Strabrechtse-heide

Strabrechtse Heide.

07

Oktober, 2018
Strabrechtse Heide
Wasven
Grondmist

Strabrechtse Heide.

Strabrechtse Heide. Ik had een prachtig gebied in mijn hoofd: De Strabrechtse Heide, en dan met name het stuk bij het Wasven. Nou was het helaas meet het “was-ven”, want door de hete zomer was het hele ven opgedroogd. En dat terwijl dit toch best een fors ven is (was).

Mist en nevelflarden over de Strabrechtse Heide..

Mist en nevelflarden over de Strabrechtse Heide..

raymsfotosite.nl
Zonsopkomst op de Strabrechtse Heide bij het Wasven.

Zonsopkomst op de Strabrechtse Heide bij het Wasven. Het was echt een koude ochtend, 2 graden!

raymsfotosite.nl
Zonsopkomst op de Strabrechtse Heide bij het Wasven.

Door het kappen lagen er veel dode stronken op de heide.

raymsfotosite.nl
Zonsopkomst op de Strabrechtse Heide.

Als de zon eenmaal opkomt, gaat het heel snel.

raymsfotosite.nl

Niet alleen bij de Strabrechtse heide waren alle vennen opgedroogd. Eerder zag ik ook al dat bij de Strijbeekse vennen de vennen ook compleet opgedroogd waren. Het kan wel een half  jaar duren voor die weer enigszins op peil zijn.

Heide, vennetjes en grondmist en nevel doen het altijd erg goed op foto`s!

Zonsopkomst op de Strabrechtse Heide.

Het opkomende zonnetje schijnt op de bomen.

raymsfotosite.nl
Strabrechtse Heide. Zonder de opkomende zon, ziet het er een stuk mistroostiger uit.

Zonder de opkomende zon, ziet het er een stuk mistroostiger uit.

raymsfotosite.nl
Raymond Friederichs.
raymsfotosite.nl

Volgend jaar, als er wel een ven met water is, nog maar eens terug naar de Strabrechtse heide en het Wasven!

paddenstoelen

Paddenstoelen.
07
Oktober, 2018
Paddenstoelen
Inktviszwam
Porseleinzwam
Paddenstoelen
Paddenstoelen, ik heb er nog niet erg veel gezien dit jaar. Dat komt natuurlijk door de hele hete en droge zomer van dit jaar. Heel langzaam zie je her en der wat paddenstoelen opkomen, maar zeker minder dan andere jaren. Niettemin vond ik dit jaar wel wat leuke soorten, waaronder diverse inktviszwammen!
Inktviszwam in het bos. Een vrij zeldzame soort.
Inktviszwam in het bos. Een vrij zeldzame soort.
raymsfotosite.nl
Inktviszwam in het bos. Een vrij zeldzame soort.
Op dit plekje in het bos stonden diverse inktviszwammen.
raymsfotosite.nl
Inktviszwam. Wat een prachtige paddenstoel.
De inktviszwam ruikt net als de grote stinkzwam.
raymsfotosite.nl
Toch leuk om een soort die op je wensenlijstje stond af te kunnen strepen. En misschien komen er dit jaar gewoon niet heel erg veel paddenstoelen meer op, maar ik voorspel wel een hele kleurrijke herfst dit jaar!
Ik heb een gewoon statief en een macrostatief, maar dan nog is het soms best lastig heel laag op de grond te komen vaak.
Het eerste wat ik volgend jaar in ieder geval ga aanschaffen is een macroslede! Soms moet je nu kiezen tussen de hoed van de paddenstoel scherp, of misschien toch de steel, maar je wilt soms beiden. Dus die komt er volgend jaar zeker. Dan kun je gewoon je beelden “stacken” als het nodig is.
oranje paddenstoel. Spelen met scherptediepte.
Een oranje paddenstoel, geen idee welke. Soms is het zo leuk om met je scherpte en diafragma te spelen!
raymsfotosite.nl
Porseleinzwammen details.
Porseleinzwammen, ook zo`n leuke soort.
raymsfotosite.nl
Paddenstoelen onbekend.
Leuk als je paddenstoelen tegenkomt die in een bosje staan.
raymsfotosite.nl
Inktviszwam detail
Porseleinzwammen in het bos
paddenstoel, herfst, bos, paddenstoelen
Raymond Friederichs.
raymsfotosite.nl
Wie weet kunnen we dit jaar nog meer paddenstoelen fotograferen, maar zo niet ben ik zo ook tevreden. Dan gaan we gewoon volgend jaar weer op zoek!

bliksem

Bliksemfoto`s.
21
September, 2018
Bliksem
Onweer
Strand
Bliksem foto`s.

Bliksem. Vorig jaar (2) september 2017 hadden we al een aantal keren bliksem gehad. Dit jaar is het nog erg matig met onweer en bliksem. En als het er is, komt er een dikke bult regen bij of het is overdag. Ik heb geen lightning trigger, maar sowieso vind ik bliksem overdag echt een stuk minder mooi dan s`avonds.

Bliksem aan het strand van s`gravenzande. Deze onweersbui bleef de hele nacht hangen!
Bliksem aan het strand van s`gravenzande. Deze onweersbui bleef de hele nacht hangen!
raymsfotosite.nl
Bliksem op het strand van  s`gravenzande. Wat een heerlijke vertakkingen.
Bliksem op het strand van  s`gravenzande. Wat een heerlijke vertakkingen had deze blikseminslag.
raymsfotosite.nl
Diverse blikseminslagen in 1 foto gemaakt. Lagen in Photoshop, en de lagen op lighten zetten als ik het goed heb.
Diverse blikseminslagen in 1 foto gemaakt. Lagen in Photoshop, en de lagen op lighten zetten als ik het goed heb.
raymsfotosite.nl
En als ik dan toch bezig ben, zal ik ook wat andere bliksemfoto`s laten zien verder in dit blog. Eerst maar eens een uitleg hoe je een goede bliksem-foto maakt!
Om bliksem te fotograferen heb je een statief, een afstandsbediening en natuurlijk een camera en bliksem nodig ( ook wel handig natuurlijk ) !
Hoe maak je bliksemfoto`s? Zet om te beginnen je camera op de bulb-stand. Stel ergens handmatig op scherp, en zet de autofocus van je lens uit!  Begin met een iso-waarde van 100, en een diafragma tussen de F8 en de F13. Druk je afstandsbediening in en zet je camera maximaal tussen de 20 en de 30 seconden open. Is er in die tussentijd een blikseminslag geweest? Dan zet je na die bliksem gelijk je opname stop! Na 20-30 seconden geen bliksem gezien? Dan stop je de opname, en begint opnieuw, weer maximaal 20-30 seconden. Bij hele felle bliksem kan je f-waarde omhoog, bijvoorbeeld F13 om misschien nog wel hoger! Je vangt immers een enorme hoeveelheid licht als het zo dichtbij is! Is het ver weg en geen felle bliksem? Dan kun je wellicht beter een lagere f-waarde kiezen zodat je meer licht vangt. Bijvoorbeeld F7.1 of nog lager. Ook kun je je iso-waarde ietsje omhoog zetten naar bijvoorbeeld iso200.  Een hogere iso-waarde geeft natuurlijk wel sneller ruis, dus enkel doen indien het echt nodig is!
Raymond Friederichs.
raymsfotosite.nl
Wat je ook doet: Hou het altijd veilig! Neem geen onnodige risico`s uiteraard. Komt het te dichtbij? : wegwezen dan of schuilen op een veilig plek tot het wel weer veilig is om foto`s te maken. Een handige site om onweer en bliksem in de gaten te houden zijn: lightningmaps.org en  Gewitterrisiko Benelux
zonsopkomst in de polder met grondmist
zonsopkomst in de polder met grondmist

lightpainten

Lightpainting.
20
September, 2018
Lightpainten
Pixelstick
Staalwol

Lightpainten

Een aantal dagen terug ben ik in een bekend verlaten treinstation in België wezen Lightpainten. Met staalwol slingeren had ik wel al eens eerder gedaan, maar het gebruik van een pixelstick was nieuw voor mij.

Sterker nog: ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord. Het werken met een pixelstick is eigenlijk heel simpel. dat wil zeggen, als je hem eenmaal snapt en werkend gekregen hebt. Je maakt een foto, maakt er een versie 200 pixels hoog van (want zoveel LED’s heeft de Pixelstick), je exporteert het als BMP op een kleine SD-kaart en plaatst die in de Pixelstick.  Op deze manier kun je echt schilderen met licht. De Pixelstick heeft een dozijn aan ingebouwde voorbeeldpatronen waarmee je kunt oefenen. Het wordt pas echt magisch als je met je eigen afbeeldingen aan de slag gaat. Of dit nou een eigen tekening, een foto, tekst of bijvoorbeeld een stilstaand fragment uit een film is, het is geen probleem voor de Pixelstick. Met behulp van een SD-kaart, laad je de afbeelding in de Pixelstick. Met de controller kun je instellingen veranderen zoals helderheid, snelheid en witbalans. Hier vindt je meer informatie over de Pixelstick.
Lightpainten met een pixelstick.zo leuk om te doen!
Lightpainting met een Pixelstick. Wat geeft dit een gave resultaten zeg!
© Fotografie raymsfotosite.nl
Lightpainten met ene pixelstick geeft erg gave resultaten!
Een foto met vuur inladen in de pixelstick en…voila!
© Fotografie raymsfotosite.nl
Lightpainting met staalwol is natuurlijk ook ontzettend gaaf om te doen.
Wat ik wel regelmatig deed, is lightpainting met staalwol. Een ketting, met eraan een garde en die volstoppen met Staalwol. Wel een hele dunne staalwol gebruiken want anders brand het niet. En dan maar slingeren! De vuurbollen maak je door langzaam al slingerend om je eigen as te draaien.
Lightpainten met staalwol
Lightpainten met staalwol
Raymond Friederichs.
raymsfotosite.nl
De ronde vuurballen maak je door al slingerend langzaam rond te draaien om je as. Je hebt wel een grote garde nodig als je dit wilt doen, want de staalwol moet wel een poosje blijven branden. Hou wel altijd de veiligheid van jezelf, anderen, en de locatie waar je het doet in de gaten!

Steenfabriek, Home Pongo en Zonsopkomst

Urbexlocaties binnenkort compleet online.
20
September, 2018
Urbex
Industrie
België
Een kort verslagje van twee nieuwe urbexlocaties die ik bezocht. Een oude steenfabriek, en een verlaten bejaardentehuis genaamd “Home Pongo”.

Steenfabriek

Deze industrielocatie was geweldig. Een mooi oud bedieningspaneel, en een stuk waar de boekhouding stond. Het pand had ook heerlijke kleuren, en een aantal prachtige ramen. Ondanks dat delen leeg waren, was het een locatie met een aantal prachtige ruimtes en details. Hier alvast 2 foto`s van deze leuke urbexlocatie. U kunt op de foto`s klikken overigens om deze groter te zien.

prachtige ramen en heerlijke kleuren in deze urbexlocatie
Prachtige ramen, en mooie zandkleuren bij deze steenfabriek.
© raymsfotosite.nl
verlaten industrie in België. Een oude steenfabriek, de administratie
De afdeling administratie. Ik post bewust nog even de urbexnaam er niet bij.
© raymsfotosite.nl
Er volgen uiteraard nog meer foto`s van deze mooie urbexlocatie. Je kunt hem binnenkort uiteraard terugvinden op mijn website onder urbex.
Voor de steenfabriek had ik een verlaten bejaardentehuis gedaan met de naam  “Home Pongo”. Maar die was me toch echt nog wat te nieuw eigenlijk.

Home Pongo

Home Pongo is volgens mij nog niet zo lang verlaten. Ik gok maximaal een paar jaar, en dat was ook te zien. Weinig verval, al was er alweer zat gestaged en versleept. Soms lijkt een locatie heel leuk, maar valt hij ter plekke toch een beetje tegen. Blijkbaar verlaten in kersttijd of zo. Ook is er al een brand geweest nadat het verlaten is. Ook deze locatie binnenkort in zijn geheel op mijn website uiteraard.

Raymond Friederichs.
raymsfotosite.nl

Zonsopkomst

Uiteraard doe ik niet alleen aan urbexen. Landschappen vind ik ook ontzettend leuk om te doen. Er was grondmist voorspeld, dus ik had de wekker vroeg gezet. Ik had al een mooi plekje in gedachten, helaas was er net op dat stuk geen grondmist. Dan moet je een plekje gaan zoeken, en afwijken van wat je in je hoofd had is altijd lastig. Toch nog 2 platen kunnen maken zodat ik niet helemaal voor niets vroeg opgestaan was. En als hier volgende keer wel grondmist is, heb ik er een leuk polderweggetje bij.

zonsopkomst in de polder met grondmist
zonsopkomst in de polder met grondmist