Raym`s Fotoblog

Vallei van de Statte

Vallei van de Statte in de Ardennen.

Vallei van de Statte. De vallei van de Statte, een wandeling langs rivier de Statte in de Ardennen. Deze rivier ontspringt op de Hoge Venen (Hautes-Fagnes) op 580 m hoogte. De rivier ligt vlakbij Jalhay bij de plaats Solwaster. Het dorpje ligt aan de rand van de uitgestrekte bosgebieden van de Hoge Venen. Op een kleine 1600 meter van het begin, ligt deze mooie waterval. De waterval, Cascade de Nûtons, is vooral na regenval zeer fotogeniek. 1600 meter lijkt niet ver, maar voor een fotograaf is dat anders. Bij ieder fotogeniek punt of watervalletje wil je natuurlijk foto`s maken. Overigens kun je ook de hele wandeling van 9 kilometer maken!

Cascade de Nutons. Een mooie waterval bij de Statte.

De wandeling gaat over behoorlijk ruw terrein. Met vochtig weer is het modderig en glad. Ik ben toch een aantal keren uitgegleden. Eenmaal heb ik de grond van dichtbij mogen aanschouwen. Waterdichte schoenen of laarzen, is aan te raden. Zo kun je ook in de rivier zelf staan en mooie foto`s maken. Aan het begin van de wandeling is een parkeerplaats. Het adres hiervan is Rue Henri Fonck, Solwaster, Jalhay. Coördinaten: 50.523814, 5.975697. Onderweg passeer je een grote rots, de Rocher de Belisse. Er zijn diverse bruggen tijdens deze wandeling over de rivier.

Uiteraard kun je de foto`s groter bekijken door erop te klikken.

Vallei van de Statte. Cascade de Nutons, een hele fotogenieke waterval.

Vallei van de Statte. Cascade de Nutons, een fotogenieke waterval. Helaas hadden wij niet zo heel veel water.

© Alle foto`s: raymsfotosite.nl

Cascade de Nutons in de Ardennen bij de rivier de Statte.

Vallei van de Statte. Cascade de Nutons in de Ardennen bij de rivier de Statte. Vooral bij veel regenval erg fotogeniek.

Vallée de la Statte Solwaster. Vooral in de herfst is het hier prachtig. maar ook in de winter is het schitterend.

Vallei van de Statte, Jalhay, Solwaster. Vooral in de herfst is het hier prachtig. Echter ook in de winter is het schitterend.

Fotograferen met lange sluitertijden.

Zelf hou ik van het “melkachtige” effect van lange sluitertijden. Ik heb bij deze foto`s een polarisatiefilter gebruikt, en (af en toe) een 6-stops grijsfilter. Echter kun je ook zonder deze filters mooie foto`s maken. Met een iso van 100 en F16 kom je al een heel eind. Het is ook leuk om dit een beetje af te wisselen. Gebruik van een statief en afstandsbediening spreekt voor zich. Of je touchscreen gebruiken, als je dat hebt.

Rivier de Statte. Een fotogenieke rivier in de Ardennen.

Rivier de Statte in de Ardennen. Een fotogenieke rivier die net iets minder bekend is dan de Hoegne.

Vallei van de Statte. Mooie watervallen en leuke stroomversnellingen.

Vallée de la Statte Solwaster. Mooie watervallen en leuke stroomversnellingen.

Vallée de la Statte Solwaster.

Cascade de Nutons, rivier de Statte in de Ardennen. Als je dapper bent, loop je nog veel verder dan ik.

De Statte, rivier in de Ardennen. Cascade de Nutons waterval.

Cascade de Nûtons in de Ardennen. Volgende keer na een flinke regenbui nog eens langsgaan bij de Statte.

Een fotogenieke rivier in de Ardennen.

Toen ik hiervoor stond dacht ik wow! In dit geval komt het op de foto een stuk minder tot zijn recht.

De Ardennen met zijn rivieren zijn geweldig.

De riviert de Statte is een zijrivier van de Hoegne. De Statte is wel veel minder bekend. Er wandelen wel mensen, maar met fotograferen heb je er geen last van. Helaas is het voor mij 3 uur rijden. Ik heb hier nog een lange wandeling voor je. En hier heb ik er nog een. Of je nu ter plekke fotografeert of niet, het is een prachtige wandeling. In de Ardennen heb je nog veel meer leuke rivieren. Bijvoorbeeld de Hoegne, en de watervallen bij Ninglinspo. In dezelfde regio vind je ook de prachtige waterval Cascade du Bayehon.