Vliegend hert. Limburg, 25 juni 2020.
Het vliegend hert is de grootste kever van Europa. Vooral het mannetje met zijn grote kaken is indrukwekkend. Vergis je niet, de vrouwtjes kunnen veel harder bijten. Met wat speurwerk, kun je heel wat plekken achterhalen. In Nederland komt de soort voor op de Veluwe, het Reichswald, Zuid Limburg en Noord Twente.
Het vliegend hert is geen makkelijke soort. Je ziet ze pas in de avonduren. In de schemering gaan ze vliegen, op zoek naar vrouwtjes. Het zijn hele onbeholpen vliegers. Soms ploffen ze zo op de grond neer. Het vliegend hert is een beschermde soort. Ze houden van oude eiken en holle wegen.Â
Vliegend hert, een zeldzame verschijning. Het is de grootste kever van Europa. Hier zit hij in een “dreighouding”. Locatie: Zuid-Limburg.
© All pictures raymsfotosite.nl
Bij dit vliegende hert, steekt een vleugel uit achter zijn schild. Wellicht van een matige landing, of een gevecht met een ander mannetje.Â
2 mannetjes. Een gevecht kwam er niet echt van. De rechter is ook een stuk groter dan de linker. Het was al schemerig, dus ik heb hier heel lichtjes ingeflitst.
Lucanus cervus, het blijft een imposante verschijning. We zagen ook een vrouwtje op een boomstam. Vanwege het krappe licht, kwamen we daar helaas niet meer aan toe.
Vliegende herten.
De kevers hebben oud, rottend eikenhout nodig. Dat is te vinden in afstervende eikenbomen die zijn aangetast door de tonderzwam. Vroeger was er zat eikenhout, in houtwallen langs bosranden en holle wegen. En vooral langs de holle wegen gedijde het vliegend hert, omdat de schuin oplopende bermen zo goed in de zon liggen. Heel soms zie je ze overdag als je geluk hebt. Deze dag heb ik 3 uur moeten zoeken om er twee te vinden. En dat met 33 graden!Â
Het vliegende hert, met gebruik van een macroflitser. Zonder flits vind ik mooier, maar soms kan het niet anders.
Het blijft toch een imposante verschijning!
Maatregelen bescherming.
Gelukkig worden er diverse maatregelen genomen om de vliegende herten te beschermen. Tegenwoordig worden diverse wegen in het leefgebied van de kever voor verkeer afgesloten in het seizoen dat deze zich veel laat zien. Tevens worden op diverse plekken broedstoven aangebracht, waar de larven van de kever zich kunnen nestelen. Ze zijn nu op een aantal plekken aanwezig, maar enkel op die plekken. In mei, juni en juli, heb je de beste kansen om de mooie kever te spotten. Volgend blog: Macro.