Insecten hebben het er ook moeilijk mee.

Insecten hebben het moeilijk en sterven uit. Door klimaatverandering, maar ook door de intensieve landbouw waar geen ruimte is voor de insecten die we ook zo hard nodig hebben.

Klimaatverandering.

Buiten fotograaf, ben ik natuurlijk natuurliefhebber maar ook een bezorgde burger. Dat het klimaat veranderd mag duidelijk zijn. Broeikasgassen, het kappen van tropisch regenwoud. Wellicht dat de aarde ook een eigen wil heeft. Hoe dan ook, het zal ons in de problemen gaan brengen. De poolkappen smelten, ijsberen zoeken hun heil in dorpen om eten te vinden. Het waterniveau stijgt en gaat voor enorme problemen zorgen. Trump roept dat Global Warming niet bestaat, terwijl ze in Florida iedere dag water staan weg te pompen. Tot dit straks niet meer gaat, en er een miljard mensen weg moeten. En we blijven gewoon maar doorgaan met fossiele brandstoffen. De mens kennende, wachten we tot het (bijna) te laat is.

Hoe keren we het om?

Nederland wil het voortouw nemen m.b.t klimaatverandering. De vraag is of we dit doen om de juiste redenen. We willen weer eens het beste jongetje van de klas zijn. Kosten: vele  miljarden, en wie gaat dat betalen? Wij als burgers natuurlijk. Het geld van al dat opgepompte gas, is allang in andere broekzakken verdwenen. Stel je voor dat we dat in innovatie en oplossingen gestopt hadden. Het voelt als een land die zichzelf ontwapent, terwijl de rest gewoon zijn wapenarsenaal houdt. We denken heel wat voor te stellen, maar we zijn maar een klein landje. Als we die vele miljarden erin pompen, levert dat een positieve invloed op het klimaat op van 0,00007 %. Het kan zijn dat ik nog een nulletje mis. De invloed van Nederland is zo goed als nihil. Zeker als grote vervuilers als Amerika, China en Rusland gewoon doorgaan met vervuilen.

Windmolens, kernenergie, of windenergie?

Klimaatverandering. Natuurlijk zijn er alternatieven, zoals windenergie en zonne-energie. En terwijl ik dit schrijf hoor ik mensen alweer mekkeren over “landschapsvervuiling”.  Maar die windmolens hebben ook wel een nadeel: Ze worden gemaakt in vervuilende ijzermijnen in hele slechte omstandigheden. Daarbij zullen wind en zonne-energie niet de pieken kunnen opvangen die regelmatig nodig zijn. Dus hoewel we er vroeger een groot tegenstander van waren, zullen we ook kernenergie nodig hebben. En dan hebben we het niet over de vroegere kerncentrales die met uranium werkten. De (nabije) toekomst is thorium. Kerncentrales hebben een lage CO2-uitstoot en kunnen ons helpen om de klimaatopwarming te stoppen. Al dan niet met wind en zonne-energie erbij. En ja, we zullen dat kernafval ergens moeten opslaan. Maar wat ik er van begrijp neemt dit heel weinig ruimte in, en is dit allemaal relatief veilig. De tekst gaat onder deze foto verder…

Klimaatverandering. We zullen extremer weer krijgen.

Het klimaat veranderd. De zeespiegel zal stijgen, en het weer wordt onvoorspelbaar.

Met z`n allen actie ondernemen.

Je ziet dat de jeugd zich ook zorgen maakt over klimaatverandering, en terecht natuurlijk. Als dit maar niet koren op de molen van dit kabinet is om het braafste jongetje uit de klas te gaan spelen. Alsjeblieft geen dingen overhaast en ondoordacht door onze strot te douwen. Zoals gezegd moet er zeker wat gebeuren. Maar enkel Nederland heeft natuurlijk echt geen enkele zin. Iedereen van het gas af? Dit blijkt helemaal niet zo`n geweldige oplossing te zijn, dan de regering doet voorkomen. Als we het over CO2 hebben, in ieder geval helemaal niet. En we hoeven dat gas echt niet uit Groningen te halen, maar kunnen dit ook importeren. Dat geeft ons tijd om op echte innovaties te wachten. Voorlopig zijn de eerste huizenblokken die met een warmtepomp werken alweer teruggezet op gas. Teveel uitval en slecht werkende warmtepompen. Dus zover zijn we nog lang niet.

We zullen extremer weer krijgen. Snikheet of kletsnat zal gewoon worden op rare momenten.

Klimaatverandering. Het zal steeds erger worden met vreselijke gevolgen.

Hoe nu verder?

We zullen de natuur weer de ruimte moeten geven. We moeten stoppen met het kappen van tropische regenwouden. We hebben uiteraard landbouwgrond nodig, maar ook daar zullen we de natuur de ruimte moeten geven. Stoppen met al die smerige verdelgingsmiddelen die we over gewassen sproeien. Als we klimaatveranderingen willen stoppen, moeten we ook de insecten behouden die zorgen voor ons voedsel. Maar laten we nu niet die brave burgers die  zonnepanelen gekocht hebben gaan belasten. Of elektrische auto`s, waar we toch rechtsom nog een flink deel in de staatskas van willen krijgen. Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen, en het zal offers kosten. We moeten het met alle bewoners van deze mooie planeet doen, voor het te laat is. En zolang niet iedereen hier aan mee doet, komt de voorspelling uit dat de mens zichzelf zal uitroeien. De aarde gaat het langer uithouden dan de mens, dat is een ding wat zeker is.

Zomaar wat willekeurige foto`s.

Klimaatverandering. We zullen extremer weer krijgen. Snikheet of kletsnat zal gewoon worden op rare momenten.
Snikheet of kletsnat zal gewoon worden op rare momenten.

Laten we hopen dat we met zijn allen de noodzaak zien om in te grijpen, om echt dingen te veranderen. De toekomst van de aarde en onze kinderen staat op het spel. Met z`n allen naar een betere en schonere toekomst. Wie weet is het nog niet te laat. Ook een mening hierover? Je kunt die onder dit artikel achterlaten! Op de hoogte blijven? Vul dan onderaan de pagina het formulier in. Volgende blog: Manoir Advocat.