Raym`s Fotoblog

Spinnen

Spinnen.

Spinnen, erg leuk om te fotograferen. Dan heb ik het natuurlijk niet over die gigantische exemplaren die soms in je huis kunnen rondlopen. Echter de schorsmarpissa met die enorme ogen, vind ik echt super gaaf. Overigens is dat een springspin. Oudere exemplaren blijven beter zitten dan jonge exemplaren, 3 keer raden wat ik had. In Soesterberg kwam ik de kraamwebspin tegen met een bal jongen onder haar lijf. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van de stack-functie van de Canon 90D.

Het groen kaardertje kende ik zelf niet, maar dat is niet verwonderlijk, aangezien dit spinnetje maar 5 millimeter groot wordt. De Wolfspin zie ik hier veel bij het Bentwoud. Wat niet wil zeggen dat het een makkie is trouwens.

Klik op de foto`s om nog iets groter te bekijken!

Kraamwebspin.

Stack van de kraamwebspin met de canon 90D. Spinnen zijn zo gaaf.

Stack van de kraamwebspin met de canon 90D. Ze draagt haar jongen mee in een grote bal onder haar lijf.

© Alle foto`s: raymsfotosite.nl

Kijk die bal onder haar lijf waar al haar jongen in zitten.

Spinnen, de kraamwebspin. Ze danken hun naam aan hun vorm van broedzorg waarbij een web wordt gemaakt dat dient als een soort kraamkamer.

Kraamwebspinnen danken hun Nederlandse naam aan hun vorm van broedzorg waarbij een web wordt gemaakt dat dient als een soort kraamkamer.

Kraamwebspin met jongen onder haar lijf. Gestacked met diverse beelden van de Canon 90D.

Spinnen: de kraamwebspin. Wat een gave spin als ze jongen heeft.

Zonder jongen onder haar lichaam, is ze een stuk minder imposant. Maar wat imposant is ze met jongen zeg.

Schorsmarpissa.

De schorsmarpissa is een gave spin met enorme ogen. Ze behoren tot de springspinnen en het is een zeer algemene spin. Makkelijk vastleggen is weer een ander verhaal. Vooral jonge spinnen zijn zeer beweeglijk!

Ik ben gek op spinnetjes, ze doen immers niets.

Spinnen: de schorsmarpissa. Wat een gave spin met die grote ogen. Ongevaarlijk spinnetje uiteraard.

De schorsmarpissa is zo gaaf met die grote ogen.

De schorsmarpissa wilde ik al zo lang eens vastleggen. Al kan het natuurlijk altijd nòg beter.

Spinnen. Dit is de schorsmarpissa, een springspin.

Dit jonge exemplaar was zeer beweeglijk en druk. Dat maakte het best lastig om te fotograferen.

Wolfspin.

Wederom spinnen met jongen, namelijk de wolfspin. Wolfspinnen zijn lichtgrijs tot donkerbruin, vaak getekend met strepen of vlekjes. De lichaamslengte varieert van 0,4 tot 4 centimeter. Sommige leven in holtes om hun prooien op te wachten, terwijl andere rondzwerven op zoek naar een geschikt slachtoffer. In tegenstelling tot de meeste andere spinnen hebben wolfspinnen een goed gezichtsvermogen en kunnen zodoende goed jagen.

Een wolfspin. Ook deze spin draagt haar jongen onder haar lijf.

Een wolfspin. Ook deze spin draagt haar jongen onder haar lijf. Na deze foto zie je hoe de jongen op haar rug kruipen.

Wolfspin. Ze heeft haar jongen op haar rug. Ik had dit zelf nog nooit eerder gezien.

Ze heeft haar jongen op haar rug. Ik had dit nog nooit eerder gezien.

Wolfspin. Ze heeft haar jongen op haar rug. Ik had dit zelf nog nooit eerder gezien.

Deze wolfspin lijkt groot, maar is net 1 centimeter groot. Niets om angstig van te worden dus.

Wolfspin. Ze heeft haar jongen op haar rug. Ik had dit zelf nog nooit eerder gezien.

Alle spinnen behoren tot de geleedpotigen. Soms gebruiken ze hun spinsel als een soort reddingslijn.

Groen kaardertje.

Deze kleine spin bereikt een lichaamslengte van ongeveer 3 tot 5 millimeter! Hij is groen, en dient als camouflage op de bladeren waar de spin op leeft. Hij heeft een soort omgebouwde spintepel die dient om zeer fijn spinrag te maken. Het was een flinke opgave om dit zeer kleine spinnetje vast te leggen. Ik heb het gedaan met de Canon 90D en de Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra Macro APO Lens 2:1.

Spinnen, het groen kaardertje. Deze kleine spin bereikt een lichaamslengte van ongeveer 3 tot 5 millimeter. De kleur is groen, en dient als camouflage

Spinnen, het groen kaardertje. De kleine spin bereikt een lichaamslengte van ongeveer 3 tot 5 millimeter. De kleur is groen, en dient als camouflage.

Groen kaardertje. Niet veel groter dan 0.5 centimeter groot.

Groen kaardertje. Niet veel groter dan 0.5 centimeter groot. Ik wilde nog dichterbij, maar daar was hij het niet mee eens.

Kameleonspin of krabspin.

Kameleonspinnen hebben, zoals de meeste krabspinnen, een relatief klein kopborststuk en een groot, haast bolvormig achterlijf. De vrouwtjes kunnen 10 mm lang worden, terwijl de mannetjes niet langer dan 5 mm worden. Jonge mannetjes kunnen vroeg in de zomer vrij klein en moeilijk te ontdekken zijn. Kameleonspinnen zijn geel of wit, afhankelijk van de kleur van de bloem waarin ze zich ophouden. Dankzij deze camouflage kunnen ze hun prooien verrassen..

Camouflage.

Kameleonspinnen maken geen web, maar verschuilen zich in bloemen, waar ze bezoekende insecten bij verrassing grijpen en leegzuigen. De leeggezogen prooi blijft soms aan de bloem hangen, wat de aanwezigheid van de spin kan verraden..

Ook weer een krabspin of kameleonspin, Misumena vatia.

Spinnen, de kameleonspin. Ze passen zich aan op de bloem waar ze zich op bevinden.

Kameleonspin of krabspin. Deze heeft zich in geel gecamoufleerd.

Kameleonspin of krabspin. Deze heeft zich in geel gecamoufleerd.

Kameleonspin. Kameleonspinnen zijn geel of wit, afhankelijk van de kleur van de bloem waarin ze zich ophouden. Dankzij deze camouflage kunnen ze hun prooien verrassen.

Kameleonspin. Kameleonspinnen zijn geel of wit, afhankelijk van de kleur van de bloem waarin ze zich ophouden. Dankzij deze camouflage kunnen ze hun prooien verrassen..

Insecten overig. De gewone kameleonspin is een goed gecamoufleerde spin uit de familie der krabspinnen.

De gewone kameleonspin is een goed gecamoufleerde spin uit de familie der krabspinnen.

Spinnen zijn niet eng.

Ik ben gek op spinnen, behalve die ontzettend grote spinnen die je soms wel eens in huizen tegenkomt. Een grote huisspin kan bijvoorbeeld wel 6 centimeter groot worden. Daar ben ik zeker ook geen liefhebber van kan ik je zeggen. Het scheelt ook enorm als je weet welke spin het is die je ziet. En laten we wel zijn: we zien ze liever buiten dan binnen. Dit is een lijstje van de grootste spinnen op de wereld. De meesten van die soorten, kom ik ook niet graag tegen. Onderaan dit blog kun je reageren, mijn blog volgen kan helaas niet meer. Die plugin veroorzaakte enkel maar problemen. Oh ja: slaap lekker!