Vallei van de Statte in de Ardennen.

De vallei van de Statte, een wandeling langs de rivier de Statte in de Ardennen. Deze rivier ontspringt op de Hoge Venen (Hautes-Fagnes) op 580 m hoogte. De rivier ligt vlakbij Jalhay bij Solwaster. Het dorpje ligt aan de rand van de uitgestrekte bosgebieden van de Hoge Venen. Op een kleine 1600 meter van het begin, ligt deze mooie waterval. De waterval Cascade de Nûtons, is vooral na regen zeer fotogeniek. 1600 meter lijkt niet ver, maar voor een fotograaf  toch wel. Bij ieder fotogeniek punt of watervalletje wil je foto`s maken. Overigens kun je ook de hele wandeling van 9 kilometer maken!

Klik op de foto`s om groter te bekijken.

Vallei van de Statte. Cascade de Nutons, een hele fotogenieke waterval.

Vallei van de Statte. Cascade de Nutons is een fotogenieke waterval. Helaas had ik niet zo heel veel water.

© Alle foto`s: raymsfotosite.nl

Cascade du Nutons Een mooie waterval bij de Statte.

De wandeling gaat over ruw terrein. Met vochtig weer is het modderig en glad. Ik ben een aantal keer uitgegleden. Eenmaal heb ik de grond van dichtbij mogen aanschouwen. Waterdichte schoenen of laarzen is aan te raden. Zo kun je ook in de rivier zelf staan en mooie foto`s maken. Aan het begin van de wandeling is een parkeerplaats. Het adres is Rue Henri Fonck, Solwaster, Jalhay. Coördinaten: 50.523814, 5.975697. Onderweg passeer je een grote rots, de Rocher de Belisse. Er zijn diverse bruggen over de rivier.

Cascade de Nutons in de Ardennen bij de rivier de Statte.

Vallei van de Statte. Cascade de Nutons in de Ardennen bij de rivier de Statte. Vooral bij veel regenval erg fotogeniek.

Vallée de la Statte Solwaster. Vooral in de herfst is het hier prachtig. maar ook in de winter is het schitterend.

Vallei van de Statte, Jalhay, Solwaster. Vooral in de herfst is het hier prachtig. Maar ook in de winter is het schitterend.

Fotograferen, lange sluitertijden.

Zelf hou ik van het “melkachtige” effect van lange sluitertijden. Ik heb bij de foto`s een polarisatiefilter gebruikt, en (af en toe) een 6-stops grijsfilter. Zonder filters kun je echter mooie foto`s maken. Met een iso van 100 en F16 kom je al een heel eind. Het is ook leuk om dit een beetje af te wisselen. Een statief en afstandsbediening spreekt voor zich. Of je touchscreen natuurlijk.

Rivier de Statte. Een fotogenieke rivier in de Ardennen.

Rivier de Statte in de Ardennen. Een fotogenieke rivier die minder bekend is dan de Hoegne.

Vallei van de Statte. Mooie watervallen en leuke stroomversnellingen.

Vallée de la Statte Solwaster. Watervallen en mooie stroomversnellingen.

Vallée de la Statte Solwaster.

Cascade de Nutons, rivier de Statte in de Ardennen. Als je dapper bent, loop je nog veel verder dan ik.

De Statte, rivier in de Ardennen. Cascade de Nutons waterval.

Cascade de Nûtons in de Ardennen. Volgende keer na een flinke regenbui wil ik nog eens langsgaan bij de Statte.

Een fotogenieke rivier in de Ardennen.

Toen ik hiervoor stond dacht ik wow! In dit geval komt het op de foto een stuk minder tot zijn recht.

De Ardennen met zijn rivieren zijn geweldig.

De rivier de Statte is een zijrivier van de Hoegne. De Statte is veel minder bekend. Er wandelen wel wat mensen, maar met fotograferen heb je er geen last van. Helaas is het voor mij 3 uur rijden. Ik heb hier nog een lange wandeling voor je. En hier is er nog een. Of je nu fotografeert of niet, het is een prachtige wandeling. In de Ardennen heb je nog veel meer leuke rivieren. Bijvoorbeeld de Hoegne, en de watervallen bij Ninglinspo. In dezelfde regio vind je ook de prachtige waterval Cascade du Bayehon. Op de hoogte blijven? Vul dan het formulier onderop in.