Ik heb het coronavirus. Mijn ziekteverloop…

Ik heb het coronavirus. Mijn ziekteverloop.

Precies een week geleden begon het “Wat is dat met mijn ademhaling zeg?”. Het muntje viel nog niet gelijk overigens. Ik kan het niet direct omschrijven als benauwdheid, maar ik kon niet goed uitademen. De 1e 3 dagen had ik dit, en het werd met de dag irritanter. Op dag 3 begon ik me minder fit te voelen. Koorts opnemen, nee minimale verhoging. Ik kreeg een unheimlich gevoel, het zal toch niet? 

Besmet met het virus.

Dezelfde dag begon mijn temperatuur op te lopen. En ja hoor, s`avonds koorts! Met 3 gezinsleden die in kritieke beroepen werken.  Dus maar gelijk actie ondernomen. Mijn vrouw verhuisdenaar de logeerkamer en ging daar slapen. Geen knuffels of zoenen meer de komende tijd! ( best lastig!). Direct alles nog beter schoon gemaakt. Deurklinken, toiletten, alles moest schoon en ik moest in quarantaine!

Het coronavirus. Mijn klachten en symptomen.

Het coronavirus. Mijn klachten en symptomen.

Besmet met het coronavirus: mijn symptomen, mijn klachten, hoe lang gaat dit duren?

De eerste 3 dagen had ik dus ademhalingsproblemen, zonder koorts. Op dag 3 kwam de koorts erbij, en begon ik mij minder fit te voelen. Dag 4 had ik ook nog koorts. Het vreemde ademhalen was ook nog aanwezig. Bah, het voelde alsof er een baksteen op mijn borst lag. Anders omschreven: een metalen pijp in mijn lijf die niet mee boog met mijn ademhaling. Best een heel vervelend gevoel! En ja, daar kwam de hoofdpijn. Waar ik al meerdere mensen over hoorde.

Een smerige, scherpe hoofdpijn was het. Paracetamol helpt gelukkig, al werkt het maar een paar uur. Duizelig en licht in mijn hoofd van het ademhalen, en ik ben zo moe zeg. En  die spieren…! Mijn rug en mijn longen, die spieren vinden dit echt niet leuk! Een aantal weken eerder had ik al influenza, en ze gaan nu flink protesteren. Waar mijn longen zitten is het het ergst. Dit blijft zo`n 2,5 dag flink pijnlijk.

Hoe lang duurt het en hoe lang?

Ik zie een arts op een nieuws-site die ook ziek geworden was. Hij verteld dat het zo`n 8-9 dagen duurt. Dag 5-7 schijnen het vervelendste te zijn, en dat klopt. Ik wordt moe, heel moe, uitgepuit gewoon zeg. Ik slaap 4 uur en ben dan een kleine 3 uurtjes op. Dit herhaalt zich de hele dag, ook s`nachts. 

Geen paniek.

Ik heb de milde vorm van het coronavirus dus. Nou ja mild, maar het kan veel slechter! De koorts is al 3 dagen verdwenen, maar ik voel me eerder slechter dan beter. Dat de koorts er niet is, stemt me gerust. Dat betekent dat ik niet tegen een flinke longontsteking aanloop. De laatste dagen is het hoesten erbij gekomen. In mijn geval valt het nog enigszins mee. Dat ik zo moe kan zijn zeg…ik slaap veel, minstens 12 uur per dag. De tijden dat ik wakker ben, ben ik half dood.

Vermeld op Facebook dat ik besmet ben. Veel mensen vragen hoe het gaat.

Hartstikke lief natuurlijk, maar ik zie er tegenop om ze allemaal te beantwoorden. Hier en daar geef ik een beetje een korte versie. Het zou nu dag 7 moeten zijn. Ik voel me iets minder slecht, en besluit een blogje te maken. Dan kan iedereen lezen hoe het gaat, en hoef ik niet steeds hetzelfde te typen. Daar heb ik echt de energie nog niet voor. Ik ben zeker niet helemaal opgeknapt, maar het lijkt langzaam de goede kant op te gaan. Hopelijk heb ik “nog maar” een dag of 3 te gaan.

Testen doen ze niet. Tenzij je op het punt staat om naar het ziekenhuis te moeten..

Ik snap dat ze niet iedereen testen, maar het zou wel fijn zijn eigenlijk. Dat ik geen koorts meer heb maar wel hartstikke beroerd ben laat er eigenlijk geen twijfel over bestaan wat ik heb. Je kunt natuurlijk minder of erger ziek worden dan ik, maar om het samen te vatten:

  • De eerste 3 dagen ademhalingsproblemen, maar het muntje valt nog niet.
  • Dag 4: Koorts erbij, baksteen op de borst gevoel en zeer pijnlijke rug (spieren en longen)
  • Dizzy en licht in het hoofd, en vooral heel heel erg moe. Het hoesten valt me nog mee. Er zijn er die een uur aan een stuk moeten hoesten. ik gelukkig (nog) niet.
  • Vanaf dag 4 leef ik op Paracetamol. De scherpe vieze hoofdpijn is hiermee goed te doen. ( dus hamster niet, zieken hebben het hard nodig!)
  • De vermoeidheid neemt nog meer toe….Nog steeds licht in mijn hoofd en die baksteen op mijn borst, zo irritant!! Maar goed, als dat het ergste is. Nog steeds living on the paracetamol overigens.
  • Dag 6 en begin dag 7 ook wat misselijk, toch lijk ik ietsje op te knappen. ( Zei hij na wederom 3,5 uur slapen overdag).
  • Knap ik nu verder op? Ik hoop het. Beter ben ik zeker nog niet, dat merk ik na het maken van dit relatief eenvoudige blogje.

Hoesten en niezen gaat al automatisch in de elleboog eigenlijk. Ik hou (veel !) afstand van mijn huisgenoten en slaap apart. Geen knuffels, zoenen of omhelzingen (best lastig !). Mijn handen zijn nog nooit zo schoon geweest van het vele handen wassen, 20 seconden is de bedoeling! Alsjeblieft, neem de regels serieus! Ik kom er vanaf met de milde variant zoals het er nu uit ziet, anderen zijn minder gelukkig. Hou afstand, zoek geen drukte op.

Je bent jong en onverslaanbaar? Kun je er mee leven als je ouder bent en er bij stil gaat staan dat je heel laconiek bent geweest? Misschien zijn er door jou laconieke gedrag wel mensen overleden! Kun je daarmee leven? We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Ik wens iedereen heel veel sterkte, en een gezond verstand!

Als het lukt voeg ik mijn ervaringen van de komende dagen ook nog toe. Thuis is hier tot dusverre gelukkig niemand ook ziek geworden. Dus het afstand houden en handen wassen helpt! Het kan natuurlijk dat jij langer koorts hebt, of meer keelpijn hebt dan ik. Ik hoop het voor je.

Update 22 maart 2020: Voornamelijk last van de druk op mijn borst. na zoveel dagen begint het vervelend te worden. Nu geen droge hoest meer, maar slijm ophoesten. rugpijn is weg en hoofdpijn is al minder. Vermoeidheid is nog wel aanwezig, en fit ook nog allerminst.

30 maart 2020: eindelijk klachtenvrij! Ik ben er toch bijna 2 weken zoet mee geweest. Na een terugslag met wat verminderde smaak en de druk op de borst weer terug, ben ik nu echt weer opgeknapt. Een test eigenlijk zou best fijn zijn, zodat je 100% weet dat je bijvoorbeeld antistoffen hebt. Inmiddels zijn we beland in oktober 2020, en het laait overal weer op helaas. Dat was ook wel verwacht, maar toch. Ik hoop niet dat ik het een tweede keer krijg. En gaan we dit ooit 100% weg krijgen? De tijd zal het leren…

Raymond, 52 jaar.