Springspin

Springspin met jonkies op haar rug. 25-06-2020.

Springspin, als ik het goed heb de schorsmarpissa. Wat ik niet wist, is dat deze spinnen hun jonkies op hun lijf meenemen. Zo bizar om te zien zeg! En dit soort dingen zie je enkel als je aan macrofotografie doet. De schorsmarpissa (Marpissa muscosa) is een in Nederland algemene spin, behorend tot de springspinnen die geregeld binnen kunnen worden aangetroffen. Het mannetje wordt 6 tot 8 mm groot, terwijl het vrouwtje de 8 tot 13 mm haalt. Dit exemplaar was iets minder dan 1 centimeter groot. Ik heb de Canon 7D gebruikt met de 100 mm macrolens. Daarbij heb ik twee tussenringen gebruikt: 1 van 12 mm en 1 van 25 mm.

Klik op de foto`s om ze te vergroten.

Springspin. Ze heeft haar jongen op haar rug. Een Schorsmarpissa

Springspin. Ze heeft haar jongen op haar rug. Een Schorsmarpissa. Ik had dit zelf nog nooit eerder gezien.

© All pictures raymsfotosite.nl
Springspin. Ze heeft haar jongen op haar rug. Een Schorsmarpissa

De kop van dit springspinnetje. Ik zou graag nog meer vergroting hebben, maar dat is met levende diertje niet zo eenvoudig. Je hebt ook nòg meer licht nodig, of je moet flitsen ( wat op zich niet erg is overigens).

Springspin. Ze heeft haar jongen op haar rug. Een Schorsmarpissa

Deze schorsmarpissa draagt al haar jonkies op haar lijf. Nooit geweten dat ze dat doen.

Springspin. Ze heeft haar jongen op haar rug. Een Schorsmarpissa

De wondere wereld van de macrofotografie. Ik ben sowieso gek op spring-en andere spinnen. Nou ja, om te fotograferen dan uiteraard.

Springspinnen.

De schorsmarpissa houdt zich bij voorkeur op zonnige verticale vlakken zoals bomen of palen op, mits er een gaatje in de buurt is waar ze bij onraad snel kan wegkruipen. De prooi wordt beslopen en dan onverhoeds besprongen. Zoals alle springspinnen heeft de schorsmarpissa een buitengewoon goed ontwikkeld gezichtsvermogen. Van de acht spinnenogen zijn er twee, de voormiddenogen, veel groter dan de andere. De achterzijogen staan ver naar achteren. Hier lag ik op betonnen platen om haar te fotograferen,terwijl het ruim 30 graden was! Hier nog een website met meer foto`s en informatie over springspinnen.