vuurwerk in Scheveningen.

Vuurwerk in Scheveningen.

Kort samengevat:

Korte Samenvatting

  • Statief en afstandsbediening, en je camera op de bulb-stand.
  • Iso-waarde van 100 en een diafragma tussen F11 en F13.
  • Lens op manueel en handmatig vast scherpstellen! (d.m.v. inzoomen met live view).
  • Afdrukken, en na een explosie je afstandsbediening los laten. In de praktijk zit je vaak tussen de 2 en 4 seconden.
  • Controleer regelmatig ter plekke je gemaakte foto`s!

Vuurwerkshows:

In december zijn er veel vuurwerkshows. Daarnaast heb je natuurlijk de shows in Scheveningen. Wist je dat ze ook in december shows geven, het zogenaamde winter vuurwerk? Natuurlijk kan je ook op Facebook bij evenementen kijken. Daar vind je ook alle vuurwerkshows terug. Veel plezier, en laat eens weten of het gelukt. Hier nog een andere vuurwerkshow.