Klimaatverandering.

Klimaatverandering. Insecten hebben het er ook moeilijk mee.

Insecten hebben het zeer moeilijk en sterven uit. Door de klimaatveranderingen, maar ook door de intensieve landbouw waar geen ruimte is voor de insecten die we ook zo hard nodig hebben.

Klimaatverandering

Buiten fotograaf, ben ik natuurlijk een natuurliefhebber maar ook een bezorgde burger. Dat het klimaat veranderd mag duidelijk zijn. Broeikasgassen, het kappen van tropisch regenwoud en misschien dat de aarde een eigen wil heeft, hoe dan ook zal het ons in de problemen brengen. De poolkappen smelten, ijsberen zoeken hun heil in dorpen om eten te vinden, met alle gevaren van dien. Het waterniveau stijgt en gaat voor enorme problemen zorgen. Trump roept dat Global Warming niet bestaat, terwijl ze in Florida iedere dag water staan weg te pompen. Tot dit straks niet meer gaat, en er een miljard mensen daar weg moeten. En we blijven gewoon maar doorgaan met fossiele brandstoffen te gebruiken, en de mens kennende,wachten we tot het (bijna) te laat is.

Hoe keren we het om?

Nederland wil het voortouw nemen m.b.t klimaatverandering en duurzaamheid. De vraag is of we dit doen om de juiste redenen. We willen weer eens het beste jongetje van de klas zijn en anderen laten zien hoe het moet. Kosten: vele vele miljarden, en wie gaat dat betalen? Ja, wij als burgers natuurlijk. Het geld van al dat opgepompte gas, is allang in andere broekzakken verdwenen. Stel je voor dat we dat in innovatie en andere oplossingen gestopt hadden. Het voelt een beetje als een land die in zijn eentje zichzelf ontwapent, terwijl de rest gewoon zijn wapenarsenaal houdt, of zelfs uitbreidt. We denken heel wat voor te stellen, maar we zijn maar een klein landje met weinig invloed. Als we die vele miljarden erin pompen, die u natuurlijk gaat betalen, levert dat een positieve invloed op het klimaat op van 0,00007 %. Het kan zijn dat ik nog een nulletje mis. De invloed van Nederland is dus zo goed als nihil. Zeker als grote vervuilers als Amerika, China en Rusland gewoon doorgaan met vervuilen.

Windmolens, kernenergie, zonne-energie of windenergie?

Natuurlijk zijn er alternatieven, zoals windenergie en zonne-energie. En terwijl ik dit schrijf hoor ik mensen alweer mekkeren over “landschapsvervuiling”. Klagen, ja daar zijn we goed in. Maar die windmolens hebben ook nog wel een nadeel: Ze worden ver weg gemaakt in vervuilende ijzermijnen in hele slechte omstandigheden. Daarbij zullen wind en zonne-energie niet de pieken kunnen opvangen die regelmatig nodig zijn. Dus hoewel we er vroeger een groot tegenstander van waren, zullen we ook kernenergie nodig hebben. En dan hebben we het niet over de vroegere kerncentrales die met uranium werkten uiteraard. Daar kunnen ook nog eens kernwapens van gemaakt worden. Nee, de (nabije) toekomst is thorium. Kerncentrales hebben een hele lage CO2-uitstoot en kunnen ons helpen om de klimaatopwarming te stoppen. Al dan niet met wind en zonne-energie erbij uiteraard. En ja, we zullen dat kernafval ergens moeten opslaan. Maar wat ik er van begrijp neemt dit heel weinig ruimte in, en is dit allemaal relatief veilig. De tekst gaat onder deze foto verder…

Klimaatverandering. We zullen extremer weer krijgen. Snikheet of kletsnat zal gewoon worden op rare momenten.

Het klimaat veranderd. De zeespiegel zal ( flink) stijgen, en het weer wordt onvoorspelbaar.

raymsfotosite.nl

Met z`n allen actie ondernemen.

Je ziet op dit moment dat de jeugd zich ook zorgen maakt om het klimaat, en terecht natuurlijk. Ik hoop alleen dat dit niet koren op de molen van dit kabinet is om het braafste jongetje uit de klas te gaan spelen, en om dingen overhaast en ondoordacht door onze strot te douwen. Zoals gezegd moet er zeker (snel) wat gebeuren, maar als wij dit als Nederland in ons eentje doen, heeft het echt geen enkele zin. Iedereen van het gas af dan? Dit blijkt helemaal niet zo`n geweldige oplossing te zijn, dan de regering het wil doen voorkomen. Als we het over CO2 hebben, in ieder geval al helemaal niet. En we hoeven dat gas echt niet uit Groningen te halen, maar kunnen dit ook importeren. Dat geeft ons ook tijd om op echte innovaties te wachten. Voorlopig zijn de eerste huizenblokken die met een warmtepomp werken alweer teruggezet op gas. Teveel uitval en slecht werkende warmtepompen. Dus zover zijn we ook nog lang niet.

Klimaatverandering. We zullen extremer weer krijgen. Snikheet of kletsnat zal gewoon worden op rare momenten.

Klimaatverandering. Het zal steeds erger worden met vreselijke gevolgen.

raymsfotosite.nl

Hoe nu verder?

We zullen de natuur echt weer de ruimte moeten geven. We moeten stoppen met het kappen van tropische regenwouden. We hebben uiteraard landbouwgrond nodig, maar ook daar zullen we de natuur de ruimte moeten geven. Ook zullen we moeten stoppen met al die smerige verdelgings-middelen die we over de gewassen sproeien. Als we de klimaatveranderingen al kunnen (willen) stoppen, willen we ook de insecten behouden die mede zorgen voor ons voedsel. Het zal geld kosten, veel geld. Maar laten we nu eens niet die brave burgers die destijds zonnepanelen gekocht hebben gaan belasten omdat er door die zonnepanelen te weinig stroom afgenomen wordt. Of die elektrische auto`s, waar we toch links of rechtsom nog een flink deel in de staatskas van willen zien te krijgen. We kunnen het niet alleen, iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen, en het zal offers kosten. We moeten het met alle bewoners van deze mooie planeet doen, voor het te laat is. En zolang niet iedereen hier aan mee wil doen, komt de voorspelling uit dat de mens zichzelf wel zal uitroeien. De aarde, ja die gaat het langer uithouden dan de mens, dat is een ding wat zeker is.

Zomaar wat willekeurige foto`s om dit artikel nog een beetje luchtig te houden.

Klimaatverandering. We zullen extremer weer krijgen. Snikheet of kletsnat zal gewoon worden op rare momenten.
Klimaatverandering. We zullen extremer weer krijgen. Snikheet of kletsnat zal gewoon worden op rare momenten.
Raymond Friederichs.
raymsfotosite.nl

Laten we hopen dat we met zijn allen de noodzaak zien om in te grijpen, en echt dingen te gaan veranderen. De toekomst van de aarde en onze kinderen staat op het spel. Met z`n allen naar een betere en schonere toekomst. Wie weet is het nog niet te laat. Ook een mening hierover? je kunt die onder dit artikel achterlaten! Heb jij het coronavirus al gehad, ik wel.