Superbloedwolfmaan.

Een superbloedwolfmaan, een bloedmaan, maar ook nog eens de eerste volle maan van het nieuwe jaar. Een bloedmaan is dus gewoon een maansverduistering. Omdat de maan nu dichterbij de aarde staat, is het ook nog eens een supermaan. Als de maan in de schaduw van de aarde komt, kleurt hij rood. De rode kleur wordt veroorzaakt door lichtverstrooiing in de atmosfeer van de Aarde.

Ik was vroeg wakker en had Rotterdam in gedachten. De 1e plek was Watertoren de Esch in Rotterdam. Van tevoren had ik al gekeken hoe de maan stond. Mijn 2e plekje was bij de SS Rotterdam, omdat ik wist dat de superbloedwolfmaan daar ook direct achter zou staan. Ik heb gekozen om de foto`s met de groothoek te nemen. Ik vind dat zelf net wat spannender, ondanks dat hij dan opeens helemaal zo groot niet meer is. 

Superwolfbloedmaan Maansverduistering bij Watertoren de Esch in Rotterdam

Superbloedwolfmaan. Maansverduistering bij Watertoren de Esch in Rotterdam. Het licht van de watertoren was nog uit.

© alle foto`s raymsfotosite.nl

Superwolfbloedmaan Maansverduistering bij Watertoren de Esch in Rotterdam

Superbloedwolfmaan. Watertoren de Esch in Rotterdam. En opeens ging het licht aan van de toren!

Maandag 21 januari 2019: De Superbloedwolfmaan.

Het hoogtepunt van de bloedmaan was om 06.13 uur. Het geduld om hier de hele nacht voor op te blijven, heb ik niet. Als je de bloedmaan met de telelens op de foto wilt zetten , zit je al snel aan hoge iso-waarden. Afhankelijk van de lichtsterkte van je lens en het aantal millimeter zit je al snel op iso 1600-3200. De maan beweegt namelijk sneller dan je denkt. Ondanks dat ik lang fotografeer, had ik mij hier toch nog in vergist. Statief met afstandsbediening is onontbeerlijk in dit geval. Ook handmatig scherpstellen is een must, want anders zal je de bloedmaan niet scherp krijgen. Liefst met gebruik van je liveview en je lens op MF ( manueel focussen).

Superbloedwolfmaan Maansverduistering bij de SS Rotterdam in Rotterdam

Superbloedwolfmaan Maansverduistering bij de SS Rotterdam in Rotterdam.

Tips, sluitertijden en handige website.

Met een te lange sluitertijd zul je geen scherpe bloedmaan fotograferen. Je zal dus je iso-waarde op moeten schroeven.
“De regel van 500”:

Met de regel van 500 kan uitgerekend worden hoe lang je maximale sluitertijd mag zijn. Officieel is het de regel van 600, maar door de hoge resolutie van de moderne camera’s zijn extreem kleine bewegingen al zichtbaar. Daarom de regel van 500, en die luid: maximale sluitertijd in seconden = 500 gedeeld door de brandpuntsafstand die vermenigvuldigd is met de cropfactor.

Enkele voorbeelden:
• 200mm op full frame: 500/(200 x 1) = 2,5 seconde
• 400mm op full frame: 500 / (400 x 1) = 1,25 seconde
• 200mm op 1,6 crop: 500 / (200 x 1,6) = 1,5 seconde
• 400mm op 1,5 crop: 500 / (400 x 1,5) = 0,8 seconde
• 100 mm op 1,5 crop: 500 / (100 x 1,5) = 3,3 seconde

Bereik je deze sluitertijd, of ga je er overheen, zet dan de ISO hoger. Betekent dit een ongewenste toename van ruis, bedenk dan dat dit het verschil is tussen een mislukte foto of een foto met wat ruis.

Bovenstaande wijsheid heb ik niet van mijzelf maar van deze website: “de bloedmaan fotograferen“. Een artikel van Nando Harmsen. Ik ben al vaker op zijn website terecht gekomen, Nandoonline. Een erg handige site met veel tips over uiteenlopende onderwerpen. 

Bloedmaan September 2015

Bloedmaan 28 september 2015.

De volgende totale maaneclips zal in Nederland pas in mei 2025 te zien zijn. Een ‘superbloedwolfmaan’ hebben we deze eeuw maar drie keer. De volgende is pas weer in het jaar 2037. Toch leuk om gezien en gefotografeerd te hebben. Meer landschappen vind je  hier.

Terug naar de blog index