Zonsopkomsten.

Zonsopkomsten met nevel en mist.

Ik fotografeer nu zo`n 15 jaar, en heb me eigenlijk zelden tot nooit er toe kunnen zetten om vroeg mijn bed uit te gaan en de zonsopkomst vast te leggen. Ik ben echt een avondmens zeg maar. Maar nu ik het diverse keren gedaan heb, zie ik hoezeer het de moeite waard is om er vroeg uit te gaan. Zacht licht, met wat geluk wat grondmist of gewone mist, en je hebt gelijk al een prachtig landschap. Heel anders dan een zonsondergang eigenlijk, wat ik hiervoor bijna altijd deed.

zonsopkomst in de polder met grondmist. Een boerderij, wat schapen en mooi licht maken van een saaie plek een mooie plek.

Een zonsopkomst met wat grondmist en mooi licht, maakt van een saaie plek al snel een mooie plek. Mijn iso-waarde had wel een klein tikje hoger gemogen trouwens.

raymsfotosite.nl
En natuurlijk is het niet altijd raak als je vroeg op staat. Soms valt het wat tegen.

Soms valt een zonsopkomst een tikje tegen. Je hoopt op veel grondmist en dat is er soms niet. Gelukkig nog wel wat lekkere kleuren.

raymsfotosite.nl
De molendriegang bij Leidschendam. Wij waren de enige mafketels die het natte weiland inliepen.

De molendriegang bij Leidschendam. Door het natte weiland om net even een mooiere foto te kunnen maken.

raymsfotosite.nl

Zonsopkomst met nevel en mist.

Als die wekker zo vroeg gaat baal je dat je je warme bedje uit moet. Maar als je dan een mooie zonsopkomst hebt,en grondmist, is dat weer snel vergeten. Ik hou meestal het weerbericht in de gaten. je hebt een koude nacht nodig onder de 13 graden, en uiteraard moet er geen, of bijna geen wind zijn. Ik probeer altijd een half uur voor zonsopkomst ter plekke te zijn. Valt het plekje wat je in gedachten had tegen, kun je nog op zoek naar een wat betere plek.

Een mooie zonsopkomst maakt van een saaie plek overdag, s`ochtends vroeg een prachtige plek.

Zonsopkomst bij de Lagenwaardse molen bij Kouderkerk aan de Rijn.

Zonsopkomst bij de Lagenwaardse molen bij Kouderkerk aan de Rijn. Het plekje viel me wat tegen maar ik kon geen andere plek meer uitkiezen.

Zonsopkomst bij de Lagenwaardse molen bij Kouderkerk aan de Rijn.

Zonsopkomst bij de Lagenwaardse molen bij Kouderkerk aan de Rijn. Ik had gehoopt ook wat mist over het water te hebben.

raymsfotosite.nl
Zonsopkomst in de polder met koeien

En soms pakt het niet geweldig uit, en heb je het gevoel dat je met een kiekje thuis bent gekomen. Deze foto haalt dus ook enkel het blog.

Molendriegang bij Leidschendam.

De molendriegang bij Leidschendam. Best een lastig plekje voor een hele spannende foto.

Op dit punt sta ik regelmatig, in de polder bij Zoetermeer. 5 minuten later werd het grijs en ging het regenen.

Op dit punt sta ik regelmatig, in de polder bij Zoetermeer. 5 minuten later werd het grijs en ging het regenen.

raymsfotosite.nl
Raymond Friederichs.
raymsfotosite.nl

Als er kansen zijn op een mooie zonsopkomst, en dan het liefste met een beetje grondmist, zal ik zeker de wekker blijven zetten. Met regelmaat pak ik nadat ik thuis ben dan nog wel even wat slaap terug. Vooral in het najaar is het best te doen, als de zon toch flink wat later opkomt dan in de zomer. Soms hoef je niet eens heel ver weg, maar voldoet een polder, een mooi landweggetje, een bos, of nog liever heide met een mooi ven erbij. Maar het is net als met alle natuurfotografie: het is niet altijd prijs. Op mijn site vindt je hier de pagina met landschappen.