Raym`s Fotosite

Dieren en Macrofotografie…

Macrofotografie en dieren.

Macrofotografie en dieren zijn altijd leuk om te fotograferen, en het is altijd aanwezig. Voor macro heb je wel een beetje aardig weer nodig natuurlijk, in ieder geval zonder al teveel wind. Het beste ga je `s ochtends al heel vroeg op pad. Insecten zoals vlinders en libellen bijvoorbeeld moeten dan namelijk nog opwarmen. Je kunt ze op dat moment dus in alle rust fotograferen.

De beste resultaten krijg je als je gebruik maakt van een statief, en liefst een afstandsbediening. Zodoende heb je in ieder geval geen bewegingsonscherpte door het indrukken van de ontspanknop. Tevens kun je dan met een lagere ISO waarde werken. Zelf stel ik bij macrofotografie ook handmatig scherp op het onderwerp waar dat kan. Grotere dieren zoals edelherten en vossen bijvoorbeeld, schiet ik waar mogelijk, vanaf statief of vanaf een rijstzak uit de auto. Als dat niet mogelijk is probeer ik een steuntje te vinden, en pas mijn instellingen wat aan. Neem ook eens een kijkje bij de handige links op mijn pagina rechts. Hier vindt je mooie gebieden om de diverse dieren op een makkelijke manier te kunnen fotograferen. De Amsterdamse Waterleiding Duinen bijvoorbeeld zijn ideaal om damherten, hagedissen en vlinders te fotograferen. En op Waarneming.nl kun je zien waar het dier of insect wat je wilt fotograferen waargenomen is.

Klik op de foto naar keuze om die foto`s te bekijken.

Foto`s van diverse vogels. Onder andere de ijsvogel, steenuil, velduil ,torenvalk,havik, bosuil en oehoe. Alles in het wild uiteraard.

Vogels

Vogels fotografeer ik tegenwoordig met de Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di (VC) USD G2. Het is echt heerlijk zo`n groot bereik. Daarbij is het een betaalbare lens, die overigens wel veel sneller is op de nieuwere body`s. Bij het fotograferen van vogels heb ik een lichte voorkeur voor roofvogels. Vooral de uilen fotografeer ik graag. En natuurlijk mag de ijsvogel niet ontbreken, èèn van Nederlands mooiste vogels.

Dieren. Onder meer edelherten, vossen, wilde zwijnen en bevers.

Dieren

De grotere dieren zoals edelherten, vossen, damherten en reën. Dus met de telelens gefotoggrafeerd, en dan bijna altijd vanaf statief met gebruik van een draadontspanner. Nou heeft de Tamron wel stabilisatie en kun je met de Canon 5D Mark II en de 5D Mark III probleemloos op hogere iso`s schieten, dus als het niet anders kan, kan het ook vanuit de hand, of natuurlijk vanuit de auto met een rijstzak.

Macrofotografie van vlinders zoals de koninginnenpage, koningspage, zilveren maan, veldparelmoervlinder en groot geaderd witje.

Vlinders

Vlinders, ik ben er gek op, zeker de bijzondere soorten. Die probeer ik dan ook vaak te vinden. Soms in Nederland, soms zoek ik ze op in België of in Duitsland. In die landen zie je nog vlinders die we in Nederland helaas niet meer tegenkomen. Viroinval in de Ardennen in België is een geweldig vlinderrijk gebied. Ook nabij Monschau in Duitsland kun je nog zeldzame vlinders tegenkomen. 

Macrofotografie van libellen en waterjuffers zoals de Keizerlibel, vuurlibel, heidelibellen, viervlek en bandheidelibel.

Libellen en Waterjuffers

Libellen en waterjuffers. Met name libellen vind ik echt  heel leuk om te fotograferen. Zelf woon ik in de randstad waar veelal enkel de algemeen soorten voorkomen. Voor de minder algemene soorten, moet ik altijd een stukje rijden. Als je vroeg ter plekke bent, vindt je ze rustend ter plekke. Ze moeten immers eerst nog opwarmen.

macrofotografie overige insecten. Onder meer bidsprinkhanen, kevers, torren, wespen en spinnen.

Overige Insecten

Hier vindt je alle overige insecten. Kleine insecten die ik niet zo even ergens anders kwijt kon zoals kevers, wespen, torren, wantsen en spinnen bijvoorbeeld.  Ook staan er een aantal foto`s tussen van diverse bidsprinkhanen die ik eens een keer bij gefotografeerd heb. Èèn van de weinige dingen die niet in het wild zijn gefotografeerd.

Reptielen en amfibieën als de adder, gladde slang, de zandhagedis, boomkikkers en padden.

Reptielen en Amfibieën

Reptielen en Amfibieën. In de afgelopen jaren heb ik wel een paar leuke plekken gevonden waar ik adders en gladde slangen kan fotograferen. Natuurlijk ontbreken ook de boomkikkers niet, die tegenwoordig ook wat dichter bij huis te vinden zijn. Voor hagedissen en ander spul ga ik ook wel eens naar de Amsterdamse Waterleidingduinen.

 Tips macrofotografie:

  • Schiet vanaf statief met een afstandsbediening waar het kan.
  • Probeer ook eens zelf handmatig scherp te stellen m.b.v live view als je dat hebt.
  • Probeer afstand te creëren tussen je onderwerp en de achtergrond.
  • Gebruik een zo laag mogelijk ISO waarde waar dat kan.
  • Check af en toe even je genomen foto`s! 

 Tips Dieren fotograferen:

  • Schiet vanaf statief met een afstandsbediening waar het kan.
  • Kan dit niet, pas je ISO en diafragma dan aan aan de omstandigheden.
  • Benader je onderwerp voorzichtig en blijf uit de wind indien nodig.
  • Controleer hier ook af en toe je genomen foto`s.
  • Zet je camera op continuous shooting.

Copyright: Op al het beeldmateriaal van raymsfotosite.nl berust copyright! Niets hiervan mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden op welke manier dan ook, zonder vooraf contact te hebben opgenomen. Webdesign, tekst en alle foto`s  © 2004-heden, Raym`s Fotosite.  All rights reserved.

Follow me on Social media.

error: © Raym`s Fotosite. Gebruik het contactformulier!