Superbloedwolfmaan 2019.

Superbloedwolfmaan.

Een superbloedwolfmaan? Dit is een bloedmaan, maar ook nog eens de eerste volle maan van het nieuwe jaar. Een bloedmaan is dus “gewoon” een maansverduistering. Omdat de maan nu dichterbij de aarde staat, is het ook nog eens een supermaan. Als de maan in de schaduw van de aarde komt, kleurt hij rood. De rode kleur wordt veroorzaakt door lichtverstrooiing in de atmosfeer van de Aarde. Een fenomeen wat een paar keer per jaar voorkomt overigens.
Ik was vroeg wakker en had Rotterdam in mijn hoofd om de bloedmaan te fotograferen. Mijn eerste plekje was Watertoren de Esch in Rotterdam. Van tevoren had ik al gekeken hoe de maan stond, namelijk in het (noord)-westen. Mijn 2e plekje was bij de SS Rotterdam, omdat ik wist dat de superbloedwolfmaan daar ook direct achter zou staan. Ik heb gekozen om de foto`s met de groothoek te nemen. Ik vind dat zelf net wat spannender, ondanks dat hij dan opeens helemaal zo groot niet meer is. En eerlijk is eerlijk: Mijn telelens-foto`s van de bloedmaan vond ik net iets te lang belicht, waardoor ik net dat tikje scherpte mistte.

Superwolfbloedmaan Maansverduistering bij Watertoren de Esch in Rotterdam

Superbloedwolfmaan. De maansverduistering bij Watertoren de Esch in Rotterdam. Hier was het licht van de watertoren nog uit helaas.

© alle foto`s raymsfotosite.nl

Superwolfbloedmaan Maansverduistering bij Watertoren de Esch in Rotterdam
Superbloedwolfmaan. De maansverduistering bij Watertoren de Esch in Rotterdam. En opeens ging het licht aan van de toren!

Maandag 21 januari 2019: De Superbloedwolfmaan.

Het hoogtepunt van de bloedmaan was om 06.13 uur. Het geduld om hier de hele nacht voor op te blijven, heb ik dan weer niet. Als je de bloedmaan met de telelens wilt fotograferen, zit je al snel aan hoge iso-waarden. Afhankelijk van de lichtsterkte van je lens en het aantal millimeter zit je al snel op een iso-waarde van 1600 of een iso-waarde van 3200. De maan beweegt namelijk sneller dan je denkt. Ondanks dat ik al heel lang fotografeer, had ook ik mij hierin nog vergist. Een statief en afstandsbediening in onontbeerlijk in dit geval. Ook handmatig scherpstellen is een must, want anders zul je de bloedmaan niet scherp krijgen. Liefst nog met gebruik van je liveview dus en ingezoomd scherpstellen met je lens op MF ( manueel focussen).

Superbloedwolfmaan Maansverduistering bij de SS Rotterdam in Rotterdam

Superbloedwolfmaan Maansverduistering bij de SS Rotterdam in Rotterdam.

Tips, sluitertijden en handige website voor het fotograferen van een bloedmaan.

Met een te lange sluitertijd zul je geen scherpe bloedmaan fotograferen. je zult dus je iso-waarde op moeten schroeven.
“De regel van 500”:

Met de regel van 500 kan uitgerekend worden hoe lang je maximale sluitertijd mag zijn. Officieel is het de regel van 600, maar door de hoge resolutie van de moderne camera’s zijn extreem kleine bewegingen al zichtbaar. Daarom de regel van 500, en die luid: maximale sluitertijd in seconden = 500 gedeeld door de brandpuntsafstand die vermenigvuldigd is met de cropfactor.

Enkele voorbeelden:
• 200mm op fullframe: 500/(200 x 1) = 2,5 seconde
• 400mm op fullframe: 500 / (400 x 1) = 1,25 seconde
• 200mm op 1,6 crop: 500 / (200 x 1,6) = 1,5 seconde
• 400mm op 1,5 crop: 500 / (400 x 1,5) = 0,8 seconde
• 100 mm op 1,5 crop: 500 / (100 x 1,5) = 3,3 seconde

Bereik je deze sluitertijd, of ga je er overheen, zet dan de ISO hoger. Betekent dit een ongewenste toename van ruis, bedenk dan dat dit het verschil is tussen een mislukte foto of een foto met wat ruis.

Bovenstaande wijsheid heb ik niet van mijzelf maar van deze website: “de bloedmaan fotograferen“. Een artikel van Nando Harmsen. Ik ben al vaker op zijn website terecht gekomen, namelijk Nandoonline. Een erg handige site met veel tips over uiteenlopende onderwerpen. Vandaar dat ik even netjes hier reclame voor zijn blog maak. Zeker een aanrader om zijn diverse artikelen eens te lezen! Soms denk ik ook wel eens na over het klimaat.

Bloedmaan September 2015

De bloedmaan van 28 september 2015.

De volgende totale maan-eclips zal in Nederland pas in mei 2025 te zien zijn. En een ‘superbloedwolfmaan’ hebben we deze eeuw maar drie keer. De volgende is pas in weer in het jaar 2037. Toch leuk om gezien en gefotografeerd te hebben, omdat ik bij de volgende superbloedwolfmaan al met een AOW-tje thuis zit. Een grapje natuurlijk, maar het is wel zo. Ik hoop dat je dit een leuk artikel vond om te lezen, en laat gerust ene reactie achter, dat is altijd leuk om te krijgen natuurlijk. Meer landschappen vindt u op mijn website hier.

Terug naar de blog index