Zonsopkomst met nevel en mist.

Zonsopkomsten met nevel en mist. Ik fotografeer nu zo`n 15 jaar, en heb me tot nu toe zelden ertoe kunnen zetten vroeg mijn bed uit te gaan, Maar ik vind de zonsopkomst zo mooi om vast te leggen! Ik ben echt een avondmens. Maar nu ik het diverse keren gedaan heb, zie ik dat het zo de moeite waard is. Zacht licht, met wat geluk grondmist of gewone mist, en je hebt direct al een prachtig landschap. Heel anders dan een zonsondergang, wat ik hiervoor bijna altijd deed.

zonsopkomst in de polder met grondmist. Een boerderij, wat schapen en mooi licht maken van een saaie plek een mooie plek.

Zonsopkomst met nevel en mist. Een zonsopkomst met zonnestralen en mooi licht. Het maakt van een doodgewone plek al snel een prachtige plek.

© alle foto`s raymsfotosite.nl

En natuurlijk is het niet altijd raak als je vroeg op staat. Soms valt het wat tegen.

Soms valt een zonsopkomst wat tegen. Je hoopt op veel grondmist en dat is er soms niet. Gelukkig wel fijne zachte kleuren.

De molendriegang bij Leidschendam. Wij waren de enige mafketels die het natte weiland inliepen.

De molendriegang bij Leidschendam. Door het natte weiland gewandeld om net even een andere foto te kunnen maken.

Zonsopkomsten.

Als die wekker zo vroeg gaat, baal je dat je je warme bed uit moet. Maar als je dan een mooie zonsopkomst hebt, en grondmist, is dat snel vergeten. Ik hou meestal het weerbericht in de gaten. Je hebt een koude nacht onder de 13 graden nodig, en uiteraard moet er geen wind zijn. Ik probeer altijd een half uur voor zonsopkomst ter plekke te zijn. Valt het plekje wat je in gedachten had tegen, kun je dan ook nog op zoek naar een betere plek.

Een mooie zonsopkomst maakt van een saaie plek overdag, s`ochtends vroeg een prachtige plek.

Zonsopkomst bij de Lagenwaardse molen bij Kouderkerk aan de Rijn.

Zonsopkomst bij de Lagenwaardse molen bij Koudekerk aan de Rijn. De plek viel me wat tegen maar ik kon geen andere plek meer uitkiezen.

Zonsopkomst bij de Lagenwaardse molen bij Kouderkerk aan de Rijn.

Zonsopkomst bij de Lagenwaardse molen, Koudekerk aan de Rijn. Ik had gehoopt ook mist over het water te hebben.

Zonsopkomst in de polder met koeien

En soms pakt het niet geweldig uit, en heb je het gevoel dat je met een kiekje thuis bent gekomen.

Molendriegang bij Leidschendam.

De molendriegang bij Leidschendam. Deze molens staan niet ver van mijn woonplaats.

Op dit punt sta ik regelmatig, in de polder bij Zoetermeer. 5 minuten later werd het grijs en ging het regenen.

Op dit punt sta ik regelmatig, in de polder bij Zoetermeer. 5 minuten later werd het grijs en ging het regenen.

Als er kans is op een mooie zonsopkomst, zet ik zeker de wekker. Vooral in het najaar is het best te doen, als de zon flink later opkomt. Soms hoef je niet eens heel ver weg. Soms voldoet de polder, een mooi landweggetje, ofde  heide met een mooi ven. Op mijn site vindt je hier de pagina met landschappen. De Tiendweg in Gouderak is ook zo`n, mooie plek. Op de hoogte blijven? Vul dan onderop het formulier in!