Superbloedwolfmaan.

Een superbloedwolfmaan, een bloedmaan, maar ook nog eens de eerste volle maan van het nieuwe jaar. Een bloedmaan is dus een maansverduistering. Omdat de maan dichterbij de aarde staat, is het ook een supermaan. Als de maan in de schaduw van de aarde komt, kleurt hij rood. 

Rotterdam.

Dus was ik vroeg op, en had ik watertoren de Esch in gedachten. Hoe de maan stond, had ik al uitgezocht. Mijn 2e plek was de SS Rotterdam. Maar ik heb gekozen om de foto`s met de groothoek te nemen. Ik vind dat wat spannender, ondanks dat hij dan wat klein is.

Superwolfbloedmaan Maansverduistering bij Watertoren de Esch in Rotterdam

Superbloedwolfmaan. Een maansverduistering bij Watertoren de Esch in Rotterdam. 

© alle foto`s raymsfotosite.nl

Superwolfbloedmaan Maansverduistering bij Watertoren de Esch in Rotterdam

Superbloedwolfmaan. Watertoren de Esch in Rotterdam. En opeens ging het licht aan van de toren!

Maandag 21 januari 2019: De Superbloedwolfmaan.

Het hoogtepunt was om 06.13 uur. Het geduld om hier de hele nacht voor op te blijven, had ik niet. Als je de bloedmaan met de telelens op de foto zet , zit je al snel aan een hoge iso. Afhankelijk van de lichtsterkte van je lens en het aantal millimeter zit je al snel op iso 1600-3200. De maan beweegt sneller dan je denkt. Ondanks alles, had ik mij hier toch in vergist. Statief en zelf handmatig scherpstellen is een must.

Superbloedwolfmaan Maansverduistering bij de SS Rotterdam in Rotterdam

Superbloedwolfmaan Maansverduistering bij de SS Rotterdam in Rotterdam.

Tips, sluitertijden en handige website.

Met een te lange sluitertijd zal je geen scherpe bloedmaan op de foto zetten. Je zal dus je iso-waarde op moeten schroeven.

“De regel van 500”:

Met de regel van 500 kan je uitrekenen hoe lang je maximale sluitertijd mag zijn. Officieel is het de regel van 600, maar door de hoge resolutie van camera’s zijn extreem kleine bewegingen al zichtbaar. De regel van 500 is best ingewikkeld: maximale sluitertijd in seconden = 500 gedeeld door de brandpuntsafstand die vermenigvuldigd is met de cropfactor.

Enkele voorbeelden:

• 200mm op full frame: 500/(200 x 1) = 2,5 seconde
• 400mm op full frame: 500 / (400 x 1) = 1,25 seconde
• 200mm op 1,6 crop: 500 / (200 x 1,6) = 1,5 seconde
• 400mm op 1,5 crop: 500 / (400 x 1,5) = 0,8 seconde
• 100 mm op 1,5 crop: 500 / (100 x 1,5) = 3,3 seconde

Bereik je deze sluitertijd, of ga je er overheen, zet dan de ISO hoger. Betekent dit een ongewenste toename van ruis, bedenk dan dat dit het verschil is tussen een mislukte foto of een foto met wat ruis.

Bovenstaande wijsheid  kom van : “de bloedmaan fotograferen“. Ik ben al vaker op zijn website terecht gekomen. Een erg handige site met veel tips over diverse onderwerpen.

Bloedmaan September 2015

Bloedmaan 28 september 2015.

De volgende totale maaneclips zal in Nederland pas in mei 2025 te zien zijn. Een ‘superbloedwolfmaan’ hebben we deze eeuw maar drie keer. De volgende is pas weer in het jaar 2037. Toch leuk om gezien en gefotografeerd te hebben. Meer landschappen vind je hier. Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Vul dan onderaan de pagina het formulier in. Volgende blog: Urbex.

Terug naar de blog index