Zeevonk. 23 juni 2022.
Zeevonk, een alg wat licht geeft om zijn vijanden af te schrikken. We noemen dit natuurverschijnsel ook wel Bioluminescentie. Bioluminescentie is het uitstralen van licht door organismen, een vorm van chemoluminescentie. Vijanden schrikt het misschien af, maar ons mensen trekt het zeker aan. Een mooi natuurverschijnsel die laat in de avond te zien is.
Wanneer en waar is zeevonk te zien?
Je kunt dit natuurverschijnsel zien als het warm geweest is, en er niet teveel wind geweest is. Je ziet het pas als het donker is. Van ongeveer 23.30 tot wellicht 01.30 uur of later nog. Indien het erg aanwezig is, kan je de golven zien oplichten. Het kan echter ook tevoorschijn komen als je door het water loopt of zwemt, of een hand zand in het water werpt.
Zeevonk bij Katwijk aan Zee bij de buitenwatering. Adres: Katwijk aan Zee 52.210566, 4.400009
© Alle foto`s: raymsfotosite.nl
Fotograferen, welke instellingen.
Omdat het eind van de avond pas te zien is, moet je inspelen op de omstandigheden. Ten eerste heb je een groot diafragma ( laag F-nummer) nodig , ten tweede een hoge iso. Qua diafragma is een F2.8-F4 aan te raden ( liefst lager). Bij de isowaarde moet je denken aan iso 800, 1600 of 3200, soms zelf nog hoger. Bovendien ligt het er aan hoe fel de zeevonk is. Is het heel fel, dan kun je wellicht met iso 400-800 uit de voeten. Nadeel is wel dat deze hoge iso-waardes ruis in de hand werken. Vooral bij crop-camera`s is dit het geval. Tevens is het belangrijk om handmatig scherp te stellen! Zet de Af op je lens uit, en stel liefst scherp met de liveview ( liefst ingezoomd). Eventueel kan een zaklamp helpen met focussen.
Tekst gaat verder onder de foto….
Zeevonk, lichtgevende algen om vijanden af te schrikken. Hier gooide ik een hand zand in het water.
Instellingen zeevonk fotograferen.
Persoonlijk gebruik ik de bulb-stand Je kan de camera ook op de manueel zetten ( M), en een seconde of 2-3 belichten. Dit is afhankelijk welke iso en diafragma je gekozen hebt. Bekijk gelijk het resultaat, en kijk of je wat aan moet passen! Als je van plek verandert, moet je even opnieuw handmatig scherpstellen. Autofocus zal slecht uitpakken!
Meer tips, Facebookgroepen, en waar goed te fotograferen, verder onderaan deze pagina!
Facebookgroepen over zeevonk, en goede plekken.
Katwijk aan Zee is 1 van de favoriete spots van veel mensen. Maar ook bij de Vissershaven van Scheveningen kun je het regelmatig zien. Een andere plek waar het regelmatig gezien wordt is Slag Beukel bij ‘s-Gravenzande. Als je veel geluk hebt kun je het ook zien bij het Palendorp in Petten. Soms ook tussen al deze hotspots in. Daarnaast is het soms ook in Zeeland of bij de Waddeneilanden zichtbaar. Op alle groene tekst kan je klikken.
Facebookgroepen:
- Zeevonk Katwijk
- Zeevonk alert Scheveningen
- En nog een Facebookgroep.
Lastig te voorspellen.
Garantie is er nooit, zeevonk blijft lastig te voorspellen. Maar een aantal warme dagen, met weinig wind ( liefst aanlandig dus), en je hebt een goede kans. Ga niet te vroeg weg, en loop door het water of gooi een paar handen zand in het water, om te zien of het er is. Belangrijk zijn i.i.g. de tips eerder op deze pagina: Hoge iso, laag f-nummer en handmatig scherpstellen! Ik ga er vanuit dat je begrijpt dat een statief hierbij onmisbaar is. Ook ik moet mijn beste foto`s van dit natuurfenomeen nog steeds zien te schieten. Hou tevens bovenstaande Facebook groepen in de gaten. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, urbex- informatie of andere info, vul dan onderaan de pagina het formulier in!