Zeevonk. 23 juni 2022.

Zeevonk, een alg wat licht geeft om zijn vijanden af te schrikken. We noemen dit natuurverschijnsel ook wel Bioluminescentie. Bioluminescentie is het uitstralen van licht door organismen, een vorm van chemoluminescentie. Vijanden schrikt het misschien af, maar ons mensen trekt het zeker aan. Een mooi natuurverschijnsel die laat in de avond te zien is.

Wanneer en waar is zeevonk te zien?

Je kunt dit natuurverschijnsel zien als het warm geweest is, en er niet teveel wind geweest is. Je ziet het pas als het donker is. Van ongeveer 23.30 tot wellicht 01.30 uur of later nog. Indien het erg aanwezig is, kan je de golven zien oplichten. Het kan echter ook tevoorschijn komen als je door het water loopt of zwemt, of een hand zand in het water werpt.

Zeevonk bij Katwijk aan Zee bij de uitwatering.

Zeevonk bij Katwijk aan Zee bij de buitenwatering. Adres: Katwijk aan Zee 52.210566, 4.400009

© Alle foto`s: raymsfotosite.nl

Fotograferen, welke instellingen.

Omdat het eind van de avond pas te zien is, moet je inspelen op de omstandigheden. Ten eerste heb je een groot diafragma ( laag F-nummer) nodig , ten tweede een hoge iso. Qua diafragma is een F2.8-F4 aan te raden ( liefst lager). Bij de isowaarde moet je denken aan iso 800, 1600 of 3200, soms zelf nog hoger. Bovendien ligt het er aan hoe fel de zeevonk is. Is het heel fel, dan kun je wellicht met iso 400-800 uit de voeten. Nadeel is wel dat deze hoge iso-waardes ruis in de hand werken. Vooral bij crop-camera`s is dit het geval. Tevens is het belangrijk om handmatig scherp te stellen! Zet de Af op je lens uit, en stel liefst scherp met de liveview ( liefst ingezoomd). Eventueel kan een zaklamp helpen met focussen.

Tekst gaat verder onder de foto…. 

Zeevonk bij Katwijk aan Zee. Het zijn algen die licht geven om hun vijanden af te schrikken. We noemen dit Bioluminescentie. Tips en waar het te zien is!

Zeevonk, lichtgevende algen om vijanden af te schrikken. Hier gooide ik een hand zand in het water.

Instellingen zeevonk fotograferen.

Ik gebruik de bulb-stand Je kan de camera ook op manueel zetten (M). Bekijk gelijk het resultaat, en kijk of je langer moet belichten! Autofocus zal slecht uitpakken! Als je van plek verandert, moet je even opnieuw handmatig scherpstellen. Autofocus zal slecht uitpakken!

Meer tips, Facebookgroepen, en waar goed te fotograferen, verder onderaan deze pagina!

Een hand zand in het water, en ze lichten direct op!

Handmatig scherp gesteld. Een hand zand, en de camera een aantal seconden open.

Je ziet deze algen als het warm geweest is en er weinig wind geweest is.

Je ziet de algen als het warm geweest is en er weinig wind geweest is.

Bioluminescentie in de golven bij Katwijk aan Zee.

Bioluminescentie in de golven bij Katwijk aan Zee. Het is hier echter maar lichtjes te zien.

Zeevonk bij Egmond aan zee.

Na 4 x voor niets geweest te zijn bij Katwijk aan zee, en bij Slag Beukel bij ‘s-Gravenzande was ik het zat. Ik besloot mijn geluk eens te beproeven bij Egmond aan Zee. Eindelijk had ik geluk: waar het elders amper te zien was, had ik zeer felle zeevonk in de golven! Er ligt een zandbank voor de kust, en de golven kleuren fel blauw! Ik stond hier op het strand. Het was de nacht van 8 op 9 juli 2023.

Een sup board, met op de achtergrond zeer felle zeevonk.

Een sup board, met op de achtergrond zeer felle zeevonk.

De beweging van de golven veroorzaakt een chemische reactie, ook wel bioluminescentie genoemd.

De beweging van de golven veroorzaakt een chemische reactie, ook wel bioluminescentie genoemd.

Een opmerkelijk natuurverschijnsel als de zee fel blauw oplicht.

Een opmerkelijk natuurverschijnsel als de zee fel blauw oplicht.

In de loop van juni, wanneer de temperatuur oploopt, groeit ook de algenpopulatie in de Noordzee.

In de loop van juni, wanneer de temperatuur oploopt, groeit ook de algenpopulatie in de Noordzee.

Felle zeevonk aan de kust bij Egmond aan zee.

Felle zeevonk aan de kust bij Egmond aan zee.

De piek van het zeevonkseizoen ligt meestal aan het einde van juni en het begin van juli.

De piek van het zeevonkseizoen ligt meestal aan het einde van juni en het begin van juli.

Felle zeevonk in de nacht bij Egmond aan Zee.

Helaas kwam er rond 00.30 uur zeemist opzetten. Want toen ik om 02.00 uur wegging, was het nog ontzettend fel! De foto`s worden er dan niet mooier op, dus toch maar richting huis gegaan toen.

Facebookgroepen over zeevonk, en goede plekken.

Katwijk aan Zee is 1 van de favoriete spots van mensen. Maar ook bij de Vissershaven van Scheveningen kun je het regelmatig zien. Een andere plek waar het regelmatig gezien wordt is Slag Beukel bij ‘s-Gravenzande. Als je geluk hebt kun je het ook zien bij het Palendorp in Petten.  Daarnaast is het soms in Zeeland of bij de Wadden zichtbaar. En bij Egmond aan Zee is een goede plek. Daar was ik 8 juli 2023.

Lastig te voorspellen.

Garantie is er nooit, zeevonk blijft lastig te voorspellen. Maar een aantal warme dagen, met weinig wind ( liefst aanlandig dus), en je hebt een goede kans. Ga niet te vroeg weg, en loop door het water of gooi een paar handen zand in het water, om te zien of het er is. Belangrijk zijn i.i.g. de tips eerder op deze pagina: Hoge iso, laag f-nummer en handmatig scherpstellen! Ik ga er vanuit dat je begrijpt dat een statief hierbij onmisbaar is. Ook ik moet mijn beste foto`s van dit natuurfenomeen nog steeds zien te schieten. Hou tevens bovenstaande Facebook groepen in de gaten. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, urbex- informatie of andere info, vul dan onderaan de pagina het formulier in! Mijn volgende blog gaat over de Zwarte Stern.